Zlatko Hasanbegović: HDZ-ovci u Zagrebu su dobili nalog s najvišeg mjesta da glasaju za rodnu ideologiju

Foto: fah

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u ponedjeljak navečer Program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2018. godinu, a ta je točka dnevnog reda izazvala žustru raspravu nakon što je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović upozorio zastupnike, posebice HDZ-a, da se u programskim zadaćama “provlači na više mjesta uporaba fluidnoga i višeznačnog pojma ‘roda’”.

Hasanbegović: U Programu rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2018. provlači se uporaba višeznačnog pojma ‘roda’

Zlatko Hasanbegović iz Neovisni za Hrvatsku o tom pitanju kaže: „Do izglasavanja tog prijedloga došlo je čudnim spletom okolnosti budući da su nam HDZ-ovci do zadnjeg časa tvrdili da će glasati protiv tog prijedloga. No onda im je stigao nalog s najvišeg mjesta pa ovo glasanje možemo ocijeniti prijevremenom ratifikacijom Istanbulske konvencije. Iz ovog se poteza može zaključiti da je HDZ već donio političku odluku da će ratificirati Istanbulsku konvenciju”, prenosi Telegram.

Hasanbegović je objasnio da se u Programu rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2018. godinu “u programskim zadaćama provlači na više mjesta uporaba fluidnoga i višeznačnog pojma ‘roda’”.

“Bilo je to glasovanje o jednoj, nazovimo je, svjetonazorskoj točki koja je usvojena uz pomoć glasova HDZ-a. Njihovim je rukovama usvojen prijedlog sa svim, za nas, spornim sadržajima i postavilo se pitanje većine u Gradskoj skupštini. Uveden je, dakle, princip glasovanja po savjesti u kojem se HDZ, u ovom slučaju, priklonio oporbi. To je bacilo sjenu na koaliciju. Što će to značiti u budućnosti, ne mogu reći jer još nije donesena odluka oko toga”, komentirao je Hasanbegović.

“Značajan dio Bandićevih ruku bio je protiv tog prijedloga, dio je bio suzdržan. Stajalište Rade Borić je principijelno i javno, no ponašanje HDZ-a je dvojbeno: kao demokršćani ne bi smjeli jedno govoriti javno, a drugo u kuloarima”, zaključio je Hasanbegović.

Bruna Esih o programu Povjerenstva za ravnopravnost spolova: Promicanjem rodne ideologije HDZ nema pravo pozivati se na demokršćanske vrijednosti

Neke od točaka programa tiču se promicanja ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti, u okviru kojega je zadaća promicanje uporabe rodno osjetljivog jezika u tijelima Grada Zagreba kao i u javnom govoru. Osim toga, načini provedbe tiču se suzbijanja rodnih stereotipa i uvođenja rodno osjetljive politike u medije, a u programu je navedeno i predlaganje mjera za postupno uvođenje rodno osviještenog proračuna ili edukacija članica i članova Povjerenstva te zaposlenica i zaposlenika Gradske uprave grada Zagreba za rodno osjetljivo upravljanje proračunskim sredstvima i za unaprjeđenje položaja žena u procesu javne nabave.

U okviru obrazovnih mjera kao jedna od zadaća (uz poticanje na prekvalifikaciju žena koje su doživjele nasilje, žena s invaliditetom ili dugotrajno nezaposlenih žena) navodi se i promicanje rodno osviještenog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Telegram