(VIDEO) Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader o Danu antifašizma: ‘Ne sumnjam u Culeja kada na red dođe dizanje ruku za potvrdu zakona’

Foto: snimka zaslona

HDZ je primirio nezadovoljnike oko praznika u svojim redovima, zaprijetivši im sankcijama ukoliko ne glasuju za prijedlog Vlade. Saborski Odbor za ratne veterane na čelu s Josipom Đakićem povukao je svih pet amandmana na Vladin prijedlog pa i onaj u kojem predlažu da Dan antifašističke borbe postane spomendan, odnosno prestane biti neradni dan i blagdan.

U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je uoči sjednice na pitanje novinara boje li se u stranci sankcija odgovorio “Ne, to su hrabri ljudi”.

S te je sjednice nakratko izašao HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader koji je za RTL potvrdio kako tema o amandmanima na izmjene kalendara još nije počela.

“Odluke Predsjedništva i Nacionalnog vijeća su vrlo jasne. Mi smo prihvatili taj Prijedlog zakona o blagdanima”, kazao je Sanader.

Na pitanje kako komentira stalna skakanja unutar HDZ-a kazao je kako Stevo Culej, kao i svi ostali članovi HDZ-a jasno znaju da HDZ nije nova i mlada stranka te da se u 30-godišnjoj povijesti uvijek znao red. “Odluke Predsjedništva i Vijeća moraju poštovati svi članovi”, kazao je Sanader te dodao da se iskakanje uvijek može dogoditi. Potom je ustvrdio kako će s HDZ-om sve biti u redu.

O Culeju kaže kako je riječ o “starom i iskusnom članu HDZ-a koji zna kako HDZ funkcionira” te da u njega ne sumnja kada na red dođe dizanje ruku za potvrdu zakona u Saboru.

Na pitanje o pokušajima detuđmanizacije Sanader kaže kako je HDZ stranka koja je uvijek profitirala na politici njezina začetnika Franje Tuđmana.

“HDZ-u je temelj Tuđmanova politika i nikakva detuđmanizacija ne dolazi u obzir”, ocijenio je.

Na pitanje broje li ruke, odnosno članove koji su često odsutni pa prema tome namiještaju glasovanja u Saboru, Sanader kaže kako je važno voditi računa o tome jesu li njihovi zastupnici odsutni, jesu li na putu i slično.

“Važno nam je da imamo kvorum, ništa neobično”, kaže.

Je li Aleksandar Vučić dobrodošao na skup EPP-a u Hrvatsku, Sanader kaže kako HDZ nije organizator toga te kako Vučić neće govoriti u Hrvatskom saboru. “Koliko čujem, neće ni doći u Zagreb. Tako sam barem čuo”, dodao je Sanader.

Plenković: ‘Antifašizam nije isto što i zločini koji su se događali za vrijeme komunizma’

“Održali smo sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i raspravili niz aktualnih tema, osobito aktivnosti koje su bile u Hrvatskom Saboru.

Jednoglasna je potpora za rebalans proračuna, proračun za 2020., zakon o blagdanima, paket kaznenog zakonodavstva i poreznih reformi.

Ivan Anušić izvijestio je o daljnim pripremama za kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Stranka je danas u jednoj vrlo otvorenoj raspravi pokazala jedinstvo i potporu smjeru Vlade”, kazao je u izjavi za medije nakon sastanaka u središnjici stranke predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Dr. sc. Vlatka Vukelić o Danu antifašizma za Narod.hr: ‘Prvi partizanski odred bio je na margini službene povijesti NOB-a’

Kada je riječ o povučenom prijedlogu amandmana vezano za Dan antifašističke borbe Plenković tvrdi kako je najvažnije istaknuti da postoje određena načela i vrijednosti koje su temelj djelovanja HDZ-a, “ponekad je dobro na njih podsjetiti jasnim porukama kao onoj od jučer”, rekao je Plenković prenosi N1.

Antifašizam nije isto što i zločini koji su se događali za vrijeme komunizma, te dvije stvari treba razlikovati”, rekao je i ponovio da je taj praznik uvrstio predsjednik Franjo Tuđman.

“Stranka je vrlo jasna, cijeli ovaj zakon je bio predstavljen na našem zadnjem sastanku prije javnog savjetovanja i tada je bila rasprava i jedinstvena potpora. Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije trebaju se držati i naši saborski zastupnici”, rekao je i dodao kako je Milijan Brkić danas rekao da u trom trenutku nije bio na sjednici saborskog odbora za veterane, a Josip Đakić, nakon što je još jednom razmotrio stvari povukao prijedlog.

Ustvrdio je da je razina stranačke demokracije na nivou i kako mu govore da do sada gotovo nikada nije bilo ovako otvorenih demokratskih rasprava na razini HDZ-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Ponovio je da je postavljanje spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću neprihvatljivo. “Postoje određena pitanja koja trebamo riješavati i koja će u odnosma između Srbije i Hrvatske izazivati tenzije. Smatramo da je ovaj potez loš i neprimjeren”, rekao je i odgovorio da na sastanku HDz-a nije bilo rasprave da se Aleksandru Vučiću uskrati dobrodošlica na Kongres EPP-a u Zagrebu.

Izvor: narod.hr/RTL/N1