(VIDEO) Odvjetnik bivšeg šefa Udbe Perkovića: ‘Njemačka presuda bi mogla biti ukinuta’

Foto: snimka zaslona

Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića koji je jučer doveden u remetinečki zatvor, posjetio je jutros svog klijenta, osuđenog u Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepan Đurekovića. Očekuje, kaže, rasplet tužbe koju su podnijeli Europskom sudu za ljudska prava.

Nobilo smatra da bi mogla biti ukinuta njemačka presuda, vjeruje da ima za to jaku pravnu argumentaciju. Teško je, kaže, reći kada će to biti, možda do kraja iduće godine. Ako se to dogodi, Perković bi izašao od zatvora i organizirano bi bilo ponovno suđenje u Njemačkoj.

Podnio je i tužbu hrvatskom Ustavnom sudu.

– Smatramo da ova prilagodba kazne nije u skladu ni s domaćim ni europskim pravom i da se treba primijeniti zakon koji je vrijedio u vrijeme izvršenja dijela 1983. godine jer tako dolazimo do disproporcije – recimo Mirko Norac je po praktički istom zakonu osuđen na 8 godina, Perković na 30, Mustač na 40, imamo neravnopravnost građana pred sudom – poručio je.

Podsjetimo, bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković jučer je doveden u remetinečki zatvor, nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima kako bi odslužio kaznu za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt