Zlatica Štulić: ‘Zakonom se mora riješiti rad u trgovini i radnu nedjelju – odrediti od kada do kada trgovine rade i u koje dane su trgovine zatvorene’

Foto: snimka zaslona

Ponovno je aktualizirano pitanje rada nedjeljom. Koje su prednosti, koji nedostaci u Dobro jutro, Hrvatska razgovarali su sa Zlaticom Štulić, predsjednicom Sindikata trgovine Hrvatske, Mirkom Budimirom, dopredsjednikom Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge trgovine i Markom Miličevićem, načelnikom općine Ivankovo.

Načelnik općine Ivankovo rekao je da su nakon vrlo korektnih razgovora sa 11 vlasnika trgovačkih kuća postigli zajednički cilj, te je iskazan interes da blagdanom i nedjeljom neće raditi. Dodao je kako su dosad imali četiri neradne nedjelje i da su reakcije pozitivne. “Nedjelja je dan odmora i to vrijeme trebamo posvetiti sebi i svojim obiteljima”, rekao je.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske pozdravila je ovu inicijativu. “Smatram da je zakon o trgovini taj koji mora riješiti rad u trgovini i riješiti nedjelju. Ne radi se ovdje o zabrani, nego o regulaciji radnog vremena gdje će u zakonu točno pisati od kada do kada trgovine rade i u koje dane su trgovine zatvorene”, dodala je.

Dopredsjednik Hrvatske udruge poslodavca Udruge trgovine rekao je da je njihov stav da se mora napraviti analiza. “S obzirom na naše gospodarstvo, turistički dio…, mora se napraviti analiza da vidimo šta se dobije, a što gubi. Nismo za to da se to donosi ‘poprek’ jer već smo imali takve situacije koje su neslavno završile. Bez ozbiljnih analiza ne bi trebali ići u neki eksperiment.

“Dodao je da neki radnici žele raditi nedjeljom. Rješenje je da se nedjelja adekvatno plati”, istaknuo je.

Također, smatra da kad bi se zabranio rad nedjeljom prekogranična trgovina bi se povećala. S time se nije složila predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, istaknuvši da ljudi odlaze u susjedne zemlje zbog cijene. Cijena je ta koja ih motivira da odu kupiti jeftiniji proizvod.

Demograf Strmota: ‘Ako radite za 3000 kuna i to još ‘petkom i svetkom’, nemate volje za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi’

Podsjetimo, Udruga U ime obitelji zalaže se za promjenu zakona kojom bi se osigurala neradna nedjelja za više od 100 tisuća radnica zaposlenih u trgovinama.

Načelnik Ivankova pozvao trgovine da ne rade nedjeljom, obećao i nadoknadu: ‘Nikoga neće spasiti ako nedjeljom proda dva kruha’

Slovenija poboljšala uvjete rada trgovcima: Što UiO traži u Hrvatskoj, a Plenkovićeva Vlada odbija?

Prije više od godinu udruga U ime obitelji podnijela je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu, međutim Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo kojim je predsjedao M. Mrsić , a zatim G. Maras taj prijedlog blokiraju ne dozvoljavajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogoćuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Treba spomenuti da je u drugim zemljama Europske unije također reguliran rad nedjeljom u trgovinama, pa je tako u Njemačkoj i Austriji on zakonski zabranjen, dok je u Sloveniji reguliran.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT