(VIDEO) GI Narod odlučuje poziva birače: ‘Izađite na EU izbore i kaznite kradljivce referenduma!’

Foto: Fah, narod.hr, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Svim sredstvima borili su se protiv volje naroda da se raspiše referendum za pravedniji izborni sustav, a sada isti taj narod žele predstavljati u Europskom parlamentu. Spriječi nastavak takve politike i 26.5. izađi na izbore za Europski parlament. Tvoj glas je bitan.”, poručuje GI Narod odlučuje u pozivu upućenom hrvatskim biračima pred predstojeće Europarlamentarne izbore.

Pogledajte video:

> Dr. sc. Hrvoje Pende: Suveren Plenković ili suverena Hrvatska – odlučit će građani Hrvatske na europskim izborima

Podsjetimo, početkom veljače po drugi je put u četiri godine – prvi put prijevarom SDP-a, sada prijevarom HDZ-a – zaustavljen narodni referendum za promjenu izbornog sustava “kako bi oni na vlasti zaštitili svoje privilegije, radi kojih u Hrvatskoj cvijeta korupcija, politička trgovina, prevelik utjecaj države na gospodarstvo i sve sfere života, dovodeći do osiromašenja građana, iseljavanja, nemogućnosti provođenja reformi i dr.”, upozorila je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje nakon što je Hrvatski sabor odbio raspisati referendum.

> HDZ i cijela ljevica – SDP, GLAS, SDSS i HNS glasovali protiv referenduma GI Narod odlučuje

> (VIDEO) GI Narod odlučuje: ‘HDZ i SDP ukrali referendum da zaštite svoje privilegije’

Narod odlučuje upozoravala je cijelo vrijeme na kršenje Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države, ali i opstrukcije koje su se događale još za vrijeme prikupljanja potpisa.

Hrvatski je sabor 15. veljače 2019. prihvatio izvješće Plenkovićeve Vlade o provjeri vjerodostojnosti i broja potpisa građanske inicijative Narod odlučuje, a kojim je utvrđeno kako građanska inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa, odnosno nisu ostvareni uvjeti za održavanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Zanimljivo je pri tome kako su prisutni zastupnici SDP-a i HDZ-a zajednički podržali Vladino izvješće, osim zastupnika HDZ-a Steve Culeja koji se izuzeo od glasovanja.

Konkretno, protiv Vladinog izvješća glasovali su dva zastupnika Živog zida Branimir Bunjac i Ivan Pernar, tri zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović, 9 zastupnika Mosta Miro Bulj, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Robert Podolnjak, Ante Pranić, Marko Sladoljev, Hrvoje Runtić, Ines Strenja Linić, zastupnik Ivan Lovrinović (PH) i zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

Suzdržani su bili zastupnik Branko Hrg (HDS) i zastupnik Darinko Kosor (HSLS), a od glasovanja se izuzeo zastupnik HDZ-a Stevo Culej.

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik NHR-a, na nedavnoj tribini objasnio je zašto je došlo do referendumskih inicijativa: “Legitimno izabrane političke vlasti su zanijekale političku volju naroda i kao reakcije na to rađale su se sve referendumske inicijative i one uspjele i one neuspjele”.

Naglasio je da na izborima za europski parlament 400.000 birača čija je volja pogažena može iskazati svoje nezadovoljstvo: “Ako birači iskoriste svoje građansko pravo i kazne one koje su odgovorni pokrenut će se lanac događaja s dalekosežnim i društvenim i političko-stranačkim posljedicama i bez obzira na sve nedostatke izbornog zakona dobiti ćemo takav političko-stranački raspored u političkom Saboru i takvu parlamentarnu većinu koja će izvršiti svoju zadaću i pristupiti korjenitim promjenama na svim područjima narodnoga života i vezano uz pitanje novog izbornog zakona”, zaključio je Hasanbegović.

> (FOTO) Tribina GI Narod odlučuje: Prevareni građani trebaju kazniti vladajuće na izborima!

“Umjesto verbalnoga delikta iz prošlosti uvodi se termin govor mržnje. Zabranjuje se sloboda govora i referenduma”, istaknuo je nedavno fra Mario Knezović.

> Fra Mario Knezović: Kako je Lovro Kuščević ukrao ulogu Nikoletine Bursaća?

Kuščević je toliko napamet naučio određene rečenice i fraze da se i sam splete u toj recitaciji pa mu, premda tvrdi da se radi o puno manjem broju potpisnika, izleti da je ipak 400 tisuća potpisa za referendum. Vjerojatno je on, sad tako ispada, i ono kad je izgovorio „Hvaljen Isus i Marija“ naučio naizust bez uvjerenja u to što izgovara. Možda je tada tako rekla partija ili stranačko tijelo? Tako će vladajući ušutkati kritičare, posmicati neovisne internet portale, utjerati u red analitičare, udruge koje se bore za promicanje vrednota će proglasiti nepoćudnima i rušiteljima ljudskih prava, komentatore na internetu i društvenim mrežama će procesuirati i zatvarati”.

“Sve će biti kao u svijetu opisanom u Orwellovoj Životinjskoj farmi u kojoj su “sve životinje jednake, no neke su ipak jednakije.” Ove jednakije žele sve stjerati u svoju štalu. Neće prepustiti ništa slučaju. Neće dopustiti okupljanje naroda koji se saziva putem društvenih mreža. Neće dopustiti procjene, analize i kolumne koje im nisu po volji. Jer ono što vlasti nije po volji to će jednostavno proglasiti govorom mržnje”, upozorio je fra Mario Knezović.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr