Hoće li se ispričati građanima oni koji su plašili javnost fašizacijom društva povodom bacanja hrane na Pupovca?

Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Kada je saborski zastupnik, predstavnik srpske manjine Milorad Pupovac krajem rujna pogođen hranom na tržnici Dolac u centru Zagreba, mediji, politički akteri i udruge civilnog društva osudili su takav “napad na Pupovca” te upozorili na fašizaciju i ustašizaciju Hrvatske. Danima su se nizale osude, počevši od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića do oporbenih političara te su svi redom upozoravali da ovaj incident predstavlja sramotu zbog pretpostavke kako je okrivljenik bacio hranu na predstavnika Srba zbog nacionalnosti i političkog opredjeljenja.

Međutim, Saša Mučnjak koji je bacio hranu na Pupovca zbog čega će platiti kaznu, kaže da mu motiv nije bio političke naravi već osobne. Naime, Mučnjak kaže kako se zastupnik Milorad Pupovac prije nekoliko godina neprimjereno upucavao njegovoj ženi.

Saša Mučnjak: ‘Bacio sam hranu na Pupovca jer se uvaljivao mojoj ženi’

I policija je u četvrtak neslužbeno za RTL potvrdila da ‘motiv bacanja hrane na Pupovca nisu političko opredjeljenje i nacionalnost’.

Plenković napad na Pupovca iskoristio da bi podijelio stranke na ozbiljne i neozbiljne

Tako je premijer Andrej Plenković osudio i nedopustivim ocijenio napad na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i zastupnika Borisa Miloševića, a nakon incidenta je i razgovarao s Pupovcem.

Premijer Plenković je bacanju hrane na Pupovca posvetio pozornost čak i na sjednici Vlade kada je ustvrdio da “Moramo biti snažna brana takvim devijacijama” i da “moramo zajednički raditi na smanjivanju tenzija u društvu, na sprječavanju govora mržnje”.

Iskoristio je premijer bacanje hrane na Pupovca kako bi razdvojio ozbiljne stranke od neozbiljnih pa je tako poručio kako treba “stalno ukazivati na to koji su politički akteri odgovorni i ozbiljni u zemlji i oni koji to nisu, a takvih u Hrvatskoj ima dosta”.

Beljak o potencijalnom ubijanju Srba i pedera

Iz Srpskog narodnog vijeća su ekspresno napad osudili kao manifestaciju mržnje, predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak je konstantirao da će se početi otvoreno ubijati Srbe i pedere ukoliko većina bude šutila.

“Bagra!!! Sve su glasniji i sve jači, a većina i dalje šuti i gleda.. do kada?!?! Dok ne počnu otvoreno ubijati Srbe, pedere, a onda i sve nas ostale koji se ne uklapamo u “njihovu” zaostalu i zatucanu Hrvatsku?”, ustvrdio je Beljak.

HNS, HSS, IDS i GLAS o normalizaciji mržnje

Koalicijski partner HNS-a u svom je priopćenju poručio kako “u demokratski uređenim zemljama, bilo kakvom nasilju ili fizičkom napadu ne smije biti mjesta” te da je “Na svima nama je odgovornost da gradimo otvoreno i tolerantno društvo”.

HSS je u posebnom priopćenju ustvrdio kako je “taj primitivni čin produkt probuđenih duhova prošlosti koji su, nažalost, u današnjoj Hrvatskoj sve jači i jači”.

Iz IDS-a i GLAS-a zajednički su kazali kako “takva otvorena manifestacija mržnje i netolerancije logična posljedica normalizacije radikalne, nasilne i primitivne retorike u hrvatskom javnom prostoru” te da “Na žalost, svi koji šutnjom normaliziraju mržnju neposredni su sudionici ovog ružnog incidenta”.

Documenta i Antifašistička liga: Od bacanja hrane do koncentracijskih logora

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Antifašistička liga RHn su pozvali sve na “solidarni otpor protiv rastuće netrpeljivosti i svih pojavnosti fašizma”.

Iz Antifašističke lige su ustvrdili kako napad pokazuje što može napraviti huškačka propaganda kojoj su ti manjinski zastupnici izložen već dulje vrijeme te da “medijska promocija onih koji lažu i klevete pogoduju atmosferi u kojoj su neki uzeli sebi za pravo da mogu na one druge bacati hranu, vikati na ulici”.

“Fašizacija hrvatskog društva je opasna pojava jer fašizam nisu koncentracijski logori, to je kraj, sve počinje izvrgavanjem manjine bijesu i huškanju, što je gotovo postala svakodnevna pojava u hrvatskom društvu, i to prije svega prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti i svima onima koji ne govore radikalno desnim diskursom”, kazali su u svom priopćenju.

Dragana Jeckov ponovno u Hrvatskom saboru na srpskome jeziku – o bacanju hrane na Pupovca i Miloševića

“Poruke su jasne i nedvosmislene. Uvjeravala sam ih da je to pojedinačni slučaj, da je to izolovan slučaj i da se ne trebaju bojati. Danas nakon par dana nisam sigurna da sam ih uvjerila i nisam sigurna da i sama treba da u to povjerujem. Posebno treba sve da nas zabrine činjenica da niko ama baš niko nije vidio napadača i o njemu nije bio spreman posvedočiti. Zapravo dozvolite, niko nije bio spreman prići tim ljudima i reći da li im je potrebna pomoć. Zar baš niko nije bio spreman svojevoljno dati iskaz zvaničnim institucijama o tom nemilom događaju. E to je najdublji problem. U simboličkom ili u bilo kojem drugom hoćete smislu. Odsustvo osjećaja da treba pomoći ljudima u nevolji, ćutke okrenuti glavu i praviti se da se ništa nije dogodilo pa gotovo je jednako kao i učestvovati u tome.”, izlagala je na srpskom jeziku SDSS-ova zastupnica u Hrvatskom saboru o onima “koji su nastradali”, tvrdeći da ih se gađa hranom “samo zato što su pripadnici druge nacionalne manjine ili zato što misle drugačije“.

Aleksandra Kolarić: ‘Napad na Milorada Pupovca rezultat je rezultat nepostojanja građanskog odgoja u školama’

“Napadom na Milorada Pupovca demonstrirala se netolerantnost i govor mržnje koji je prisutan u našem društvu već neko vrijeme, to je stalno prisutno kod nas” kazala je bivša aspirantica za predsjednicu SDP-a i između ostaloga dodala “Međuostalim, to je i rezultat nepostojanje građanskog odgoja u školama. Većina mladih ljudi nema načina čuti koji je prihvatljiv vid javnog diskursa. Na koji se način može kritički odnositi spram onoga s kime se ne slažete“.

Detaljan i dramatičan opis “napada” koji su mediji prenosili

“U jednom trenutku Pupovac je osjetio udarac u desnu stranu tijela, od vrata do zapešća desne ruke, te je u trenutku kad se okrenuo vidio da je pogođen većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovoj odjeći, a neki (krupniji i krući) odbili su se od njegova vrata, ramena i ruku te rasuli po tlu.

Prema jačini i preciznosti udarca prof. dr. Milorad Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega s jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana ‘Amfora’”, izvijestili su iz Srspkog narodnog vijeća netom nakon događaja.

Ostaje za vidjeti hoće li se ispričati itko od onih koji su većinu državljana Hrvatske proglasili kukavicama koje šute ili su pak plašili javnost fašizacijom i ustašizacijom Hrvatske u kojoj se normalizira mržnja ili su pak Hrvate proglasili neobrazovanima, bez osnove kućnog odgoja jer nisu imali prilike prisustovati “Građanskog odgoju” u školama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr