(FOTO, VIDEO) Poplava u Splitu nakon puknuća cijevi: Neka kućanstva bez pitke vode

Split, 24.5.2019 - Zbog puknuća magistralnog cjevovoda uže središte Splita u petak ujutro je poplavljeno, dio stambenih i poslovnih objekata je ostao bez vode ili je imaju tek malo, a iz gradske tvrtke Vodovod i kanalizacije građane pozivaju na strpljenje i poručuju kako će kvar uskoro biti otklonjen. Radnici Vodovoda i kanalizacija izašli su na teren gdje rade na sanaciji. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

‘Eksplozija asfalta’ nešto prije 9 sati, iznad škole Marjan u Varošu, uznemirila je stanovnike okolnih ulica. Kako se doznaje, pukla je magistralna vodovodna cijev pa se stvorio ‘biblijski potop’ koji se slijeva prema centru grada Matoševom ulicom pored bivše zgrade rodilišta i Starog placa, javlja Slobodna Dalmacija.

Na teren je izašla policija, a voda je doprijela sve do Poljane Tina Ujevića i zgrade HNK u centru grada!

Prema prvim neslužbenim informacijama, pukla je magistralna cijev u Nazorovoj ulici. Upućene su interventne postrojbe Vodovoda i kanalizacije da uklone nastalu štetu, kao pripadnici DVD-a Split te JVP-a Grada Splita koji će dežurati na mjestu događaja ukoliko nekome od stanovnika Varoša voda prodre u stambene ili poslovne prostore (podrume), kako bi vatrogasnim pumpama ‘išekali’ vodu.

Prema dostupnim imformacijama, pola stanovnika Varoša ostalo je bez vode.

“U ovom trenutku ne možemo znati koliko je stanovnika ostalo bez pitke vode. Čak neke dojave o slabijem naponu u cijevima imamo i iz Tršćanske ulice u Spitu. To ćemo znati kada ‘otkopamo’ kvar i zatvorimo ventile. Prije 20-ak minuta dobili smo desetke poziva sugrađana da velika količina vode iz Nazorove ulčice otječe prema Matoševoj, odnosno Starom rodilištu. Odmah smo poslali naše ekipe na teren koje su već počele raditi na izoliranju kvara.

Čim dođemo do kvara zatvorit ćemo vodu i u prvom trenutku će i veći dio Splita biti bez vode. Stoga ćemo manipulacijom ventila alternativnim pravcima osigurati da što manje stanovnika bude bez vode tijekom sanacije kvara. Oni koji budu bez vode to će stanje morati trpjeti zasigurno nekoliko sati dok se kvar ne otkloni. To će zasigurno biti područje od Starog rodilišta prema marjanskom tunelu i Vidilici” – rekao je za Slobodnu Dalmaciju Ivica Perić, tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije.

Novinare je zanimalo uslijed čega je moglo doći do puknuća magistralne cijevi.

“Ovio su stvari koje se ne događaju tako često i do njih može doći do slijevanja tla, starosti cijevi ili prometa koji se odvija iznad cijevi. Cisterne s pitkom vodom već su poslane na teren i biti će raspoređene po okolnom području” – zaključio je Perić.

Prema najnovojim informacijama iz Vodovoda i kanalizacije, radi se o kvaru na cjevovodu većeg profila koji iz Ravnih Njiva napaja vodospremu Marjan i opskrbljuje širi dio područja Splita ispod Marjana.

“Dio ventila je već zatvoren i moram reći da se radi o prepolovljenom istjecanju vode s obzirom na sam početak. Cisterna s pitkom vodom koju mogu koristiti građani postavljena je odmah ispod OŠ ‘Marjan’. Za sada imamo pozive iz mnogih dijelova grada da stanovnici nemaju vode ili da im je tlak u cijevima puno slabiji” – rekao je direktor Perić.

Da u pitanju nije lak posao najbolje govori podatak da su djelatnici VIK-a ventile morali zatvarati u šahtama u kojima je bila velika količina vode, pa se prije samog zatvaranja ventila iz svakog šahta morala ‘išekati’ voda da bi radnici uopće mogli ući.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr