Zagreb: Tajnik Josipovićeve stranke namjeravao ‘jednim revolucionarnim udarcem izmijeniti toponimiju pola Donjega grada’

Foto; fah, montaža narod.hr

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine u utorak je na sjednici jednoglasno odbio prijedlog Antifašističke inicijative Hrvatske za imenovanje ulica Crvene armije i Aleksandra Rankovića.

Najviše prijedloga dao je zastupnik Renato Petek, glavni tajnik neslavne stranke bivšeg predsjednika Ive Josipovića Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez. On je naime predložio uklanjanje imena ulica Ljudevita Farkaša Vukotinovića, Jurja Žerjavića, Pavla Hatza i baruna Filipovića.

(FOTO) Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova: Evo čime je Hasanbegović uzrujao Radu Borić i Renata Peteka!

Članica odbora Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) rekla je da “stranka Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez pokušava na sve moguće načine vratiti zvijezdu petokraku, a zna se što se u Domovinskom ratu činilo pod tim obilježjem”. Hasanbegović je ocijenio da je Petek “jednim revolucionarnim udarcem namjeravao izmijeniti toponimiju pola Donjega grada”.

Tko su ljudi čije bi ulice Petek maknuo?

Prijedlozi zastupnika Renata Peteka bili su fokusirani na promjenu onih ulica čiji nazivi nose imena istaknutih Hrvata 19. stoljeća.

Ljudevit Farkaš je bio hrvatski političar, pisac, znanstvenik, filozof i pravnik, a najpoznatiji je po odgovornosti koju je snosio sa Ivanom Kukuljevićem Sakcinskim za deklaraciju o hrvatskom kao službenom jeziku 1847. godine.
Juraj Žerjavić je bio opat, svećenik, hrvatski zastupnik, filozof i znanstvenik, jedan od najistaknutijih pravaša 90tih godina 19. stoljeća.

Rada Borić: Odbor je Hasanbegoviću politička pozornica

Pavao Hatz je bio jedan od najbogatijih Zagrepčana 19. stoljeća i zagrebački gradonačelnik. Za njegova mandata dovršeno je uređenje Zrinjevca, osnovano Zagrebačko vatrogasno društvo, otvorene Hrvatska eskomptna banka i Zagrebačka pivovara.

Kako je Zlatko Hasanbegović opet uzrujao ‘antifašiste’?

Barun Josip Filipović, hrvatski plemić i austrijski general bio je jedan od najvećih vojskovođa svoga vremena. FIlipovićevo je najveće postignuće imenovanje vojnim zapovjednikom Češke sa sjedištem u Pragu. Godine 1878.na prijedlog Engleske, Austro-Ugarska Monarhija je dobila međunarodni mandat da riješi “veliku istočnu krizu” tako da zaposjedne Bosnu i Hercegovinu. Filipović je kao jedan od najistaknutijih austrijskih vojskovođa preuzeo zapovjedništvo, prvo 13. vojnog zbora, a potom i 2. armije s kojom je uspješno ostvario zadaću.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr