(VIDEO) Tvrtko Krpina iz GI Narod odlučuje: ‘U trenucima najveće borbe za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu, svjedočimo nezamislivoj političkoj korupciji’

Foto: Snimka zaslona

Koordinator građanske inicijative Narod odlučuje, Tvrtko Krpina, komentirao je za Z1 televiziju akciju GI Narod odlučuje ispred Hrvatskog sabora u kojoj su volonteri inicijative podsjetili zastupnike na odgovornost koju imaju pred više od 405.000 građana.

“Bilo je zastupnika koji su se vrlo srdačno s nama pozdravili, stupili u kontakt, s nama su porazgovarali, čuli sve što im imamo za reći, a bilo je i onih koji su šutke prošli pored nas kao da se malo srame svega ovoga što su prešutjeli u zadnjih nekoliko mjeseci”, rekao je Krpina na pitanje novinarke o reakcijama zastupnika u akciji dijeljenja letaka ispred Hrvatskog sabora.

“Otprilike smo i znali kakve će biti njihove reakcije. Istina je da su nas Neovisni za Hrvatsku, Živi zid, Most, podržavali, a osobito prof. Robert Podolnjak koji je stručnjak Ustavnog prava, koji je više puta izlazio u javnost i na naše tribine na kojima je govorio o nužnosti promjene izbornog sustava, dok su neki drugi zastupnici, kao i ministar Kuščević, arogantno s nama razgovarali”, rekao je Krpina.

Na pitanje novinarke kako komentira to da su zapravo HDZ i SDP čitavo vrijeme bili ujedinjeni, i dijelili stav protiv tog referenduma, Krpina je rekao kako je to samo nagovještaj onog što slijedi, odnosno da je nedvojbeno da će uskoro doći do velike koalicije između HDZ-a i SDP-a, ukoliko se ovaj izborni sustav hitno ne promijeni.

“S obzirom da oni nikakvu odgovornost ne polažu svojim biračima, već isključivo svojim šefovima stranaka koji ih stavljaju na liste, oni to mogu učiniti i učinit će”, naglasio je Krpina.

Također, Krpina je rekao da iz inicijative očekuju da Ustavni sud donese svoju presudu u korist hrvatskih građana, kako bi se zaštitilo ustavno pravo građana na referendum, s obzirom da su ispunjene sve Ustavne i zakonske obveze koje omogućuju da taj referendum bude raspisan.

Ako Ustavni sud presudi u korist građana to će biti nešto vrlo pozitivno, no, međutim, ako presudi u korist Plenkovića i ministra Kuščevića tada ćemo znati da u Hrvatskoj ne postoji sud koji tumači i štiti Ustav.’’

O brojnim prelascima zastupnika, što u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, što na nacionalnoj razini, Krpina je rekao da u trenutku najžešće borbe oko raspisivanja referenduma o pravednijem izbornom sustavu koji bi spriječio prebjege da odlaze iz stranke u stranku, u istom tom trenutku cjelokupna hrvatska javnost svjedoči da se na najočitiji način događa nezamisliva politička korupcija.

“Naravno da se to ne bi događalo da isti ti prebjezi imalo odgovornosti polažu građanima koji su ih odabrali, a ne šefovima svojih stranaka. Recimo dobar primjer je gospodin Saucha, koji ima svega nekoliko stotina glasova. Naravno da on nikome ne odgovara i da on slobodno može prelaziti iz stranke u stranku kako mu to odgovara, da bi zaštitio svoj položaj, i da bi ostvario svoje osobne interese.”

“Mi želimo promijeniti izborni sustav, odnosno, učiniti ga pravednijim. Da najprije hrvatski građani imaju pravo odabira tko će ulaziti u Hrvatski sabor, kako bi ti isti zastupnici koji uđu u Hrvatski sabor mogli zastupati nas građane koji ih biramo”, rekao je Krpina.

Na pitanje koji su daljnji planove inicijative, Krpina je rekao da je glavni cilj inicijative raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr