(VIDEO) Čelnik Mosta Petrov: ‘Vlada je obrisala pod s 400.000 građana, a sada odbila i izbornu reformu u strahu od građana’

Foto: Fah

Predsjednik Mosta Božo Petrov danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo kako je Vlada odbila Mostov prijedlog Zakona o promjeni izbornog zakona jer joj je cilj suzbiti promjene i onemogućiti da građani imenom i prezimenom biraju saborske zastupnike.

“Na isti način kako je prije pet dana obrisala pod s 400 000 građana koji su to tražili promjene izbornog zakona kroz referendumsku inicijativu, tako su I danas odbili kompletnu reformu izbornog zakona koju je Most predložio. Jasno je da Vlada ne želi promjene, a sve ostalo je samo performans ili dimna zavjesa. Nije problem broj potpisa ili valjanost potpisa. Jasno je da Vlada ne želi izborni zakon u kojem građani odlučuju. Oni ne žele da mladi ljudi koji su iz Hrvatske otišli u Irsku i Njemačku mogu elektronički glasovati i time su ih se odrekli”, rekao je Petrov.

Most je jedini predložio cjelovitu reformu izbornog zakona kojim je tražio tri preferencijalna glasa, elektronsko glasovanje, smanjenje broja saborskih zastupnica, uređenje izbornih jedinica koje osiguravaju da svaki glas ima istu vrijednost i težinu.

“Vlada je protiv svih ovih prijedloga, jer joj je cilj sačuvati postojeći sustav, a jasno je da je to njihova borba za preživljavanje”, zaključio je Petrov.

Podsjetimo, u petak, 15. veljače Hrvatski sabor prihvatio je izvješće Vlade o provjeri vjerodostojnosti i broja potpisa građanske inicijative Narod odlučuje, a kojim je ustvrđeno kako građanska inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa, odnosno nisu ostvareni uvjeti za održavanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu.

(FOTO) Provjerite kako su o Plenkovićevom gušenju referenduma GI Narod odlučuje glasali saborski zastupnici iz vaše izborne jedinice

Zanimljivo je pri tome kako su prisutni zastupnici SDP-a i HDZ-a zajednički podržali Vladino izvješće, osim zastupnika HDZ-a Steve Culeja koji se izuzeo od glasovanja.

HDZ i cijela ljevica – SDP, GLAS, SDSS i HNS glasovali protiv referenduma GI Narod odlučuje

Vladino Izvješće temeljilo se na izvješću ministra uprave Lovre Kuščevića čije je Povjerenstvo bez nadzora ustvrdilo kako je oko 40.000 potpisa nečitko čime je smanjio broj valjanih potpisa na 99,12 posto od potrebnih 374.740 za prvo te 367.169 valjanih potpisa, odnosno 97,98 posto od potrebnih 374.740 za drugo referendumsko pitanje.

(VIDEO) GI Narod odlučuje: ‘HDZ i SDP ukrali referendum da zaštite svoje privilegije’

Narod odlučuje upozoravala na kršenja Ustava

Inicijativa je upozoravala cijelo vrijeme na kršenje Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države, ali i opstrukcije koje su se događale još za vrijeme prikupljanja potpisa.

Prijevara skoro pola milijuna građana koji su u skladu s Ustavom zatražili promjenu izbornog sustava na referendumu

GI Narod odlučuje mjesecima je isticala kako su ispunjenje sve pretpostavke Zakona o referendumu (čl. 8f i 8h) – građanska inicijativa je pregledala i prebrojala sve potpise, a odbacila one za koje se moglo utvrditi da su dupli ili nepotpuni te je Hrvatskom saboru predano 405.342 valjanih potpisa za prvo referendumsko pitanje, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje, što znači da se referendum treba raspisati.

(FOTO) Kako je Plenkovićeva Vlada 2018. ignorirala volju građana i ukrala referendum Narod odlučuje

GI Narod odlučuje više je puta ponavljala kako je provjera vjerodostojnosti i broja potpisa izvršena bez potrebnog nadzora, a sumnje u samu vjerodostojnost provjere potpisa pojavile su se kada je javnost doznala da su kontrolne liste s navodno nevažećim potpisima uništene. Ministar uprave Lovro Kuščević tvrdio je da to nije točno, da su one pohranjenje u aplikaciji te da ih je u svakom trenutku moguće isprintati i omogućiti uvid u njih saborskim zastupnicima i referendumskim inicijativama.

Grmoja o GI Narod odlučuje: ‘Referendum je otet hrvatskim građanima’

Unatoč, zahtijevanju saborskih zastupnika da se to i učini, Ministarstvo uprave do glasovanja o izvješću Vlade nije omogućilo uvid u kontrolne liste budući da je, kako je tvrdila državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac, za tako nešto potrebna privola osoba čiji su potpisi proglašeni nevažećima – unatoč činjenici da te osobe, kao i saborski zastupnici, ali i referendumske inicijative, niti ne znaju da im je potpis proglažen nevažećim i zbog čega.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr