(VIDEO) Plenković i dalje napada Narod odlučuje: ‘Ta ekipa želi Hrvatsku dovesti do talijanskog scenarija’

Foto: snimka zaslona

U HRT-ovom Dnevniku gostovao je predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković. U razgovoru je bio upitan o referendumskoj inicijativi Narod odlučuje, te ju je ponovno napao i, suprotno demokratskim standardima, zauzeo stranu po pitanju za koje je zakonom propisan broj građana zatražilo referendum.

U nastavku donosimo dio razgovora u kojemu je Plenković opetovao napade na GI Narod odlučuje.

> Većina europskih država bez povlastica za manjine u parlamentu (I. dio)

“U Sloveniji je loša situacija zato što imaju izborni prag od 4%”

Predsjednica je dala i potporu referendumu o izmjenama izbornog sustava. Je li Vas iznenadila?

„Ja sam vrlo jasno rekao svoj stav: smatram da izboni sustav nije tema o kojoj se treba odlučivati na referendumu. Podsjetit ću malo hrvatsku javnost, mislim da su to svi zaboravili, 30. svibnja 1990., nakon višestranačkih izbora, tadašnji trodomni sabor je imao 356 zastupnika. Nakon toga smo imali dvodomni sabor – sa županijskim i zastupničkim domom- on je imao, otprilike, u nekim varijantama 205 zastupnika, u nekim 197. Zadnjih 15-ak godina imamo sabor koji varira – od 151-153 zastupnika. To za veličinu Hrvatske, koja ima 4 milijuna stanovnika, nije puno. Pogledajte Sloveniju– ona ima 90 zastupnika u državnom zboru, i ima prag koji se sugerira ovom inicijativom- od 4 %, ali pogledajte rezultate: 9 stranaka prelazi izborni prag! Imaju praktički neupravljivu situaciju demokratskih institucija. Ja mislim da je to loše, pogotovo kada smo u fazi da još uvijek gradimo naše institucije. Moramo imati institucije kojima se može upravljati – funkcionalno, demokratski i legitimno.”, nabraja Plenković.

> Namještanje izbora: Srbima plaćao prijevoz u zamjenu za glas SDSS-u?

„Što se tiče zadiranja u prava manjina, još jednom ponavljam: mislim da to nije dobro, da je to promašeno, da je to nešto što je korak nazad u onome što je Hrvatska kao demokratska zemlja do sada pokazala prema pravima manjina. Mi manjine imamo od prvog sabora, pa do sada. I oni trebaju biti u cijelosti ravnopravni. Svako diskriminiranje zastupnika – ovdje se sugerira da ih, ili treba biti manje, ili da ne mogu odlučivati niti o Vladi niti o proračunu. Mislim da je to loše, da je to korak nazad, i – smanjuje nam manevarski prostor za zalaganje za jednaka prava hrvatskih manjina u susjednim zemljama.“, tvrdi Plenković.

> Marcel Holjevac: HDZ i SDP izlaze iz ormara – Plenković nudi Predsjedničino mjesto SDP-u za promjenu Ustava?

Podaci Crodemoskopa pokazuju konstantan pad tradicionalnih stranaka u Hrvatskoj. Prijeti li Hrvatskoj ono što se događa u mnogim zemljama, a to je rascjepkanost političke scene i politička kriza?

> Radin uskraćuje podršku Vladi dok se HDZ ne distancira od Brkića

„Ja sam na početku svog mandata rekao da će ove četiri godine biti jedna politička utakmica između stranaka matice, „mainstreama“, gdje je HDZ najveća i najodgovornija stranka, i populističkih stranaka– stranaka koje su praktički prosvjednoga karaktera.

> Radin: Neću podržati Vladu u kojoj je Hasanbegović

Kod ovog referenduma, jasno, koje su stranke koje to podržavaju, osim udruge gospođe Markić? Tu vam je Most, tu vam je gospodin Hasanbegović, možete staviti znak jednakosti i sa Živim zidom – to vam je ekipa koja želi neki drugi sustav, neku fragmentiranu političku scenu, koja bi Hrvatsku, bez ikakve dileme, dovela do talijanskog scenarija, a vidjet ćemo i vi i ja, koliko će dugo biti funkcionalna ova talijanska vlada.

Ljudi trebaju izabrati!“, ustvrdio je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt