Vladajući pristaju na uvjet ‘progresivne’ ljevice o pobačaju? Palić za Narod.hr: Ideja kakva ne postoji u svijetu i protuustavna je

Foto: fah, montaža Narod.hr

SDP-u i Možemo, takozvanoj ‘progresivnoj’ ljevici, bliski novinari i mediji ovih dana objavljuju kako se HDZ dogovorio s njima da će pobačaj na neki način staviti u Ustav. Ali opcija koju sada spominju puno je opasnija jer se ne bi odnosila samo na pobačaj, nego i na sve stavove Ustavnog suda koji su zauzeti do te promjene, a koji se više ne bi mogli mijenjati. Je li to moguće i na koji način? Što bi to značilo? Ima li takvih primjera u drugim državama? Čega se ljevica zapravo boji? Za Narod.hr ovo je komentirao ustavni stručnjak i profesor ustavnog  prava na Sveučilištu u Osijeku Mato Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>U Saboru rasprava o izmjeni Ustava oko referenduma: Vladajućima treba 101 glas, ljevica podršku uvjetuje – pobačajem

Palić: Ta ideja je duboko pogrešna i protuustavna

“Ovo je puno opasnije jer ne bi obuhvatilo samo odluku Ustavnoga suda za pobačaj, nego bi  zapravo zacementiralo sve stavove koje je Ustavni sud zauzeo do te promjene, ako do nje dođe. To je jedna potpuno besmislena ideja i vidjet ćemo kako će se dalje razvijati situacija, tj. hoće li zastupnici pristati na takvo rješenje kakvo ne postoji nigdje. Toga u pravu praktički nema, odnosno postoji uvijek mogućnost da sud jedno stajalište koje je zauzeo može ipak  promijeniti, ako je to stav novog saziva Ustavnoga suda. To znači da odluka koju je donio  Ustavni sud 1993. godine se ne bi mogla više promijeniti”, kaže Palić za Narod.hr.

>‘Progresivci’ žele Ustavom zabetonirati pobačaj; prof. dr. sc. Dubravka Hrabar za Narod.hr otkriva što bi time dobili

Pojašnjava nam zašto je ovo puno opasnije nego prvobitna ideja ljevice.

“Još nemamo novu službenu verziju promjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, imamo prvotnu koja je bila vezana za referendumsku regulativu, međutim, da bi se sve to izglasalo potrebna je potpora jednog dijela opozicije, koji je potporu uvjetovao stavljanjem pobačaja u Ustav, kao nekakvoga prava, po uzoru na rješenje iz Jugoslavije. U medijima se sad pojavila informacija da bi se otežala mogućnost promjene već ranije zauzetih stavova Ustavnog suda na način da bi za to bila potrebna dvotrećinska većina. Takva ideja nije direktno stavljanje pobačaja u Ustav, ali bi zapravo u nekom budućem sastavu Ustavnoga suda, kad se bude biralo novih 10 sudaca, pa i kasnije, ne samo da se sadašnji stav Ustavnoga suda vezano za stari jugoslavenski Zakon o prekidu trudnoće ne mijenja, nego bi i sve druge stavove Ustavnoga suda zacementirala. Ta ideja je duboko pogrešna i protuustavna“, kaže Palić za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palić: Ako se tako nešto izglasa, to bi bio hrvatski patent

Svugdje u svijetu Ustavni sudovi imaju mogućnost ako procijene promijeniti stav koji su ranije zauzeli. U pravu je potpuno krivi pristup da bi se jednom zauzet stav koji je zauzeo jedan saziv Ustavnoga suda pokušao zacementirati i da onda to vrijedi i obvezuje sve buduće sazive. To nema veze s autonomijom Ustavnoga suda kao posebnoga tijela koje postoji u RH. Tako nešto ne postoji u svijetu. Ako se tako nešto izglasa, to bi bio hrvatski patent”, dodaje.

Ljevica očito ima političke interese. Radi se o političkoj inicijativi koja s predloženim promjenama Ustava i Ustavnoga zakona o Ustavnome sudu, koja su usko vezana samo za referendum, apsolutno nikakve veze nema. To je pokušaj  ljevice da iskoristi činjenicu da vladajući nemaju dvotrećinsku većinu. Tako bi u Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu uz  nešto s čime se želi poboljšati, prema onome što je službena retorika vladajućih, referendumska regulativa, u paketu s tim ubacili i nešto što s referendumom kao institutom nema nikakve veze. Pitanje je samo hoće li vladajuća većina popustiti ili će odustati od promjena jer nemaju dovoljno potpore”, kaže.

>Rasprava o izmjeni Ustava oko referenduma: Jandroković dobio šibu, ljevica inzistira na pobačaju

Što se navodi u medijima?

“Prerano je još za ocjene da su se značajno povećale šanse za uspješan završetak postupka izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, kako bi se postrožilo pravila za provođenje referenduma, ali HDZ je pokazao volju za barem djelomično prihvaćanje ključnog zahtjeva SDP-a i njihovih političkih saveznika u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, nije se Dražen Bošnjaković, koji se u utorak sastao s Arsenom Baukom i predstavnicima ostalih stranaka progresivne opozicije, iznenadno složio s unošenjem u Ustav prava žene na izbor, ali nagovijestio je spremnost za podršku pravnom rješenju koje bi praktično onemogućilo zabranu pobačaja”, piše Dražen Ciglenečki za Novi list.

“Pravo na izbor bi, znači, bilo zacementirano u Hrvatskoj i bez toga da ga se izrijekom stavi u Ustav. Riječ je o prilično ozbiljnom političkom ustupku HDZ-a, a da bi oporba zauzvrat osigurala dovoljno glasova kako bi se usvojio cijeli paket ustavnih promjena vezanih za institut referenduma.

Na potezu su sada SDP, Možemo! i ostali za koje bi ovakav ishod objektivno predstavljao političku pobjedu”, ističe Ciglenečki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk: Ako naš zahtjev ne naiđe na odobravanje vladajućih, onda zahtjev vladajućih neće naići na naše odobravanje

 SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk najavio je početkom tjedna kako podrške neće biti ako vladajući ne pristanu da se Ustavom zaštiti, ono što on naziva, ‘pravo na pobačaj’.

”Na taj način bi mnogim odlukama, posebno onima koje štite ljudska prava, dali željezni temelj koji bi izdržao i veće društvene potrese. Ako naš zahtjev ne naiđe na odobravanje vladajućih, onda zahtjev vladajućih neće naići na naše odobravanje”, poručio je Bauk.

Na sastanku s predsjednikom Odbora za Ustav Draženom Bošnjakovićem (HDZ) u utorak su bili predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka i manjina, javlja HRT.

U Ustavu piše “Svako ljudsko biće ima pravo na život”

Inače, Ustav Republike Hrvatske ne poznaje pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Naprotiv, Ustav RH sadržava odredbu kojom je pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece ostalo nedotaknuto. Naime, čl. 21. Ustava RH glasi: Svako ljudsko biće ima pravo na život. U Republici Hrvatskoj nema smrtne kazne”, piše i prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Katedre za Obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu u svom znanstvenom radu ”Pravo na pobačaj – pravne i nepravne dvojbe”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.