ZUVHGP: Perković i Mustač nagrađivani i od komunističke i od demokratske Hrvatske, a kažnjeni samo od Njemačke

perković
Foto: Fah

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi oglasio se o molbi generala HV-a za pomilovanjem bivših komunističkih agenata Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi neugodno je iznenađena istupom nekih generala HV-a i njihovim potpisivanjem molbe za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Na početku bi podsjetili javnost na nekoliko činjenica:

Josip Perković i Zdravko Mustač su bivši visoko pozicionirani čelnici Službe državne sigurnosti (SDS) u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj i Socijalističkoj Jugoslaviji.
U svojstvu državnih agenata i državnih službenika sudjelovali su u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Tu činjenicu je ustanovio i njemački (nepristrani) sud i dodijelio im kazne doživotnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Perković i Mustač su odmah nakon demokratskih promjena u SRH prešli na stranu nove vlasti i podržali hrvarsku neovisnost. Obojica su hrvatski branitelji i svojim su angažmanom u Domovinskom ratu doprinijeli hrvatskoj obrani. Za svoju ulogu u Domovinskom ratu nagrađeni su dobrim pozicijama u sigurnosnom sustavu RH, dobrim mirovinama i odlikovanjima.

Stjepan Đureković ubijen je 1983. godine, a Perković i Mustač izručeni su Njemačkoj 2014. godine, 31 godinu nakon ubojstva.

Republika Hrvatska nikad nije povela sudski postupak ni protiv Perkovića ni protiv Mustača, a obojica su izručeni Njemačkoj tek nakon pristupanja RH Europskoj Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Perković i Mustač opet u fokusu: Prisjetite se njihovog suđenja i famoznog zakona ‘Lex Perković’

> Milanoviću na stol stiže molba za pomilovanjem Perkovića i Mustača. Prisjetite se što je o njima ranije govorio

>Oglasio se general Ćosić i objasnio zašto nije potpisao molbu za oslobađanjem Perkovića i Mustača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme koje su trebali provesti u zatvoru oni su proveli na slobodi

U svijetlu svih gore navedenih činjenica, nikako nam nije jasan istup gnerala HV-a i njihova molba za pomilovanjem Perkovića i Mustača. Navodno je razlog zbog kojeg generali traže pomilovanje Perkovića i Mustača njihov status hrvatskih branitelja i doprinos u Domovinskom ratu, njihova visoka životna dob i njihovo osobno prijateljstvo i poznanstvo iz doba Domovinskog rata. Kao hrvatski branitelji podsjetili bi javnost da su obojica osuđenika za svoj doprinos u Domovinskom ratu nagrađeni visokim pozicijama u hrvatskom sigurnosnom sustavu, odlikovanjima i mirovinama. Svoje najbolje životne godine iskoristili su na slobodi. Vrijeme koje su trebali provesti u zatvoru oni su proveli na slobodi, 31 godinu nakon ubojstva mirno su živjeli i radili. Sa stajališta kršćanskog oprosta i pomilovanja, oni su pomilovani unaprijed, prije odsluženja kazne i presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče osobnih poznanstava i prijateljstava između generala i dvojice zatvorenika, to je njihova privatna stvar i generali slobodno mogu svoje prijatelje posjećivati u zatvoru sukladno hrvatskim propisima i zakonima.

Perković i Mustač su, u konačnici, samo vjerni sluge bilo kojeg sustava

Smatramo da svatko mora odgovarati za svoje postupke u obnašanju službe i dužnosti. I Perković i Mustač su za svoje obnašanje dužnosti višestruko nagrađivani i od strane komunističke Hrvatske i od strane demokratske Hrvatske. Za svoje „propuste“ kažnjeni su jedino od Njemačke. Da je Republika Hrvatska odlučila raskrstiti s komunističkim i socijalističkim sustavom i naslijeđem mogla je procesuirati i Perkovića i Mustača. U tom slučaju bi obojica već bili na slobodi nakon odsluženih kazni. Međutim, Republika Hrvatska to NIJE uradila. Ne samo Mustaču i Perkoviću već i nebrojenim drugim komunističkim i socijalističkim zločincima i kriminalcima. Republika Hrvatska nije jasno osudila komunistički sustav niti je kaznila pojedince koji su mu služili. I Perković i Mustač su, u konačnici, samo vjerni sluge bilo kojeg sustava. Socijalistički sustav je bio nakaradan i zločinački i u njemu su obojica bili nagrađeni za provođenje državnog terorizma i ubojstva.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, kao udruga profesionalnih ratnih postrojbi iz Domovinskog rata, smatramo da bi generalima bilo pametnije da se nastave baviti čuvanjem digniteta Domovinskog rata, Deklaracije o Domovinskom ratu i brigom o časnim hrvatskim braniteljima koji su svojom žrtvom zaslužni i za njihove generalske činove, pisanjem knjiga i vlastitih memoara, nego uplitanjem u hrvatski pravosudni sustav na ovakav način, način kojega nismo imali prilike vidjeti kada se je radilo o suđenju i osudama hrvatskih generala i hrvatskih branitelja.

ZUV HGP predsjednik Željko Dragašević”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.