(VIDEO) Krešo Beljak – Od protivnika ilegalnih migracija do pobornika bratstva i jedinstva i napada na Tuđmana

Foto: fah

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke ne prestaje iznenađivati javnost svojim izjavama, a kojima nekadašnju konzervativnu stranku svojim istupima svrstava na čvrsti lijevo-liberalni spektar. Iako nije novost da stranka mijenja vlastiti politički smjer, u slučaju HSS-a to je nebično budući da je stranka postala najpoznatija po tome što je na njenog vođu izvršen atentat upravo za vrijeme “bratstva i jedinstva” kojem se Beljak ponovno nada. Stvar je time apsurdnija, jer je predsjednik HSS-a prije samo četiri godine zastupao vrlo desne stavove; stavove koje danas pripisuje netolerantnima i neofašistima.

Tako je Beljak u posljednjem od javnih istupa u HRT-ovoj emisiji Otvoreno ocijenio da je Franjo Tuđman otac hrvatske korupcije. “Nikada se do kraja nije razjasnilo na koji je način Franjo Tuđman stekao svoju imovinu. Sve što se događalo kasnije, kao što je tranzicijska pljačka, nastojalo se ozakoniti. Kako ozakoniti da obitelj Tuđman danas živi u tuđoj kući, a vlasnici su 1945. protjerani iz te kuće? To je sve “lege artis” osmislio Vladimir Šeks”, kazao je Beljak te ustvrdio kako “UDBA i komunisti koji su do 1990. bili na vlasti nisu opljačkali državu do tada već onda kada je HDZ i Tuđman došao na vlast”.

Posljednji veći sukob u HSS-u dogodio se početkom godine, kada su na sjednici Glavnog odbora odlukom predsjednika stranke Kreše Beljaka iz stranke suspendirana tri člana: Zvonko Pongrac predsjednik HSS-a Osječko-baranjske županije i Regije Slavonija te HSS-ov vijećnik u Skupštini Osječko-baranjske županije, Marko Petrović, dugogodišnji član koji je dugo kotirao u vrhu stranke, kao i još jedan član koji nije htio javno istupiti.

> Suspendirani HSS-ovac Pongrac za Narod.hr: ‘Beljak će požaliti za svoje postupke. Imamo i dokaze da je ženskoj osobi uputio ponižavajuće riječi’

Podsjetimo, Beljak je na božićnom primanju Srpskog narodnog vijeća izjavio kako duboko vjeruje u u bratstvo i jedinstvo srpskog i hrvatskog naroda što je tek jedan u nizu spornih komentara, a koji su postali učestali nakon što je Beljak u potpunosti izmijenio smjer stranke na Glavnoj skupštini HSS-a u lipnju 2018. godine.

HSS se deklarirao progresivnom, republikanskom i zelenom strankom

Hrvatska seljačka stranka je na programskoj Glavnoj skupštini prihvatila Nacrt novog stranačkog programa pod nazivom “Nova Republika“ po kojem ‘konzervativna opcija postaje prošlost’, a HSS se definira kao ‘progresivna, republikanska i zelena stranka’, priopćeno je lipnju iz HSS-a.

U priopćenju su naveli kako stranka ponovno postaje “moderna, tolerantna, proeuropska i socijalno osviještena politička stranka”.

Beljakov uzor: Premijer koji je objavio rat Crkvi

Nakon što je i službeno promijenio profil stranke, Beljak u Twitteru otkriva tko mu je uzor u modernoj politici. Novi Beljakov idol postao je Pedro Sanchez, španjolski socijalistički premijer. Iz Beljakove objave jasno je da mu je Sanchez idol baš zato što je tijekom prisege odbio položiti ruku na Bibliju i križ te najavio raskidanje ugovora s Vatikanom.

Sanchez već u predizbornoj kampanji najavio je rat pravima Katoličke crkve. Obećao je raskidanje konkordata Španjolske i Svete Stolice potpisanog 1979. godine, izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, dokidanje državnih donacija katoličkim školama te ukidanje bilo kakvog financiranja katoličkih ustanova novcem iz proračuna.

Beljak o Thompsonu: ‘Mora mi smeće fašističko dan pokvarit’

Nepunih mjesec dana nakon transformiranja Hrvatske seljačke stranke, Beljak će se ponovno na Twitteru “obračunati” s desnicom i konzervativcima pa će tako pobjesniti jer su nogometaši izabrali Marka Perkovića Thompsona da im pjeva na dočeku na Trgu bana Josipa Jelačića.

“Mora mi smeće fašističko dan pokvarit.. ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore!! Danas samo Hrvatska!!!!”, napisao je na Twitteru, pa mu je čak i istaknuta ikona današnjih liberala bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor poručila kako će ga ignorirati kad će sigurno i on pjevati.

Beljak: ‘Plenković kao ljevičar smeta određenim silnicama u HDZ-u!’

Za razliku od bivšeg premijera Zorana Milanovića koji se čudio što Andrej Plenković kao ljevičar radi u HDZ-u, predsjedniku HSS-a je čudno to, što u stranci desnog centra postoji otpor spram politike Andreja Plenkovića koji je uspješno preuzeo lijevi centar od Davora Bernardića.

“Ne može on (Penava op.) biti vođa ničega. On je isturena ruka određenih silnica unutar HDZ-a, to je jasno kao dan, to nije od jučer, postoji 15-ak zastupnika HDZ-a koji drže tu ruku i kojima Plenković kao ljevičar smeta.”, rekao je Beljak i ustvrdio:

>Marijana Petir: Puniša Račić nije uspio ubiti HSS a Krešo Beljak jest

>Beljakov plan: “ustaše” u zatvor, priziv savjesti samo u privatnim klinikama, vjeronauk van iz škola

“Ništa, dogovorit će se oni, Plenković će naći kompromisno rješenje za to. On ne pita koliko nešto košta, on će platiti sve ono što udruge traže, sve se svodi na novac, sve domoljublje i briga za Domovinski rat nakon 28 godina. Duboko sam uvjeren da je sve u novcu.”

Zbog ‘napada’ na Pupovca kriškom limuna, Beljak govorio ‘o otvorenom ubijanju Srba i pedera’

“Bagra!!! Sve su glasniji i sve jači, a većina i dalje šuti i gleda.. do kada?!?! Dok ne počnu otvoreno ubijati Srbe, pedere, a onda i sve nas ostale koji se ne uklapamo u “njihovu” zaostalu i zatucanu Hrvatsku?”, ustvrdio je Beljak povodom gađanja predstavnika srpske manjine Milorada Pupovca hranom na tržnici.

Nakon što je ekspresnom i detaljnom istragom otkriveno kako je hranu na Pupovca bacio MMA borac, i to iz osobnih razloga, a ne ideoloških ili političkih Beljak se nije ispričao javnosti zbog plašenja javnosti fašizacijom.

Beljak proglasio Hasanbegovića jednim od važnijih izdajnika Bošnjačkog naroda

Tek što se bivši HSLS-ov zastupnik Miroslav Polovanec, koji je prebjegao kod Bandića ispričao zastupniku Neovisnih za Hrvatsku Zlatku Hasanebgoviću jer je ustvrdio kako mu neće tamo neki koji nemaju zagrebačko prezime govoriti kako će glasovati; Krešo Beljak je uspio zaključiti “Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda”.

“.. a Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov”, napisao je predsjednik HSS-a na Twitteru, i to zato jer je Hasanbegović kazao kako je Beljak jedan od važnijih Bandićevih učenika.

Beljak o migrantima 2015.: ‘Uvjeren sam da se radi o kolonistima. Ovo je struja, kolonizacija Europe’

No možda najzanimljivija izjava Kreše Beljaka je ona iz 2015. godine kada je u Otvorenom oštro govorio protiv puštanja ilegalnih migranata u Hrvatsku.

Gradonačelnik Samobora Beljak, kazao je: “Ne radi se o izbjeglicama i ekonomskim migrantima. Uvjeren sam da se radi o kolonistima. Ovo je struja, kolonizacija Europe”.

Beljak je danas otvoreni pobornik onoga što UN i EU smatraju ljudskim pravima, pa je tako nedavno zagovarao i Marakeški sporazum, sporan po tome što bi mogao izbrisati razliku između legalnih i ilegalnih migracija.

U samo četiri godine, iz HSS-a su izbačeni ili otišli mnogi, a stranka je od konzervativne postala progresivna i socijalno osviještena. U međuvremenu, od onih koji su ipak ostali u stranci, sada prelaze Bandiću; kako u Zagrebačkoj skupštini, tako i Hrvatskome Saboru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr