(VIDEO) Daily Mail: Goli otok – hrvatski Alcatraz na kojem se i danas osjeća jeza

Foto: snimka zaslona

Goli otok, oni koji su bili nesretni da su tamo završili, opisivali su kao živući pakao, navodi National Geographic, pišući o najpoznatijem političkom zatvoru u Lijepoj Našoj.

Samo nekoliko kilometara udaljen od obale, smjestio se otok koji će neki nazivati i hrvatskim Alcatrazom, zbog izoliranosti i osiguranja koje je bilo zaduženo za zatvorenike u razdoblju kada je zatvor bio aktivan.

Od 1949. do 1989. godine tisuće „neprijatelja komunizma“ mučeni su i zatvarani na Golom otoku gdje su pod strašnim mukama često morali razotkrivati svoje bližnje, odnosno druge neprijatelje tog totalitarnog režima. Zatvor je bio najaktivniji u godinama od 1949. do 1955. U izvješću CIA-e Goli otok se opisuje kao Titov „đavolji otok“ te se tvrdi da je to bilo mjesto na kojem su završavali Staljinovi podupiratelji, a Titovi neistomišljenici.

Krajem 80-tih došao je kraj Golom otoku kakav je do tada bio znan. Danas je otok u ruševinama, a ostaci zatvora podsjećaju na Titov totalitarni režim i njegove žrtve.

Otok danas posjećuju povremeni turisti koji istražuju i zanimaju se za ruševine zatvora, a posjetio ga je i nizozemski redatelj Bob Thissen. On je otok u ruševinama doživio prilično jezovito, a snimke pokazuju ostatke zgrada, alata i radnih prostora u kojima su zatvorenici bili prisiljavani na rad. Bob Thissen istaknuo je kako se hladna atmosfera otoka osjeti i danas, a ćelije u kojima su zatvorenici boravili očito su bile nepodnošljive – male, mračne i neudobne, piše Daily Mail.

On je sam također povukao paralelu Golog otoka i Alcatraza, koji je nekoć posjetio. Alcatraz je, kaže, bolje sačuvan, ali ideja je ista – otok sasvim odvojen od kopna, dobro čuvan i od očiju javnosti i od bijega zatvorenika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/National geographic/Daily mail