(VIDEO) Ravnatelj HZJZ-a Capak: ‘Ako se ne bude pridržavalo propisanih mjera, možemo zatvoriti tržnice kao i prije tri tjedna’

Foto: snimka zaslona

U razgovoru za RTL ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak istaknuo je da je u slučaju Hvara ponajprije važan aspekt to što je riječ o otoku: ‘’To je jedna izolirana sredina gdje već više od dva tjedna nema nikakve komunikacije’’.

Prijedlog je, ističe, došao od bratovštine, a ne od Crkve i napominje: ‘’Oni su u prijedlogu detaljno obrazložili kako žele to održati i pitali su da analiziram situaciju epidemiološki i predložim mjere kojih se trebaju pridržavati’’.

Kad se sve to uzme u obzir, kao i to da su im propisane mjere socijalne distance i zaštite procjena je bila, zaključuje Capak: ‘’Da se tu epidemiološki ne može ništa ili puno dogoditi i ja pretpostavljam da su se te mjere poštovale i da nema nekog rizika da se pojavi zaraza’’.

‘’Za svaki slučaj ili dobar potez može se tražiti odgovornost Kriznog stožer pa i ako se ovdje nešto dogodi. Ali bitno je da je vjerojatnost za to u takvim okolnostima bila mala – blizu nule, ne bez rizika, ali blizu nule’’, istaknuo je Capak.

Mnogi se pitaju i kakav će odgovor biti ako se pojave slični zahtjevi, a Capak odvraća: ‘’Za svaki zahtjev koji dođe na Stožer mi se zajedno konzultiramo i razmatramo ga. Tko god da dođe, razmotrit ćemo I ako nema prepreka, pretpostavljam da će biti dopušteno’’.

Veliku zabrinutost kod mnogih je izazvao i pogled na današnje velike redove ispred tržnica pa ne čudi da još jače titra pitanje je li im trebalo dozvoliti rad, nije li za to prerano, a Capak na to kaže kako su i u tom slučaju sagledani svi aspekti: ‘’Ono što treba znati je da smo pažljivo razmatrali što i kako i zaključili da možemo doći do organizacije da se rizik smanji’’.

‘’Ako se ne bude pridržavalo propisanih mjera, uvijek možemo zatvoriti tržnice kao što smo učinili i prije tri tjedna’’, upozorio je Capak.

A posebnu brigu, pak, izaziva situacija u Splitu te ostatku domova za starije i nemoćne i javnost brine je li poduzeto sve što treba da se kontrola stanja poboljša i ubrza. Ali i da se ustanovi odgovornost. No to je pitanje na koje Capak odgovara bez upiranja prstom u krivca: ‘’Ne bih govorio o tome tko je zakazao. Izvještaji su suprotni i treba ustanoviti o čemu se tu zapravo radi. Bio je to jedan nesretan događaj i radi se sve da se spriječi daljnje širenje zaraze da se zbrine ostale i oragnizira rad ustanove koliko je bolje moguće u ovakvim okolnostima’’.

‘’Što se tiče drugih domova, izdali smo novu uputu prije par tjedana kojom smo pojačali mjere i sada dodatno donosimo mjere kojima ćemo strogo ograničiti ulaz i izlaz te odrediti obavezno testiranje onih koji se vraćaju s pregleda u bolnici, kao i ono što je već sada bitno, a to je da ćemo tražiti da se posebno posveti poštivanju svih mjera u socijalnim domovima što je već i krenulo. Mi jučer i danas intenzivno komuniciramo s kolegama epidemiolozima i dobio sam dojam da domovi već jesu pod posebnom paskom epidemiologa i sada ćemo to još dodatno staviti pod nadzorom da bismo spriječili širenje zaraze’’, zaključio je Capak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL