(VIDEO) Bulj upozorio na problem gospodarenja otpadom: Iz Vrgorca udaljenog 120 km prevozi se otpad na odlagalište u Sinj

Foto: snimka zaslona

Dvjema stankama i novim incidentom zastupnika Ivana Pernara, koji je u konačnici završio njegovim izbacivanjem iz sabornice, Hrvatski sabor je nastavio sjednicu na kojoj će mu predsjednik Vrhovnog suda podnijeti izvješće o stanju sudbene vlasti u prošloj i 2017. godini. Tijekom iznošenja slobodnih stavova zastupnik Mosta Miro Bulj upozorio je na problem gospodarenja otpadom u Vrgorcu i Sinju, a također se dotaknuo i centra za gospodarenja otpadom u Lećevici.

Prvi je trebao početi svoje slobodne stavove iznositi Hrvoje Zekanović u ime Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika Zlatka Hasanbegovića i Željka Glasnovića. Javio se Ivan Pernar i kazao da ima prigovor. Nije pristao na to da ga iznese nakon stajališta Zekanovića. Predsjedavajući Furio Radin inzistirao je da najprije svoj slobodan stav iskaže Zekanović, ali Pernar i dalje nije prestajao te je dobio opomenu. Predložio je Radinu kompromis i opet počeo iznositi stavove u vezi s aferom “Fimi medijom”. “Hrvatsko pravosuđe je korumpirano i ne radi svoj posao”, ponavljao je, snimajući se uživo za Facebook.

Nakon toga Pernar je dobio i drugu opomenu, saborska straža ga je iznijela, a potom je uslijedila i petominutna stanka, piše HRT.

Saborsko zasjedanje nastavljeno je brojnim prijavama povredama Poslovnika.

Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika Zlatka Hasanbegovića i Željka Glasnovića) u svom je izlaganju čestitao vladajućoj koaliciji na “zelenom svjetlu” za pristup schengenskom prostoru.

– Nakon dugo vremena što smo bili tampon zona, sada ćemo opet postati predziđe zapadne civilizacije, kao što smo bili i prije. No pitam se jesu li premijer i brojni moji kolege izabrani za Europski parlament ili Hrvatski sabor. Imam osjećaj da se premijer ponaša kao da Hrvatska više nema Hrvatskog sabora, kao da je jedino tijelo koje upravlja ovim prostorom Europski parlament, kazao je među ostalim Zekanović.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako je poželjela početi svoje obraćanje u Saboru pričom o tome kako u Zagrebu nije mogla pronaći bordo torbicu, ali je odustala i posvećuje ga stanju u pravosuđu.

– Neovisnost hrvatskog pravosuđa ne smije biti krinka za nerad, nered i nesposobnost. Naše pravosuđe uzrok je nepovjerenja ljudi u državu i dobrim dijelom je zasluženo za neodlučnost investitora da ulažu u Hrvatsku, kazala je među ostalim.

Miro Bulj (MOST) govorio je o gospodarenju otpadom. U Sinju je blokirano odlagalište otpada zbog odluke koju je donijela inspekcija za okoliš, da se iz Vrgorca udaljenog 120 km prevozi otpad na odlagalište Sinj. Gradsko vijeće grada Sinja donijelo je odluku kojom se protivi tome, kazao je Bulj. Spomenuo je i probleme koji se odnose na odlagalište otpada Lećevica.

Boris Milošević (SDSS) opet se u svom govoru osvrnuo na “govor iz mržnje”.

– Bitno je da i mi u Saboru osvijestimo koliki je to problem u društvu, da ga je važno prevenirati, procesuirati i kazniti. Mislim da je najvažnije da se ne smijemo naviknuti na govor mržnje. Na to ne smijemo biti indiferentni. Ponekad mi se čini da se kao problem ukazujemo mi koji na to ukazujemo, a ne ono što do toga dovodi, rekao je Milošević i kazao da je neposredan povod njegovom izlaganju grozan grafit u Zadru.

Tomislav Panenić govorio je o marini u Zadru.

– Tankerkomerc neovlašteno koristi pomorsko dobro, a za to nikada nije platio niti kune jer nikada nije pristao da se zasnuje koncesija na tom području, dodaje.

Snježana Sabolek (Živi zid) kazala je da otuđenje djeteta predstavlja fizičko i emocionalno zlostavljanje.

– WHO ga je prepoznala kao oblik psihičkog poremećaja kojega je nužno liječiti. Prema službenim podacima samo u Zagrebu ima oko 300 djece koja pokazuje psihičke posljedice zbog otuđenja. Na razini Hrvatske s tim poteškoćama ima od 2000 do 3000 djece, dodaje.

Davor Vlaović (HSS) izjavio je da se u hrvatskim institucijama govori hrvatskim jezikom.

– Vlada i učitelji očito se ne razumiju, kao da ne govore istim jezikom. Još jednom kažem da podržavam učitelje, dodaje.

Odbor za ratne veterane danas raspravlja o radu državnih odvjetništava

Goran Aleksić (Snaga) podsjetio je na “povijesnu presudu jer je zadarski sud presudio da je ugovor s valutnom klauzulom švicarskih franaka ništetan”.

Arsen Bauk (SDP) istaknuo je da je danas 10. dan štrajka prosvjetnih djelatnika.

Branko Bačić (HDZ) osvrnuo se na jučerašnju odluku Europske komisije da dade “zeleno svjetlo” Hrvatskoj za ulazak u schengenski prostor.

Sabor će raspravljati o izvješću predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti u 2018. i 2017. godini, predstavit će se četiri Vladina zakonska prijedloga koji se tiču zaštite klasificiranih podataka, tržišta kapitala, prometa drvom te biljnog zdravstva.

Iza zatvorenih vrata zasjedat će i Odbor za ratne veterane na čijem dnevnom redu je Izvješće glavnog državnog odvjetnika o radu državnih odvjetništava u 2018. godini, i Izviješće o radu DORH-a za 2017.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt