(VIDEO) Vesna Škare Ožbolt: ‘Jelenić je trebao prijaviti svoje članstvo u masonskoj loži, neovisnost pravosuđa treba biti na prvom mjestu’

Foto: snimka zaslona

Tko je sve trebao, a nije znao da je Dražen Jelenić mason? Mogu li državni odvjetnici, pravosudni i ostali državni dužnosnici biti članovi tajnih društava? Trebaju li masoni u državnim službama i medijima javno reći da su pripadnici te organizacije? Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, te oftalmolog i mason Nikica Gabrić govorili su o toj temi u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog.

Salapić je kazao da će Vlada na današnjoj sjednici prihvatiti ostavku Glavnog državnog odvjetnika u ostavci Dražena Jelenića, te će dati prijedlog Saboru da ga razriješi s dužnosti. Naglašava da nakon provedenog javnog poziva, procedura može trajati od mjesec do mjesec i pol dana, najviše dva. Do tada dužnost obnaša prva zamjenica državnog odvjetnika. Ističe da za Vladu i Ministarstvo pravosuđa nije primjerena situacija da se stvorio jedan okvir za koji smatraju da nije primjeren za obavljanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika. Dodaje da je zato zatražena ostavka ili razrješenje.

Škare Ožbolt: Neovisnost pravosuđa mora biti na prvom mjestu

Škare Ožbolt ističe da kod ispunjavanja imovinske kartice pred Povjerenstvom o sukobu interesa stoji da se moraju prijaviti sva članstva u udrugama ili asocijacijama bilo koje vrste. Naglašava da ako to nije napravilo sadašnji Glavni državni odvjetnik u ostavci onda je napravio veliki propust.

– To ne ispunjava samo glavni državni odvjetnik već i zamjenici svi oni koji obnašaju javne dužnosti, a posebno kada je riječ o pravosuđu gdje je ta neovisnost i nepristranost mora biti na prvom mjestu. Tu je već napravljen veliki propust. On će ostati vjerojatno kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika i opet dolazimo u problem s tom funkcijom. To ne podliježe provjeri SOA-e, ali dolazi do provjere onoga što je prijavljeno, dodala je. Smatra da iz ovog slučaja treba izvući pouke, jer svi trebaju imati iste kriterije neovisnosti.

Gabrić: Donosim na pladnju ljude povezane s kriminalnom aktivnošću

Gabrić je kazao da se jučer protezao pogrešan stav u diskusijama da ne može državni dužnosnik biti mason i djelovati. “Ispravni masoni prijavljuju svoju pripadnost”, navodi Gabrić. Ističe da je greška Jelenića što nije tražio dozvolu za djelovanje Dinka Cvitana i premijera Andreja Plenkovića te je trebao zamrznuti svoj status i ne bi bilo problema. Gabrić navodi da je Jelenić napravio niz grešaka.

– Došao sam prijaviti stvari koje policija ne bi nikada otkrila. Suočio sam ga prije 15 dana s time da jedan od osumnjičenika je imao interes napraviti mu štetu i da ga na sudskom procesu stavi u konflikt interesa, te sam mu rekao da bi bilo pametno da imenuje jednog od svojih zamjenika koji bi vodio taj proces do okončanja. Gabrić naglašava da on nije u sukobu interesa jer je on pouzdanik i kazao mu je samo tko ga reketari, tko s kime surađuje.

– Ja im donosim na pladnju ljude koji su povezani s kriminalnom aktivnošću. On se prepadne toga i misli da iz mene progovara Mladen Bajić jer oni imaju nerazriješene komplekse među svojim prethodnicima, ali to mene ne zanima. Za isto djelo, a to je Leon Lučev i ekipa o iznudi protiv poduzetnika – on ih stavlja mjesec dana u zatvor, a iznuda od novinara on ih pušta na slobodu jer kao ne primjenjuju nasilje, pa oni rade medijsko nasilje mojoj obitelji i meni, te objavljuju tekstove, rekao je Gabrić. Naglašava da se Jelenić prepao i da je zato otišao.

Škare Ožbolt: Puno stvari nejasno u ovom slučaju

– Nejasna mi je prepiska u pet sati ujutro, da Gabrić njemu šalje poruku i da mu on odgovara. Nije mi jasno zašto ste se obratili Glavnom državnom odvjetniku, zato što vam je prijatelj?, pita Škare Ožbolt. Dodaje da joj je i nejasno kako je Glavni državni odvjetnik dopustio da ga se tajno snima. – To je isto fenomen, naglašava Škare Ožbolt.

Prijava kaznenog djela kroz proceduru

– Jedan mali čovjek koji prijavljuje kazneno djelo uopće ne može doći do Državnog odvjetnika, nego mora ići kroz nekakvu proceduru, kazala je Škare Ožbolt. Gabrić ističe da je on išao kroz proceduru. Salapić kaže da je bitno naglasiti radi vjerodostojnosti istražnog postupka da nije dobro nešto što je tajno i što je u tijeku postupka izađe na ovakav način u javnost.

– Javnost zapravo vodi ono što bi trebali voditi profesionalci, a to je policija i Državno odvjetništvo, dodaje Salapić. Kaže da postoji u Kaznenom zakonu, kazneno djelo o neovlaštenom prisluškivanju i snimanju i tu su predviđene kazne zatvora u rasponu od tri do pet godina, osim onaj koji snima ili prisluškuje koji je to učinio u javnom interesu. A to procjenjuje sud, dodaje.

– Nikada ta snimaka ne bi izašla van da me državni odvjetnik nije optužio da se ja miješam u istragu, kaže Gabrić te dodaje da to ni u jednom elementu nije točno. – Ako je to istina poslušajmo snimku. Drugi dan je počeo govoriti da sam žrtva koji ima prava, kazao je Gabrić. Kaže da ga snimku još nitko nije tražio. Ističe da nije problem što je Jelenić mason već što nije dobro radio svoj posao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.