(VIDEO) Stručnjakinja za projektiranje mostova: ‘Ležajevi Savskog mosta rukom se mogu mrviti’

savski most
Foto: snimka zaslona

Sanacija i rekonstrukcija staroga Savskog mosta u Zagrebu u planu je još od – Univerzijade. Posljednji je put “ušminkan” uoči lokalnih izbora.

Savskim mostom svakodnevno prolaze tisuće pješaka i biciklista. Posebno o njemu ovise stanovnici Kajzerice, kojima je to najbliži put do tramvaja u smjeru središta grada. Igrom slučaja, predsjednica Mjesnog odbora Kajzerice stručnjakinja je za projektiranje mostova.

– Sami ležajevi mosta na kojima leži nosiva konstrukcija nosiva, odnosno ploča po kojoj se ljudi kreću – su potpuno truli. Može se sići ispod mosta i vidjeti da se oni mogu rukom mrviti. Sad, u kojem trenutku bi oni mogli popustiti potpuno, nitko ne može reći, tvrdi Ana Gugić.

Usto, rupe koje su se otvorile na nogostupima jednostavno su prekrivene čeličnim pločama. S obzirom na to da je riječ o prilično nesigurnom rješenju, postavljena je i “privremena” ograda. Zbog toga su se iz Inicijative “Zagreb te zove” obratili građevinskoj inspekciji.

Kad je obavljena zadnja inspekcija?

– Iz njihovog odgovora se sve vidi, a ništa se ne vidi. Tražili smo datum. Po svemu sudeći zadnja inspekcija je bila 2018. godine, a sad je 2020.. Tražili smo i da nam dostave kopiju rješenja, navodi Gordana Pasanec.

– Usmenim rješenjem putem zapisnika vlasniku je naređeno označavanje građevine opasnom, kao i postavljanje ograde u svrhu fizičkog sprečavanja korištenja pješačkih staza do otklanjanja nepravilnosti, odgovorili su iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Tvrtka koja je sanirala je Most slobode radi na Mostu mladosti

I iz Grada Zagreba stigao nam je pisani odgovor u kojemu ističu da su dobili projektnu dokumentaciju, da je postupak javne nabave pri kraju te da je potrebno potpisati ugovor s dvije tvrtke koje su zajedno pobijedile na natječaju. Jedna od tvrtki sanirala je Most slobode, a trenutačno izvode radove na Mostu mladosti.

– Prije samog početka radova potrebno je pokrenuti postupak za odabir glavnog stručnog nadzora, geodetskog nadzora, koordinatora zaštite na radu i projektantskog nadzora. Odmah po odabiru svih preostalih sudionika u sanaciji pristupit će se izvođenju radova, priopćili su iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Neslužbeno doznaje HRT da će radovi, premda su iz Grada tražili da počnu ove godine, zbog zauzetosti radnika na sanaciji Mosta mladosti najvjerojatnije početi 2021..

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT