Željko Komšić: “Grabar-Kitarović promovira rasnu i etničku diskriminaciju dok pjevuši ustaške pjesme, to su njene posebne potrebe”

Foto: fah

Bošnjački političar Željko Komšić, svojedobno predstavnik Hrvata u toj susjednoj državi izabran glasovima  Bošnjaka, krajnje se neprimjerenim riječnikom obrušio na predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, i to – jer je u intervjuu za Deutsche welle napomenula kako se “Hrvatska doista bori za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata u BiH”, no da u Europi svi pomalo “dižu ruke od BiH”.

U tom intervjuu u kom se samo usput dodirnula BIH, Predsjednica je rekla kako se nada da će Hrvatska veliki sportski uspjeh „Vatrenih” iskorisiti kako bi dala zamah  procesu reformi „koje su nažalost već i nekako izgubile svoj smisao i sadržaj i da ćemo Hrvatsku povesti na put prosperiteta”, a na upit o strahu od jačanja nacionalizma rekla je kako “simbiozu između nogometa, domoljublja pa i politike ne treba sprječavati”.

Između ostalog, zapitana je i o Bosni i Hercegovini, odnosno o očekivanjima tamošnjih Hrvata da pomogne u postizanju konstitutivne jednakopravnosti i napretka na putu EU-integracije:

„Držim da nije sve tako crno kao što u ovom trenutku izgleda. Držim da činjenica da se Hrvatska doista bori za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata u BiH jest iznimno bitna. Jer bojim se nažalost da svi pomalo dižu ruke od Bosne i Hercegovine. A BiH je upravo taj poseban slučaj koji treba gledati posebno i koji treba uključiti u proces europskih integracija, pa i bez obzira na stupanj ispunjavanja reformi. I mislim da se moramo više angažirati“, rekla je Grabar-Kitarović.

Komšićevo tumačenje

Predsjednica Hrvatske se ponovo služi floskulama i obmanama, kako bi u što bolji položaj dovela ionako privilegirani HDZ i Dragana Čovića. Priča o borbi za konstitutivnu jednakopravnost nije ništa drugo do priča o borbi za to da se izbjegne svaka mogućnost neučešća HDZ-a u vlasti”

No najgori je dio u kom se o osvrnuo na konstataciju Grabar-Kitarović da svi pomalo dižu ruke od Bosne i Hercegovine.

“Ovim nam zapravo iz Zagreba žele poručiti da međunarodna zajednica neće stati u odbranu Bosne i Hercegovine, kad je se ruke političkog Zagreba dohvate, nakon što ne bude udovoljeno njihovim namjesnicima u BiH oličenim u Draganu Čoviću. Možda je Grabar Kitarović u pravu. Možda smo zaista prepušteni sami sebi, ali mora znati da ćemo braniti od njihovih ruku. Građani Bosne i Hercegovine dobro znaju kako to izgleda kad “prijateljska “Hrvatska spusti ruke na njihova pleća.

Komšić je dodao da Bosna i Hercegovina nije nikakav poseban slučaj, kako je svi drugi vide.

“Zagreb od BiH želi napraviti poseban slučaj. Grabar-Kitarović, poput Franje Tuđmana smatra da svi građani BiH ne mogu biti jednaki, nego bi neki trebali biti jednakiji. Zapravo uslov jednakopravnosti građana BiH kako to shvaća predsjednica Hrvatske je da jedna grupa građana bude jednakija od druge; da recimo glas Čovićevih Hrvata vrijedi tri puta više od glasa svih drugih građana BiH, i Srba i Hrvata i Bošnjaka i ostalih. To je jedina posebnost o kojoj govori Grabar-Kitarović. Znate kako se zove ta posebnost, aparthejd u srcu Europe u dvadeset i prvom stoljeću”, rekao je Komšić.

“To što Grabar-Kitarović pokušava oživjeti poražene vrijednosti, kao što su rasna i etnička diskriminacija jedino je dokaz u kakvom se posebnom stanju danas nalazi Hrvatska. Europa mora pomoći Hrvatsku, možda i više nego Bosnu i Hercegovinu. Imaju na čelu jedne države predsjednicu koja promovira rasnu i etničku diskriminaciju dok pjevuši ustaške pjesme. Možda su to neke posebne potrebe predsjednice Hrvatske, ali postaje čak tužno i zabrinjavajuće da Europa te potrebe tolerira“, rekao je Komšić.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr