(VIDEO) Pogledajte što su Glasnović i Petrov poručili ministrici Obuljen o arhivima!

Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

“Jeste li Vi svjesni da je namjera ovog zakona iskoristiti takozvanu zaštitu osobnih podataka i zatvoriti osobne dosjee građana kojih u ovom trenutku ima 80 000 u državnom arhivu i u pravilu su to žrtve progonitelja?

Namjera predlagatelja je da to više ne bude dostupan javnosti- nego da popis žrtava bude dostupan samo određenim osobama. To nije zaštita osobnih podataka žrtava- to je osobna zaštita progonitelja!”- rekao je Božo Petrov ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u srijedu tijekom saborske rasprave o Vladinom zakonu o arhivima i arhivskoj djelatnosti.

(VIDEO) Sabor: Ministrica Obuljen na sva pitanja o arhivima odgovarala istom rečenicom!

U Saboru je iznesen niz kritika na Zakon kojega je Vlada prije dva tjedna uputila u saborsku proceduru, samo godinu dana nakon što je prema prijedlogu Mosta, s iznimnom velikom podrškom zastupnika, donesen zakon kojim je omogućeno otvaranje arhiva iz komunističkog vremena.

Među oštrim kritikama bile su i one saborskog zastupnika Bože Petrova i Željka Glasnovića.

Božo Petrov istaknuo je da zakon pod krinkom zaštite osobnih podataka čini nedostupnim na tisuće dokumenata o žrtvama represivnog sustava, koji su zavedeni pod imenom, prezimenom i imenom roditelja, a putem kojih je moguće doći do podataka o progoniteljima.

(VIDEO) Bulj: ‘Ministrici Obuljen nije lako: mora braniti ‘lex Kolega’ čiji je autor kolega Šeks’

Ministrica na repliku odgovorila istom rečenicom kao u prethodnih nekoliko pitanja, Petrov: “Ovo je vrijeđanje inteligencije zastupnika”

“Jeste li Vi svjesni da je namjera ovog zakona iskoristiti takozvanu zaštitu osobnih podataka i zatvoriti osobne dosjee građana kojih u ovom trenutku ima 80 000 u državnom arhivu i u pravilu su to žrtve progonitelja?

Namjera predlagatelja je da to više ne bude dostupan javnosti- nego da popis žrtava bude dostupan samo određenim osobama. To nije zaštita osobnih podataka žrtava- to je osobna zaštita progonitelja!”- rekao je Petrov.

Ministrica Obuljen na Petrovljevu repliku odgovorila je istom rečenicom kao i na predhodnih nekoliko pitanja: “Ja bih ponovila da se konačnim prijedlogom zakona ukida rok nedostupnosti od 30 godina” i kazala kako ne zna gdje je Petrov u Zakonu pročitao da će nešto biti nedostupno, na što je Petrov signalizirao povredu Poslovnika po članku koji zabranjuje vrijeđanje saborskih zastupnika.

„Ovo je vrijeđanje inteligencije saborskih zastupnika“ – kazao je Petrov.

Radin smatra da zabrana vrijeđanja ne vrijedi za članove Vlade

“Cijelo vrijeme spominjete rok od 30 godina, a on se ne odnosi na to, nego na klasificirani sadržaj, i apsolutno sve će, uvažena ministrice, na kraju biti zatvoreno i vi to jako dobro znate iz niza stavaka kojima manipulirate!” – poručio je Petrov ministrici Obuljen.

(VIDEO) Hasanbegović: ‘Novi arhivski zakon dolazi od nevidljive protulustracijske pravno-političke koterije’

Na to mu je predsjedavajući Radin kazao kako se odredbe poslovnika koje ne dozvoljavaju vrijeđanje zastupnika, odnosi samo na zastupnike u Saboru, a ne na one izvan Sabora.

„Poslovnik je takav, a ja ga se moram držati “ –rekao je Radin.

Glasnović: “Ovaj zakon je vježba besmislenosti”

Zastupnik Željko Glasnović kazao je kako su arhivi već očišćeni od informacija o progoniteljima te upozorio da zakon ne govori o predaji arhivskog gradiva iz MUP-a, niti o problemu dokumentacije koja se još uvijek nalazi u Beogradu.

Stevo Culej: “Mnogi bivši suradnici UDBA-e potrudili su se ući u arhive i ukloniti dokaze o svom poslu”

“Ovaj Zakon vježba besmislenosti. Već znamo da je dosta toga uništeno, pogotovo ono što se odnosi na bivše dužnosnike Službe državne bezbednosti.

Što je pak s onim drugim što mi tražimo, a i hrvatski nardo? Što je sa zakonom o ispitivanju podrijetla imovine, oduzimanju nezakonito stečene imovine itd.?

Gledamo šefa Ozne, g. Manolića na televziji, čija je odgovornost povezana sa stotinama masovnih grobnica…

Stazić tvrdi da nemaju ‘ni papirića’: Pogledajte koliko se arhivskog gradiva KPH još uvijek nalazi u SDP-u!

Gdje je dokumentacija o društvenoj imovini, saveza sindikata, SKH, SUBNOR-a, SKOJ-a itd?

Što je s predajom koju treba izvršiti MUP, što je s dosjeima u Beogradu?” – pitao je Glasnović.

Više o tijeku saborske rasprave pročitajte ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr