Sad svi pišu da je Covid-19 pobjegao iz laboratorija u Kini, a pročitajte što je Faktograf radio portalu Narod.hr i prof. Marušiću 2020.

marušić
Montaža: Narod.hr, izvor: Narod.hr, snimka zaslona

Ono što su nekoć pandemijski cenzori i srednjostrujaški mediji proglašavali teorijom urote i lažnom vijesti, sada je potvrđeno – virus Covida-19 najvjerojatnije je ‘iscurio’ iz laboratorija. Podaci su to objavljeni u glavnim svjetskim medijima, a temelje se na ažuriranoj i povjerljivoj studiji američkog ministarstva energetike iz 2021. dostavljenoj Bijeloj kući i višim američkim zakonodavcima, kako je Wall Street Journal izvijestio je u nedjelju. Prof. dr. sc. Matko Marušić, dugogodišnji predavač imunologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Splitu tvrdio je to još u srpnju 2020. no cenzorski Faktograf tada ga je difamirao, a portalu Narod.hr smanjivao doseg na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Matko Marušić bez ikakvih dokaza tvrdi da je koronavirus ‘pobjegao’ iz laboratorija”, naslov je to teksta objavljenog na Faktografu 8. rujna 2020. o tekstu prof. dr. sc. Matka Marušića objavljenog u Hrvatskom tjedniku krajem srpnja 2020. koji je prenio i portal Narod.hr pod naslovom Ovu epidemiju izazvao je umjetni virus napravljen u Kini.

Dvije i pol godine kasnije, ono o čemu je Marušić govorio, nalazi se u naslovima svih srednjostrujaških medija koji su izdašno prenosili Faktograf.

Nakon što je američki Wall Street Journal objavio ove nedjelje informaciju o studiji američkog ministarstva, prenijeli su ju svi mediji koji su prije dvoje godine tu informaciju označili kao lažnu vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kako Index.hr u tekstu od ove nedjelje pod naslovom ‘Curenje virusa iz laboratorija najvjerojatniji je početak pandemije, tvrdi SAD’, a  2020. su pisali kako je Faktograf Marušićevu teoriju ocijenio kao lažnu.

”Američku obavještajnu zajednicu čini 18 agencija, uključujući urede u ministarstvu energetike, državnom ministarstvu i ministarstvu financija. Osam ih je sudjelovalo u pregledu podrijetla pandemije, zajedno s Nacionalnim obavještajnim vijećem.
Prije tog izvješća Nacionalni laboratorij Lawrence Livermore Ministarstva energetike pripremio je studiju u svibnju 2020. u kojoj je zaključeno da je hipoteza o curenju iz laboratorija vjerojatna i da zaslužuje daljnju istragu.

Raspravu o tome je li covid-19 možda pobjegao iz laboratorija potaknule su američke obavještajne službe da su se tri istraživača s Instituta za virusologiju Wuhan razboljela u studenom 2019. toliko da su potražila bolničku njegu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što piše Wall Street Journal (WSJ)?

Virus koji je pokrenuo pandemiju Covida-19 najvjerojatnije je proizašao iz laboratorijskog curenja, prema ažuriranoj i povjerljivoj studiji američkog ministarstva energetike iz 2021. dostavljenoj Bijeloj kući i višim američkim zakonodavcima, piše WSJ.

Nalaz je došao u ažuriranom dokumentu iz ureda ravnateljice Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, izvijestio je WSJ. Slijedi nalaz koji je FBI navodno izdao s “umjerenom pouzdanošću” da se virus proširio nakon što je iscurio iz kineskog laboratorija.

> Dr. sc. Matko Marušić: ‘Ovu epidemiju izazvao je umjetni virus napravljen u Kini’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Prof. dr. sc. Marušić: Faktograf.hr brani kineski režim od sumnje da je lagao o virusu SARS-2-CoV

> Ugledni medicinski časopis objavio novo mišljenje o podrijetlu korone nakon 18 mjeseci kritika

> Prof. Marušić pravobraniteljici: Svoja ljudska prava ne dam ni Faktografu ni Vama

Zaključak odjela za energetiku – koji nadzire mrežu od 17 američkih laboratorija, uključujući područja napredne biologije – bio bi značajan unatoč činjenici da je, kako je navedeno u izvješću, agencija donijela svoju ažuriranu prosudbu s “niskim pouzdanjem”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ažurirani nalazi odjela za energetiku suprotni su izvješćima četiriju drugih američkih obavještajnih agencija koje su zaključile da je epidemija započela kao posljedica prirodnog prijenosa sa zaražene životinje. Dvije agencije ostaju neodlučne.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, priznao je u nedjelju da postoje “različiti stavovi” unutar američkih obavještajnih agencija o tom pitanju.

“Neki elementi obavještajne zajednice došli su do zaključaka s jedne, neki s druge strane, a neki su rekli da jednostavno nemaju dovoljno informacija da bi bili sigurni”, rekao je Sullivan za CNN.

Što je Marušić pisao 2020.?

Marušićev tekst objavljen je u Hrvatskom tjedniku 23. srpnja 2020. godine, a prenio ga je i portal Narod.hr.

>Dr. sc. Matko Marušić: ‘Ovu epidemiju izazvao je umjetni virus napravljen u Kini’

”Ovu epidemiju je, koliko ja mogu procijeniti izazvao umjetni virus napravljen u Kini, koji je ‘pobjegao’ iz laboratorija u pučanstvo. Nazvan je SARS-CoV-2, jer mu je osnova virus iz skupine SARS (koji su jako opasni). Kinezi nisu ciljali na zarazu nego na biološko oružje – za pričuvu u slučaju nevolje koja se zove rub gubitka rata”. Napisao je da jedino Donald Trump govori tu istinu, te da ga napadaju ljubitelji kineskoga političkog sustava’.

U prirodi ima neznano mnogo vrsta virusa, a ima ih mnogo iz porodice Korona (porodica je skupina vrsta određenog stupnja sličnosti). Ovu epidemiju je, koliko ja mogu procijeniti izazvao umjetni virus napravljen u Kini, koji je ‘pobjegao’ iz laboratorija u pučanstvo.

Nazvan je SARS-CoV-2, jer mu je osnova virus iz skupine SARS (koji su jako opasni). Kinezi nisu ciljali na zarazu nego na biološko oružje – za pričuvu u slučaju nevolje koja se zove rub gubitka rata. Isto rade i druge moćne države, ali Kinezima je virus pobjegao.
To zaključujem zato što su njihovi znanstvenici u najuglednijim znanstvenim časopisima u svijetu godinama objavljivali svoje napredovanje u konstrukciji takvoga virusa. Nitko nije prosvjedovao, što znači da i drugi to rade.

(Sada jedino g. D. Trump govori tu istinu, a napadaju ga ljubitelji kineskoga političkog sustava.) SARS-CoV-2 nikad nije postojao u prirodi i ni jedan organizam na njega ne razvija (jaku) sekundarnu imuno reakciju. Kineski znanstvenici su mu ciljano dodali gen koji mu omogućuje ulazak u stanicu preko molekule koja je inače normalno nazočna na nekim ljudskim stanicama. To je molekula povezana s jednim od hormona koji reguliraju krvni tlak (angiotenzin) i zove se „enzim 2 koji prerađuje angiotenzin“, ali njome se ovdje ne ćemo zamarati. No nije na odmet uočiti koliko su vješti bili ti kineski znanstvenici i koliko su znalački i precizno ciljali”, pisao je Marušić u ljeto 2020.

Faktograf pisao da Marušić bez ikakvih dokaza tvrdi da je koronavirus ‘pobjegao’ iz laboratorija

Cenzorski Faktograf potom je difamirao prof. Marušića u tekstu: Matko Marušić bez ikakvih dokaza tvrdi da je koronavirus ‘pobjegao’ iz laboratorija

Za komentar tvrdnji da je virus umjetno stvoren obratili su se dr. sc. Oliveru Vugreku, voditelju Laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković, koji je s timom suradnika sekvencirao genoma virusa SARS-CoV-2.

On kaže, da je njegovo mišljenje da virus nije umjetno stvoren.

“Neki su znanstvenici sugerirali da SARS-CoV-2 možda potječe od drugog poznatog virusa šišmiša (RaTG13) koji su pronašli istraživači s Instituta za virusologiju Wuhan. Genomi ova dva virusa međusobno su 96% slični. Ovo možda zvuči vrlo blisko, ali u evolucijskom smislu to ih zapravo značajno razlikuje i pokazalo se da njih dvoje imaju zajedničkog pretka. To pokazuje da RaGT13 nije predak SARS-CoV-2.

U stvari, SARS-CoV-2 najvjerojatnije se razvio iz virusne varijante koja nije mogla dugo preživjeti ili koja postoji u niskim razinama šišmiša. Slučajno je razvio sposobnost zaraze ljudskih stanica, vjerojatno posredstvom životinjskog domaćina, gdje se tada uspio umnožavati. Moguć je i scenarij da je bezopasni oblik virusa prešao izravno u ljude, a zatim se razvio i mutirao te postao štetan dok se širio u ljudskoj populaciji”, kaže Vugrek o porijeklu virusa.

>Kako je Faktograf zbog Marušićevog teksta ograničio doseg

Faktograf je našem portalu smanjio doseg zbog Marušićevog teksta.

Nakon što je u rujnu 2021. ugledni medicinski časopis The Lancet nedavno je pristao objaviti novi komentar koji razmatra mogućnost da su laboratorijska istraživanja mogla imati ulogu u pojavi virusa SARS-CoV-2, čime je pokazano je kako je smanjivanje dosega Narod.hr-u od strane Faktografa – bilo neopravdano.

Slučaj prof. Marušića i The Lanceta: Narod.hr od Faktografa zatražio ispriku i demanti neistina

Zatražili smo ispriku od Faktografa i da objave članak koji je i Narod.hr objavio te demanti neistina koje su ranije iznijeli.

”Faktograf.hr navedeni je članak u rujnu 2020. godine  ocijenio  s ocjenom “Netočno”, a osporavanje ocjene od strane Narod.hr-a nije prihvatio, nego ga je bez objašnjenja odbio. Smanjivanjem dosega portala isti nam je nanio veliku poslovnu štetu.

Godinu dana kasnije pokazalo se kako Faktograf nije bio u pravu. Ugledni medicinski časopis The Lancet nedavno je pristao objaviti novi komentar koji razmatra mogućnost da su laboratorijska istraživanja mogla imati ulogu u pojavi virusa SARS-CoV-2, čime je još jednom potvrđeno kako je smanjivanje dosega Narod.hr-u od strane Faktografa – bilo neopravdano. Vidimo da našu objavu komentara u The Lancetu – niste cenzurirali kao što ste to prije godinu i pol dana učinili s komentarom prof. Marušića”, stoji u zahtjevu za isprikom koji smo poslali Faktografu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.