Koje su sve zemlje prekinule, a koje još uvijek cijepe AstraZenecom?

Foto: Fah

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je u srijedu da se “za sada” nastavi cijepljenje AstraZenecinim cjepivom protiv Covida-19, koje je više zemalja obustavilo zbog nekoliko slučajeva ozbiljnih nuspojava.

Uglavnom se radi o predostrožnosti dok Europska agencija za lijekove (EMA) ne dovrši istragu sumnjivih slučajeva krvnih ugrušaka i plućne embolije među cijepljenim ljudima. Suspenzije su uvedene iako brojni stručnjaci tvrde da prednosti cijepljenja daleko nadmašuju rizik.

EMA je u utorak ponovila da je “čvrsto uvjerena” u prednosti AstraZenecinog cjepiva.

Petnaestak zemalja, među kojima Njemačka, Francuska i Italija, obustavile su iz opreza cijepljenje tim cjepivom nakon što je nekoliko cijepljenih osoba doživjelo probleme sa zgrušavanjem krvi, od kojih su neki završili smrću. Veza s cjepivom za sada nije potvrđena.

Hrvatska još uvijek cijepi s AstraZenecom

Sve je počelo 3. ožujka, kad je Austrija obustavila uporabu jedne serije cjepiva nakon što su dvije osobe razvile komplikacije povezane s krvnim ugrušcima poslije cijepljenja, a što je rezultiralo jednom smrću. Ukupno su identificirana četiri slučaja pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom iz iste serije od milijun doza. Iako još nije utvrđena uzročno-posljedična veza, niz zemalja obustavio je cijepljenje AstraZenecinim cjepivom.

Austrija je suspendirala seriju cjepiva koja je izazvala pojavu ugrušaka. Istom serijom ne cijepe ni u Litvi i Estoniji, a djelomičnu suspenziju potom je uvela Rumunjska. Situacija je eksplodirala 10. ožujka, nakon što su danske vlasti objavile da je umrla osoba zbog ugrušaka poslije primanja cjepiva. Zbog tog događaja Danska je objavila da obustavlja cijepljenje AstraZenecom, čime je postala prva zemlja koja je to napravila, prenosi tportal.

Danski primjer slijedili su Norveška i Island te su ‘iz opreza’ obustavili upotrebu cjepiva protiv Covida-19 AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je ono sigurno. Cijepljenje je obustavila i talijanska pokrajina Pijemont. Kasnije je suspenzija proširena na cijelu zemlju.

Dan kasnije i Bugarska je objavila da zaustavlja upotrebu cjepiva AstraZeneca. Ministarstvo zdravlja poručilo je da se odluka temelji na informacijama koje je dobila o mogućim nuspojavama i istrazi EMA-e, koja je u tijeku. Uporaba cjepiva obustavljena je sve dok EMA ne potvrdi da ne postoji opasnost.

Crveno svjetlo potom je za AstraZenecu upalila Irska.

Potom je uslijedila kulminacija nakon što su velike europske zemlje – Njemačka, Francuska, Španjolska i Italija – suspendirale primjenu toga cjepiva. Njihov primjer slijedili su Cipar, Latvija, Portugal, Slovenija, Švedska te Luksemburg. A u srijedu je cijepljenje zaustavila i Federacija BiH, u kojoj ono jedva da je i počelo.

Nije pomogla ni izjava Emer Cooke, izvršne direktorice EMA-e, koja je u utorak kazala da neizbježno dolazi do ovakvih incidenata kad cijepite milijune ljudi.

Hrvatska se nalazi u taboru zemalja koje još uvijek nisu zaustavile cijepljenje AstraZenecom, a ni ne planiraju to do konačne odluke EMA-e. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na konferenciji Stožera ponovio kako nema razloga da se obustavi cijepljenje starijih od 65 godina.

“Rade se velike istrage, mi pratimo situaciju i rješavamo svu dokumentaciju o nuspojavama. Što se tiče nuspojava, razlike između Pfizera i AstraZenece nema. Pojavnost je 0,5 posto kod oba cjepiva. Većina nuspojava je blage prijave, a imali smo i nekoliko alergijskih događaja i tromboembolijskih. Smrt 91-godišnje osobe nema veze s cijepljenjem.”, kazao je Capak.

Od zemalja Europske unije, AstraZenecom se bez ograničenja cijepi tek u devet zemalja – osim Hrvatske, to su pandemijom trenutno najgore pogođene Češka i Slovačka te Mađarska, Poljska, Belgija, Grčka, Malta i Finska.

Izvan Europe cijepljenje su prekinule Indonezija, Venezuela i Tajland.

EMA: Koristi od cjepiva AstraZenece nadilaze rizike

Europska agencija za lijekove u četvrtak će održati ‘izvanredni sastanak’.

Koristi od cjepiva AstraZenece i dalje su veće od mogućeg rizika, izjavila je u utorak izvršna direktorica Europske agencije za lijekove Emer Cooke.

Dodala je da pojava krvnih ugrušaka nakon cijepljenja nije veća nego što je to slučaj u općoj populaciji.

“To su vrlo rijetki slučajevi i mi ih moramo pozorno ispitati. EMA ovu situaciju uzima krajnje ozbiljno i nastavit ćemo svoj posao kako bismo osigurali da europsko stanovništvo bude obavješteno o našem istraživanju”, rekla je Cooke.

Ona je rekla da je do 10. ožujka bilo 30 prijavljenih slučajeva tromboze nakon korištenja 5 milijuna doza cjepiva AstraZenece, ali EMA nije uspostavila uzročno-posljedičnu vezu.

Također je rekla da nije vjerojatno da su problemi možda povezani s pojedinim proizvodnim serijama toga cjepiva, ali “da se to ne može isključiti”.

Cooke je rekla da je ovo ozbiljna situacija koja zahtijeva ozbiljnu i detaljnu znanstvenu procjenu. Ponovila je da će u četvrtak biti objavljeni rezultati te procjene.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr