(VIDEO) Plenković se hvali da on ne daje neprimjerene izjave – je li to baš tako?

Foto: fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Premijer Andrej Plenković nedavan incident u sabornici u kojem je fizički krenuo prema zastupniku Mosta Nikoli Grmoji, opravdao je činjenicom da određeni akteri (aludirajući na Grmoju) o temi nisu dovoljno informirani što je bilo povod njegovom ponašanju.

“Kada imate aktere koji bi blokirali pregovore Srbije o pristupanju na poglavlju koje se odnosi na pitanje statistike, ekonomske i monetarne unije, onda imate posla s ljudima koji se ne razumiju u temu, a istovremeno koriste temu ne bi li pojačali spiralu mržnje.”

>Plenković: ‘Penava je razumio poruke koje sam mu rekao, činim sve da se smanje tenzije u hrvatskom društvu’

Uz to, Plenković je pozvao novinare da to bolje kontekstualiziraju i naprave cijelu dinamiku uvreda tijekom Aktualnog prijepodneva prema Vladi.

“Bio bi vrlo dug popis lažnih i neprimjerenih izjava prema njemu u dvije i pol godine, dok on, nikada ne poseže za tim“, ustvrdio je.

Premijerovim riječima, svi koji se ne slažu s njegovom politikom su neinformirani ili nemaju dovoljno znanja o problemu, iako je to definicija oporbe – kritizirati vladajuću strukturu vlasti i njihov proces donošenja odluka.

Oporba je sastavni dio svih demokratskih političkih sustava koja koristi načelo slobode govora, a na građanima je da odluče putem izbora koja je opcija sposobnija voditi državu.

Plenkovićev ispad

Podsjetimo, saborski zastupnik Nikola Grmoja tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018. optužio je Plenkovića i potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić da rade za srbijanske interese.

Verbalni sukob i dobacivanje se nastavilo i kada je predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao pauzu da se situacija smiri. Izlazeći iz sabornice, premijer je čuo Grmojine riječi da je ‘anemičan’ nakon koje je premijer pojurio prema zastupniku. Na putu su se prepriječili zastupnici Bulj, Pupovac i straža, tako da sukob nije poprimio fizičku eskalaciju.

>Tihomir Dujmović: ‘Istinski prijezir neistomišljenika samo je srce totalitarizma, pogledajte kako Plenković razgovara s Esih’

>(VIDEO) Pogledajte kako je Plenković izgubio živce i krenuo na Grmoju: ‘Nedopustivo je da netko govori da radimo za interese Srbije’

>Što stoji u Odluci o praćenju pristupanja Srbije EU, zbog koje se Plenković sukobio s Grmojom?

Plenković napao Esih i usporedio je s Goebbelsom

Podsjetimo se situacije iz studenog 2018. Zastupnica Neovisnih za Hrvatsku, Bruna Esih je zbog Marakeškog sporazuma poručila Plenkoviću kako hrvatski narod od njega očekuje da bude državnik koji će ipak reći “ne” tihom i perfidnom ratu objavljenom europskim suverenim nacijama, pa tako i Hrvatskoj. “Vaši sadašnji izbori oblikuju našu budućnost, a u ovom ratu, gospodine premijeru, anemija vam nije opravdanje”, kazala je.

> Plenković napao Esih i usporedio je s Goebbelsom: ‘Mogla bi se kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva propagande’

>(VIDEO) Bruna Esih poručila Plenkoviću: ‘U ovom ratu anemija vam nije opravdanje’

Plenković je zastupnici uzvratio na neprimjeren način: “To je već stil te male strančice u kojoj bi se ona u nekim drugim vremenima i drugim zemljama mogla kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva i propagande.” Pritom je očito aludirao na Josepha Goebbelsa, koji je bio ministar narodnog prosvjećenja i propagande u Trećem Reichu.

“Tipičan primjer najnižeg populizma i stvaranja loše atmosfere kod dijela birača, pozivajući se na narod. Ali hrvatski narod je pametan, ima filtere i ne podliježe onima koji stvaraju paniku. U političkom smislu jadno i jako loše”, ocijenio je Plenković njezin istup.

Ponovno je priznao da je njegova velika greška što je Esih postala saborska zastupnica. “Apsolutno”, odgovorio je Plenković na pitanje je li i njegova greška što je Bruna Esih u Saboru dodavši kako je to velika greška, ali na greškama se uči.

Plenković uvrijedio Bulja – nazvao ga “zastupnikom Panjem”

Sukob je počeo nakon što je Bulj upitao Plenkovića “kada će početi voditi suverenističku politiku, a ne pristati biti briselski ćato”.

“Zahvaljujem zastupniče Panj, pardon Bulj. Pala mi je na pamet serija ‘Čovik i po’, kad god vi nastupate me neodoljivo podsjećate na Franju Panja”, ironično je odgovorio Plenković.

> Plenković uvrijedio Bulja – nazvao ga “zastupnikom Panjem”

Ustvrdio je kako Vlada i on osobno zastupaju hrvatske nacionalne interese. “Vi koji u vašu retoriku ubacujete da ste tzv. suverenisti ili ne znate što radimo ili nemate baš dobar osjećaj što znači međunarodni položaj Hrvatske 2018. ili ste prespavali da su strateški ciljevi državne politike od našeg prvog predsjednika Tuđmana bili i članstvo u EU-u i članstvo u NATO-u pa i u Vijeću Europe”, nabrajao je Plenković.

“Vi vrijeđajte, samo svaka sila za vremena… Ne trebate ponižavati jer ne znate nečiji životni put: nečiji je teži, a nečijim pod staklenim zvonom, lakši”, odgovorio mu je Bulj.

Plenković ismijavao kvalifikacije zastupnika Bulja

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv premijera Andreja Plenkovića jer prilikom imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika u Velikoj Britaniji nije obavijestio javnost i nadležna tijela da se radi o njegovu vjenčanom kumu. Oporba je taj čin kritizirala, a premijer je iskoristio priliku te se ponovno obračunao sa Mostovim zastupnikom Buljom koji ga je prijavio, omalovažavajući njegove kvalifikacije.

> Plenković bahato tumačio kumske veze, evo što mu je Bulj odgovorio

“Da sam primjerice bio u rodu s gospodinom koji me zbog ovog slučaja prijavio, a to je gospodin Bulj iz Mosta, da sam njega imenovao veleposlanikom u Ujedinjenoj Kraljevini s njegovim sjajnim kvalifikacijama, prihvatio bih da je to eklatantan sukob interesa i apsolutno neprimjereno imenovanje nekoga s kim sam povezan, ovaj puta kumstvom i to mojim njemu prije dvadeset godina, to bi bilo strašno i katastrofa za državu, diplomaciju i politiku”, ustvrdio je Plenković.

Bulj mu je odgovorio da je njegova retorika poznata:

“I tako još jednom premijer Plenković bježeći od neugodne stvarnosti, ovaj put imenovanja svoga kuma za veleposlanika brani sebe vrijeđajući na osobnoj razini. E, pa to zašto sam ja kvalificiran bio 91 bio je i Plenković, ali mu se nije dalo u rovu branit domovinu, a itekako mu se da vrijeđat one koju su je branili. Za razliku od tebe Plenkovicu kojem je anemija bila izlika ’91 za izbjegavanje rata, a sad ti politička anemija i blijedo domoljublje pomaže u sluganstvu Briselu i pozicioniranju sebe i svojih u odnarođene sinekure.”

Plenković zastupnike Živog zida zbog Istanbulske nazvao ‘trima malim miševima’, Bunjcu poručio da halucinira

Saborska rasprava o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića skrenula je u replikama na raspravu o “malim miševima” i “štakorima” slijedom toga što je premijer Andrej Plenković nazvao zastupnike Živog zida “trima malim miševima” jer su pobjegli kada se glasovalo o Istanbulskoj konvenciji, koju je podsjetimo, Plenković po cijenu raskola u HDZ-u nametnuo Hrvatskoj iako je prije izbora 2016. javno obećao da se “protivi nametanju rodne idoelogije”.

> (VIDEO) Plenković zastupnike Živog zida zbog Istanbulske nazvao ‘trima malim miševima’: ‘Plačete, cvilite, bunite se’

Plenković je istom prilikom zastupniku Živog zida Pernaru poručio da “su neozbiljni i da instituciju Sabora čine neozbiljnom, a na prozivke Branimira Bunjca da tolerira prostituciju u samom vrhu stranke kazao je djeluje kao da halucinira.

“Za izgovoriti ovo što ste vi izgovorili treba doping. Poruka vašeg rada je jedno kontinuirano vrijeđanje, a kada vam se i malo odgovori onda plačete, cvilite, bunite se … Ne može to tako. Ne možete kontinuirano vrijeđati i očekivati da ćemo mi to trpjeti. Nećemo, ne dolazi u obzir’, poručio je Plenković Bunjcu.

SDP-ova Romana Jerković je rekla Plenkoviću kako je propustio pokazati da je moderan i otvoren političar. “Za mene moderan i otvoren političar – kakav bih očekivala da jeste i da budete – je tolerantan, svjestan svoje odgovornosti, ponizan je, drži svoj ego pod kontrolom, nije zajedljiv, iskren je, govori istinu o sadržaju, ne vrijeđa i ne omalovažava, ne uči druge pameti… Sigurna sam da imate tu stranu ali ste ju propustili pokazati”, kazala je.

O referendumskoj inicijativi – ‘promašena i neodgovorna’

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kompletno promašenim i neodgovornim referendumska pitanja za koja je Građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ prikupila potpise te dodao kako treba vidjeti jesu li potpisi prikupljeni na adekvatan način i jesu li u skladu s Ustavom.

“Mislim da je takva vrsta pitanja kompletno promašena, čak neodgovorna. Smanjivati prava zastupnika na takav način je nešto što je meni osobno, kao predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade apsolutno neprihvatljivo, to javnost mora znati, to govorim danas jer nisam htio utjecati na proces dok se skupljaju potpisi”, rekao je premijer novinarima.

Plenković je time osporio i podcijenio 400 000 birača koji su valjano dali svoj potpis i zatražili referendum sukladno sa zakonom i Ustavom.

Inicijativa Narod odlučuje upozoravala je cijelo vrijeme na kršenje Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države, ali i opstrukcije koje su se događale još za vrijeme prikupljanja potpisa.

>(FOTO) Kako je Plenkovićeva Vlada 2018. ignorirala volju građana i ukrala referendum Narod odlučuje

> Pročitajte kako je stvarno tekao razgovor Kuščevićevog povjerenstva i GI Narod odlučuje

> Vlada prihvatila izvješće o Kuščevićevom igrokazu od uvida u potpise GI Narod odlučuje

>Ministar Kuščević prevario građane koji su potpisali za referendum GI Narod odlučuje, a evo što sada govori

Premijer Domovinski rat nazvao “neki sukob od prije 25 godina”

Premijer je pokazao i da ne poštuje stradanja koja su se dogodila, niti hrvatske žrtve. Na Dubrovnik Forumu 2018., izjavio je:

“Važno je zadržati stabilnost i paziti da se neki sukobi koji su ovdje postojali prije 15-ak, 20, 25 godina više nikada ne otvore”

Podsjetimo, hrvatska država nije nastala na ‘nekom sukobu’ već temeljem položenih života branitelja u Domovinskom ratu tijekom velikosrpske agresije.

>Dr.sc. Zlatko Begonja: Struka je za odgodu kurikula – hrvatska povijest se obrađuje u u samo 10% gradiva, Domovinski rat izbačen

Više od ovakvih neprimjerenih izjava jednog premijera europske države kakvom se deklariramo, zabrinjavaju šutnja javnosti, nekritičnost većine medija i njihovo prešutno prihvaćanje istih.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.