(VIDEO) Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader o Danu antifašizma: ‘Ne sumnjam u Culeja kada na red dođe dizanje ruku za potvrdu zakona’

Foto: snimka zaslona

HDZ je primirio nezadovoljnike oko praznika u svojim redovima, zaprijetivši im sankcijama ukoliko ne glasuju za prijedlog Vlade. Saborski Odbor za ratne veterane na čelu s Josipom Đakićem povukao je svih pet amandmana na Vladin prijedlog pa i onaj u kojem predlažu da Dan antifašističke borbe postane spomendan, odnosno prestane biti neradni dan i blagdan.

U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je uoči sjednice na pitanje novinara boje li se u stranci sankcija odgovorio “Ne, to su hrabri ljudi”.

S te je sjednice nakratko izašao HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader koji je za RTL potvrdio kako tema o amandmanima na izmjene kalendara još nije počela.

“Odluke Predsjedništva i Nacionalnog vijeća su vrlo jasne. Mi smo prihvatili taj Prijedlog zakona o blagdanima”, kazao je Sanader.

Na pitanje kako komentira stalna skakanja unutar HDZ-a kazao je kako Stevo Culej, kao i svi ostali članovi HDZ-a jasno znaju da HDZ nije nova i mlada stranka te da se u 30-godišnjoj povijesti uvijek znao red. “Odluke Predsjedništva i Vijeća moraju poštovati svi članovi”, kazao je Sanader te dodao da se iskakanje uvijek može dogoditi. Potom je ustvrdio kako će s HDZ-om sve biti u redu.

O Culeju kaže kako je riječ o “starom i iskusnom članu HDZ-a koji zna kako HDZ funkcionira” te da u njega ne sumnja kada na red dođe dizanje ruku za potvrdu zakona u Saboru.

Na pitanje o pokušajima detuđmanizacije Sanader kaže kako je HDZ stranka koja je uvijek profitirala na politici njezina začetnika Franje Tuđmana.

“HDZ-u je temelj Tuđmanova politika i nikakva detuđmanizacija ne dolazi u obzir”, ocijenio je.

Na pitanje broje li ruke, odnosno članove koji su često odsutni pa prema tome namiještaju glasovanja u Saboru, Sanader kaže kako je važno voditi računa o tome jesu li njihovi zastupnici odsutni, jesu li na putu i slično.

“Važno nam je da imamo kvorum, ništa neobično”, kaže.

Je li Aleksandar Vučić dobrodošao na skup EPP-a u Hrvatsku, Sanader kaže kako HDZ nije organizator toga te kako Vučić neće govoriti u Hrvatskom saboru. “Koliko čujem, neće ni doći u Zagreb. Tako sam barem čuo”, dodao je Sanader.

Plenković: ‘Antifašizam nije isto što i zločini koji su se događali za vrijeme komunizma’

“Održali smo sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i raspravili niz aktualnih tema, osobito aktivnosti koje su bile u Hrvatskom Saboru.

Jednoglasna je potpora za rebalans proračuna, proračun za 2020., zakon o blagdanima, paket kaznenog zakonodavstva i poreznih reformi.

Ivan Anušić izvijestio je o daljnim pripremama za kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Stranka je danas u jednoj vrlo otvorenoj raspravi pokazala jedinstvo i potporu smjeru Vlade”, kazao je u izjavi za medije nakon sastanaka u središnjici stranke predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Dr. sc. Vlatka Vukelić o Danu antifašizma za Narod.hr: ‘Prvi partizanski odred bio je na margini službene povijesti NOB-a’

Kada je riječ o povučenom prijedlogu amandmana vezano za Dan antifašističke borbe Plenković tvrdi kako je najvažnije istaknuti da postoje određena načela i vrijednosti koje su temelj djelovanja HDZ-a, “ponekad je dobro na njih podsjetiti jasnim porukama kao onoj od jučer”, rekao je Plenković prenosi N1.

Antifašizam nije isto što i zločini koji su se događali za vrijeme komunizma, te dvije stvari treba razlikovati”, rekao je i ponovio da je taj praznik uvrstio predsjednik Franjo Tuđman.

“Stranka je vrlo jasna, cijeli ovaj zakon je bio predstavljen na našem zadnjem sastanku prije javnog savjetovanja i tada je bila rasprava i jedinstvena potpora. Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije trebaju se držati i naši saborski zastupnici”, rekao je i dodao kako je Milijan Brkić danas rekao da u trom trenutku nije bio na sjednici saborskog odbora za veterane, a Josip Đakić, nakon što je još jednom razmotrio stvari povukao prijedlog.

Ustvrdio je da je razina stranačke demokracije na nivou i kako mu govore da do sada gotovo nikada nije bilo ovako otvorenih demokratskih rasprava na razini HDZ-a.

Ponovio je da je postavljanje spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću neprihvatljivo. “Postoje određena pitanja koja trebamo riješavati i koja će u odnosma između Srbije i Hrvatske izazivati tenzije. Smatramo da je ovaj potez loš i neprimjeren”, rekao je i odgovorio da na sastanku HDz-a nije bilo rasprave da se Aleksandru Vučiću uskrati dobrodošlica na Kongres EPP-a u Zagrebu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL/N1