Znate li kako izgleda glasački listić za europske izbore i kako se glasuje?

Foto: Getty Images; fotomontaža: narod.hr

Dana 26. svibnja održavaju se izbori za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu. Četiri milijuna glasačkih listića ovih je dana krenulo u tisak.

Glasovanje – zaokruživanje liste i jednog preferiranog kandidata, cijela Hrvatska je jedna izborna jedinica

U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorij Republike Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske.

Birač može glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću može označiti i jednog kandidata kojemu želi dati prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao.

Na glasačkom listiću nalazit će 33 ponuđene liste. “Listić” će, dakle, imati dimenzije 64 puta 43 centimetra, pa će, rekli bi neki, više nalikovati na “plahtu”.

Iako je DIP dao tiskati 3 milijuna glasačkih listića, još nije poznato koliko će birača imati i pravo glasa jer će taj podatak biti objavljen tek nakon zatvaranja registra birača, što će se dogoditi 10 dana prije održavanja izbora.

Download [444.04 KB]

10. travnja 2019. službeno je započela izborna promidžba koja traje do 24 sata prije održavanja izbora, kada započinje izborna šutnja.

Kada su listići važeći, a kada nevažeći?

Listići će biti važeći ako birač zaokruži samo broj ispred imena kandidacijske liste te ako zaokruži broj ispred kandidacijske liste i(li) broj ispred imena i prezimena pojedinog kandidata s te liste.

Nevažeći listić je onaj koji nije ispunjen, odnosno na njemu nije zaokruženo ništa ili je prekrižen.

Jednako tako, nevažećim listićem će se smatrati onaj koji je popunjen tako da se na njemu ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je listu, odnosno kandidata glasao. Nevažećim listićima pribrojit će se i oni na kojima je glasač zaokružio dvije ili više kandidacijskih lista te onaj na kojemu su zaokružena dva ili više imena kandidata s različitih lista, a da pritom nije zaokružena nijedna lista.

Biramo 12 predstavnika, ali dok Velika Britanija ne izađe iz EU imat ćemo ih 11

Svaka lista ima imena 12 kandidata, a tolika je i brojka zastupnika koje bi Hrvatska trebala poslati u EP. No, u trenutku početka parlamentarnog saziva Hrvatska će umjesto 12 imati 11 predstavnika u Europskom parlamentu. Naime, nedavno Britanija s EU dogovorila odgodu Brexita do 31. listopada. To znači da će u početku saziva Europskog parlamenta Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje biti država-članica Europske unije. I Velika Britanija će, dakle, morati održati izbore za svoje predstavnike u Europskom parlamentu.
Izlaskom Velike Britanije Hrvatska će dobiti jednog zastupnika više, dakle, imat će ih 12.

U trenutnom sazivu Europskog parlamenta sjedi 751 zastupnik, dok će ih izlaskom Velike Britanije biti 705. Iako se ukupan broj zastupnika smanjuje izlaskom Velike Britanije iz EU-a (73 zastupnika), neke zemlje će dobiti od jednog do pet zastupnika više, među njima i Hrvatska, a preostala mjesta će se čuvati za moguća buduća proširenja Unije.

Europarlamentarni izbori – znate li kada su, kako se glasuje?

Što ako želite glasovati izvan mjesta prebivališta?

Ako želite glasovati izvan mjesta prebivališta, potrebno je do 15. svibnja podnijeti zahtjev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. 

Da bi se podnijelo zahtjev potrebno je otići u službu za opću upravu ureda državne uprave u županiji ili u Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba.

Detaljnije upute dostupne su na stranicama Ministarstva uprave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr