(VIDEO) Mesić se žali što više nema svoj ured koji mu je ukinut za vrijeme Oreškovićeve vlade: ‘Imam puno poteškoća zbog toga’

Foto: snimka zaslona

Mesić se u intervjuu RTL-u požalio što mu je ukinut ured bivšeg predsjednika.

”Nikad se ne vežem uz objekte, meni je ovo dolazak kao i svaki drugi”, odvratio je bivši predsjednik Stipe Mesić u razgovoru s RTL-ovom reporterkom pri dolasku na Pantovčak na kojemu je proveo 10 godina.

Osvrnuvši se na promjenu svečanosti inauguracije, Mesić je istaknuo da postoji uhodana procedura te je zaključio da je ”Milanović to dobro smislio”.

> Stjepan Mesić: Moj ured ne mogu ukinuti ni Sabor ni Vlada

> Mostov amandman: 600 tisuća kn za Mesićev ured prebacuje se za civilne invalide Domovinskog rata

> Savez antifašističkih boraca nudi svom počasnom predsjedniku Stjepanu Mesiću novi ured

“Milanović ima sve šanse i za novi mandat”

Za njega je imao niz pohvalnih riječi, a čak ima i neka očekivanja. ”Mislim da ima drugačije iskustvo, kao premijer, zna što treba raditi, kao predsjednik. I mislim da ima sve šanse da ponovi mandat”.

Naravno, o tome će, kazao je također, odlučiti birači.

Kolinda Grabar-Kitarović sada, pak, čeka bivši ured predsjednice, a Mesić ga je nekada imao.

Sada se, požalio se, susreće s mnogim poteškoćama zbog njegova ukidanja: ”Imam puno poteškoća zbog poziva koje dobivam iz inozemstva, odlazim na razne konferencije i forume, pozivi mi lutaju – nemam ured pa nešto odlazi u Ilicu, nešto Savez boraca koji mi je ustupio jednu prostoriju, a često ih dobivam i na Ured sadašnjeg predsjednika pa mi oni šalju, ali ti pozivi lutaju”.

Ured Mesiću na prijedlog Mosta ukinut za vrijeme Oreškovićeve vlade

Što se tiče budućih poteza Grabar-Kitarović, Mesić ima dvojbe: ”To što će ona napraviti, to tek treba vidjeti. Ako će raditi kao što je radila kao predsjednica, onda neće biti koristi, to je bila estrada, više njena osobna promocija, a nisam vidio neke koristi za Hrvatsku”.

Podsjetimo, bivši predsjednik Stjepan Mesić koristio je “Ured bivšeg predsjednika” do trenutka kada ga je, na prijedlog Mosta, ukinuo Sabor u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića.

Prema dotadašnjim odredbama zakona Mesić može posebna prava predsjednika nakon prestanka obnašanja dužnosti koristiti trajno, dok drugi bivši predsjednici ta prava mogu uživati najviše pet godina. Oreškovićeva vlada to je odlučila promijeniti jer je smatrala da je opravdano i razumno utvrditi prestanak istog prava za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske koji je navedeno pravo do sada već koristio u razdoblju duljem od pet godina. Sabor je potvrdio tu odredbu, a Mesić se na tu odluku žalio Ustavnom sudu, koji je pak potvrdio ukidanje njegova ureda.

Pravorijek Ustavnog suda, kako prenosi Slobodna Dalmacija, Mesić je komentirao riječima:

“Pobjeda je to zagovornika i protagonista povijesnoga revizionizma, revitaliziranja fašizma i njegovih idejnih zasada, propovjednika mržnje i netolerancije, odnosno svih onih koji sve agresivnije trasiraju put koji Hrvatsku vodi u prošlost, i to u najtamnije razdoblje njezine prošlosti.” – rekao je Mesić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.hr