Zašto je ministar Kuščević dvije različite referendumske inicijative stavio u jedno izvješće?

Foto: fah, narod.hr, montaža narod.hr

“Provjerom broja za sva tri zahtjeva jednoglasno je utvrđeno da ni za jedan zahtjev nije prikupljen dovoljan broj potpisa”, iznio je ministar uprave Lovro Kuščević na sjednici Vlade.

“Za inicijativu Narod odlučuje o čl. 72 Ustava, pregledano je 412 325 potpisa, od toga je ispravno 371 450, a neispravno 40 875.
Za inicijativu Narod odlučuje o čl. 72a Ustava pregledano je 407 835 potpisa. Od toga je ispravno 367 169, a neispravno 40 666 potpisa
Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974″, naveo je ministar Kuščević.

“Prema informacijama koja je ministar podnio danas Vladi čini se da niti jedna od ove tri inicijative nije prikupila dovoljno potpisa”, rekao je premijer Andrej Plenković i dodao kako će se svim zainteresiranima biti omogućen uvid u potpise koji su ocijenjeni nevaljanima.

Svi ovi rezultati koje je ministar iznio objedinjeni su u jednom Izvješću Povjerenstva o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative „Narod odlučuje“ o izmjeni članka 72. Ustava Republike Hrvatske i „Narod odlučuje“ o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72.a te Građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“.

Možete ga detaljnije pogledati ovdje:

Download [2.22 MB]

Zanimljivo je da je ministarstvo donijelo samo jedno izvješće iako je Vlada donijela dvije odluke o dvije različite referendumske inicijative, koje možete vidjeti ovdje:

GI Narod odlučuje: 

Istina o Istanbulskoj:

(VIDEO) Ovako ministar Kuščević ‘objašnjava’ zašto nema dovoljno potpisa za referendumske inicijative 

Ministar je ovaj potez novinarki Narod.hr-a objasnio ovako:

“Imamo načela ekonomičnosti, svrsishodnosti i i racionalnosti. U ovom izvješću su obrađena sva tri referendumska pitanja, potpisi za sva tri referendumska pitanja, a u zaključku se odvojeno govori o jednoj i drugoj inicijativi. Nije bilo ekonomično ni svrsishodno raditi dva ili tri izvješća. Na kraju krajeva Sabor je uputio tri zaključka Vladi, Vlada je donijela dva, a mi smo sve objedinili u jednom”, odgovorio je Kuščević na njezino pitanje zašto je sve u jedno izvješću kad je Vlada donijela dvije odluke.

Izvor: narod.hr