Zoran Milanović zamijenio 93-godišnjeg Budu Lončara na mjestu predsjednika Diplomatskog vijeća VŠMOD-a

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

U srijedu, 29. studenog, u 11 sati, dok hrvatska javnost bude s iščekivanjem pratila izricanje presude šestorici Hrvata u Haagu, na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije u sklopu kampusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu Zoran Milanović kao novoimenovani predsjednik Diplomatskog vijeća te škole bit će predstavljen medijima.

Na svojim službenim stranicama Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld opisuje se kao „vodeća je ustanova u obrazovanju stručnjaka na području međunarodnih odnosa i diplomacije u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, s visokim znanstvenim, stručnim i etičkim standardima.“, a o svojoj misiji Škola navodi:

„Misija Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld jest izobrazba studenata i razvijanje kompetencija za istraživanje, stvaranje, implementaciju i aktivno vođenje međunarodnih odnosa i diplomacije, što će u Republici Hrvatskoj, regiji i svijetu osigurati visoku kvalitetu života.“

Zoran Milanović na novoj funkciji naslijedio Budimira Lončara

Zanimljivo je da će Milanović na mjestu predsjednika Diplomatskog vijeća zamijeniti 93-godišnjeg Budimira Lončara.

Kada je prije 26 godina započela nemilosrdna velikosrpska agresija na Hrvatsku, problem koji je najviše otežao mogućnost obrane napadnutih prostora bio je embargo na uvoz oružja za prostor Jugoslavije nametnut Rezolucijom 713 koju je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a. S objašnjenjem o potrebi spriječavanja “oružanih sukoba na prostoru Jugoslavije”, embargom je zapravo podržan agresor koji je u svojim rukama imao gotovo svu oružanu silu bivše države.

25. rujna 1991. – kako je Budimir Lončar osudio Hrvatsku na smrt?

Podršku donošenju Rezolucije koja je Hrvatskoj priječila pravo na obranu, pružio je i tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije – Budimir Lončar.

Budimir Lončar nakon toga bio je savjetnik za vanjsku politiku i međunarodne odnose predsjednika Stjepana Mesića te predsjednika Iva Josipovića.

Na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu sve donedavno je obnašao funkciju predsjednika Diplomatskog vijeća te ustanove.

Danas se 93-godišnji Budimir Lončar nalazi na funkciji predsjednika Savjetodavnog odbora „Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije“ sa sjedištem u Ljubljani, dok je počasni predsjednik tog odbora- Stjepan Mesić. O navedenom Institutu i njegovom djelovanju već smo pisali ovdje.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/diplomacija.hr