(VIDEO) Pernar u saboru: ‘Plitvička jezera i cijela zemlja taoci su politike HDZ-a’

Zagreb, 30.5.2019 - Svečano primanje u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora. Na slici Ivan Pernar. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Samo dvojica zastupnika, jedan HDZ-ov i jedan iz Živoga zida (ŽZ), raspravljali su u četvrtak poslijepodne o prijedlogu ŽZ-a i SNAGA-e da se izmjeni prostorni plan Nacionalnoga parka (NP) Plitvička jezera i hitno zabrani bilo kakva gradnja na području Plitvica Sela, Jezerca – Mukinje, Gornjeg i Donjeg Babinog Potoka te Čujića Krčevine.

Koristeći istu argumentaciju, kao i Vladina predstavnica, taj je prijedlog odbio HDZ-ov Tomislav Lipošćak. Vlada, naime, tumači da ga ne može prihvatiti zbog nepridržavanja zakonom propisane procedure za donošenje prostornih planova.

Mjere koje se trenutačno poduzimaju na zaštiti, pozitivno je ocijenio i UNESCO, rekao je Lipošćaki nabrojio neke od njih – pojačane inspekcije, sveobuhvatan nadzor i kontrolu izdanih građevinskih dozvola i riješeno pitanje pročistača na lokaciji Rastovača.

Drukčije viđenje, međutim, ima Ivan Pernar (ŽZ) koji tvrdi da su “Plitvička jezera i cijela zemlja taoci politike HDZ-a, politike uništenja i zagađenja”. Ocijenio je da “na Plitvicama nije napravljena komunalna infrastruktura koja bi pratila novogradnju, fekalne su vode zagadile Plitvice, a trenutačni način upravljanja, odnosno potpuna nebriga za okoliš, rezultat su politike HDZ-a“

“Na Plitvicama se radi o ‘velikoj lovi’ u Ličko-senjskoj županiji, kojoj Plitvice pripadaju, HDZ-ovci su se međusobno ‘poklali kao piranje oko plijena’, u borbi između dviju struja došlo je do podjela”, ustvrdio je Pernar i zaključio – “Tamo gdje je novac, tu je HDZ, tamo gdje je HDZ tu je borba za taj novac”.

Državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš najavila je skoro donošenje novog prostornog plana za područje NP Plitvička jezera kao i mjere za otklanjanja nedostataka i zaštitu voda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina