(VIDEO) Liječnici i medicinske sestre zabrinuti: ‘Pucamo po šavovima’

Foto: Snimka zaslona

U samo tjedan dana broj pacijenata na respiratoru narastao je za 100 posto pa se stoga bolnice reorganziraju, javlja RTL.

Kreveti koji su tek jučer stavljeni na odjel hitnog prijema u Dubravi već se pune.

”Od noćašnjih 29 prijema u naš intenzivistički centar 16 bolesnika je na hitnom prijemu. Zadnjih dana dinamika novoprimljenih bolesnika je stalno veća od 20 i kreće se između 20 i 30. I to je jednostavno matematikom to. Nema šansa da će se taj prijem lagano puniti, ako ovako nastavimo on će se puniti ovako brzom dinamikom”, upozorava Jasminka Peršec s Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu.

Do sredine tjedna ni novi kreveti neće biti dovoljni.

”Pucamo po šavovima. Jako teško je već organizirati rad jer mi trenutno imamo već dvije intenzivne jedinice. A punjenjem ovog hitnog prijema pojavit će se potreba, a to će biti sada u narednim danima, treće intenzivne jedinice i mi sa svojim ljudstvom nećemo to moći zbrinuti”, upozorava Peršec.

U pomoć su im danas stigla tri infektologa.

”Svjedočimo uštesterostručenju broja zaraženih dnevno osoba u Hrvatskoj, dakle ti brojevi kojima svjedočimo zadnjih dana će se reflektirati na broj hospitaliziranih u idućih sedam do 10 dana. Vrlo vjerojatno ćemo biti prinuđeni odgoditi određene elektivne zahvate, a isto tako moguće da ćemo biti primoreni pozvati i umirovljene kolege i možda i neke druge koji mogu pomoći”, ističe predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

U KB-u Merkur je 26 pozitivnih djelatnika i gotovo 100 u samoizolaciji. U Općoj bolnici Varaždin će neke ambulante prestati s radom, većina nehitnih operacija će se odgoditi.

”Situaciju nikako ne možemo nazvati zadovoljavajućom, ja bih je nazvao zabrinjavajućom, alarmantnom, pa čak i opasnom. Još prije dva i pol tjedna imali smo samo pet osoba na bolničkom liječenju, a sada se taj broj usedmerostručio”, upozorava načelnik stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Na COVID odjelu riječke bolnice praznih kreveta još ima, na bolničkom liječenju je 20 pozitivnih pacijenata.

”Zaokruženo možemo reći da imamo 70-ak kreveta spremnih, od toga 20 trenutno popunjenih tako da mislim da Rijeka kao centar za našu županiju i respiratorni centar za ove tri županije može pružiti punu sigurnost građanstvu”, smatra Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka.

U općoj bolnici u Puli pozitivni su pacijenti.

U Hrvatskoj je zbog izolacije i samoizolacije izvan pogona oko 2.000 medicinskih sestara i liječnika. Ako brojke nastave rasti za dva do tri tjedna moglo bi ih izvan pogona biti i 10.000.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl