Zbog čega za Davora Ivu Stiera nije bilo mjesta na HDZ-ovoj listi lojalista?

Foto: fah

Nakon što je objavljena HDZ-ova lista za europarlamentarne izbore, među ostalim, iznenađenje je izazvala i činjenica da se na njoj ne nalazi nekadašnji HDZ-ov eurozastupnik i nekadašnji ministar vanjskih i europskih poslova RH, Davor Ivo Stier.

HDZ-ova lista za EU: Na vrhu Istanbulska bojna

Davor Ivo Stier rođen je 6. siječnja 1972. u Buenos Airesu, kao dijete hrvatskih iseljenika. Živio je u četvrti Flores koju uglavnom nastanjuje srednji stalež. Zanimljivo je da je i papa Franjo iz iste četvrti.

Stierova obitelj podrijetlom je iz Samobora. Potomak je političkih emigranata koji su došli u Argentinu nakon Drugog svjetskog rata. Stierov otac bio je liječnik, a majka Marija Lukač-Stier profesorica filozofije na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu.

Istanbulska bojna: Šuica kaže da nema većih Hrvata od nje i kolega na HDZ-ovoj listi

Saborski zastupnik 2011.-2013.

U prosincu 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskome saboru. Bio je potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, član Odbora za europske integracije te član Izaslanstva Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

U jesen 2012. Stier je zatražio od Vlade Zorana Milanovića odustanak od ratifikacije ugovora o državnoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tvrdeći da bi time Hrvatska pristala na politiku ucjene i ulazak u Europsku Uniju vezala uz granična pitanja.

Eurozastupnik 2013.-2016.

Davor Ivo Stier bio je hrvatski eurozastupnik, izabran kao član HDZ-a. Na prvim izborima za Europski parlament u Hrvatskoj održanim u travnju 2013. godine, Stier je dobio 14 005 glasova na listi HDZ-ove koalicije koju su činili još HSP Ante Starčević i BUZ (Blok umirovljenici zajedno). Tako je postao jedan od prvih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Stier na službenom putu, Plenković saziva predsjedništvo HDZ-a zbog IK

Na drugim izborima za Europski parlament u Hrvatskoj održanim u svibnju 2014. godine, Stier je ponovno osvojio mandat sa 26 432 glasa kao kandidat na listi HDZ-ove koalicije koju su činili HSS, HSP AS, BUZ, ZDS i HDS.

Na sjednici Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta u srpnju 2013. godine, Stier je zatražio da Europska Unija snažnije podrži pravo hrvatskog naroda u BiH na jednakopravnost s ostalim konstitutivnim narodima te je na taj način internacionalizirao “hrvatsko pitanje” u BiH.

Ministar i podpredsjednik Vlade, lipanj 2017. – podnošenje ostavke 

U listopadu 2016. postaje član novoizabrane Vlade Andreja Plenkovića (14. vlade RH) stupivši na dužnost ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade.

U lipnju 2017. Stier podnosi ostavku na mjesto ministra, ali ostaje saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a. O razlozima svoje ostavke nije mnogo govorio, no pretpostavlja se da je važnu ulogu odigralo njegovo razilaženje s vrhom stranke, posebno nakon sklapanja koalicije s HNS-om.

Plenkovićeva 2017. godina- sjećate li se nezapamćenih „preslagivanja“ unutar Sabora?

(VIDEO) Hasanbegović: Siguran sam da će Stier postupiti sukladno svojoj savjesti 

„Prije tjedan dana sam od premijera tražio da imenuje novu osobu na čelo Minstarstva koja će dobro funkcionirati u novoj političkoj konstelaciji. U ovoj novoj konstelaciji potrebno je jačati i demokršćansku opciju u kontaktu s građanima, a ja mislim da to mogu kao zastupnik u Saboru. Velika je čast predstavljati RH u svijetu, ali sada je važnije biti u domovini, širiti demokršćansku opciju i vratiti povjerenje ljudi u institucije pa sam smatrao da je najbolje da premijer predloži novu osobu na čelu Ministarstva“ – rekao je Stier prilikom podnošenja ostavke.

Na njegovu funkciju kasnije je postavljena Marija Pejčinović Burić.

Stier o 1900 nestalih u Domovinskom ratu: ‘Beograd neće dati informacije o masovnim grobnicama, jer bi se time potvrdila velikosrpska agresija’

Suprotstavljanje ratifikaciji IK i Vladinom zakonu o arhivima

Tijekom 2018. jasno se suprotstavio ratifikaciji Istanbulske konvencije, za koju je vrh Plenkovićeva HDZ-a tada provodio intenzivnu kampanju.

Tijekom saborske rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Stier je održao vrlo zapažen govor kojega u cijelosti možete pročitati ovdje.

“Pravna služba Vijeća Europe ispravno je konstatirala da je upravo baš takvo shvaćanje roda, kao različitog i odvojenog od spola, to jest odvojenog od bioloških činjenica, temelj na kojim se bazira Istanbulska konvencija.

Upravo zbog toga, za one koji smatramo da je rod koncept koji ne može biti odvojen od spola, od bioloških činjenica, od prirode; ne preostaje ništa drugo nego da glasamo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije“ – istaknuo je, među ostalim, Stier u Saboru.

(VIDEO) Stier: ‘Samo slobodan čovjek može gledati u oči svoj narod’

Stier se nije usuglasio ni s Vladinim Zakonom o arhivima. Riječ je o Zakonu kojim se uvodilo ponovno zatvaranje arhiva iz komunističkog razdoblja u odnosu na ranije izglasan Mostov zakon. Već u prvom čitanju problematičnog Vladinog zakona, Davor Ivo Stier nije glasovao za njega.

Grmoja za Narod.hr: ‘Ni HDZ-ov Davor Ivo Stier nije podržao Vladin zakon o arhivima’

Stier podnio, pa povukao ostavku na sve funkcije

Intenzivna kampanja vrha HDZ-a za ratifikaciju Istanbulske konvencije izazvala je veliko nezadovoljstvo unutar stranke te se Stier sve češće spominjao kao mogući nasljednik Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a.

Takva su mišljenja osobito došla do izražaja u svibnju 2018., nakon Stierova govora na saboru HDZ-a.

“Upravo nam te kršćanske vrijednosti daju orijentaciju i snagu da se snažno opredijelimo za slobodu. Ovo je važan trenutak za HDZ, ili ćemo ući bez fige u džepu u borbu protiv klijentelizma ili ćemo završiti u ropotarnici povijesti.

Gledam vas u lice i kažem da sam ja spreman, a nadam se i vi. Optimist sam jer znam da u našem narodu živi ta svijest da se u HDZ-u slilo sve dobro. U našem DNK-u su i Starčevićeva krilatica ‘Bog i Hrvati’ i Radićeva ‘Vjera u Boga i seljačka sloga’ i Tuđmanova ‘Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto’. Budimo svjesni te naše snage. Izgradimo zajedno Hrvatsku kojom će se naša djeca ponositi. Neka vas čuva dragi Bog i neka Bog čuva Hrvatsku.” – kazao je tada Stier.

Davor Ivo Stier o ponižavanju Hrvata u EP-u: ‘Nedopustivo je da hrvatski ne bude ravnopravan s ostalim službenim jezicima EU-a’

Tko je Davor Ivo Stier – novi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova

Trenutno je Stier zastupnik u Hrvatskom saboru. Unatoč njegovom višegodišnjem iskustvu kao zastupnika u Europskom parlamentu, njegovo se ime nije našlo na listi HDZ-a na predstojećim europarlamentarnim izborima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr