Dostojanstvo

Foto: Snimka zaslona

Komentar čitatelja

(VIDEO) Vidović Krišto u podcastu Željke Markić: ‘Plenkovićevi se ministri rugaju vlastitim institucijama i narodu’

Želimir Marić – 07.10.2020.

Jako je važno inzistiranje Karoline Vidović Krišto na pravu i pravdi. Prava i pravde i čuvara prava i pravde je ono čega u Hrvatskoj najviše treba, a čega najviše manjka! Razbojničkim bandama treba se suprotstaviti čvrstinom volje da se grade i brane zaštićeni prostori prava i pravde, a time i prostori mira, blagostanja, razbora, dijaloga i suradnje.

Trebamo biti spremni prepoznati totalitarne trendove na vrijeme, jer se neće uvijek moći prepoznati po brkovima. Ako država promovira ideologiju, a propušta osigurati vladavinu prava, onda se ona stavlja na mjesto Boga, te postaje “eine gut organisierte Räuberbande”, kako se izražavao Joseph Ratzinger.

Naravno da su gospodarstvo i životni standard jako važni, ali ne treba smetnuti s uma da postoji prirodni red stvari i da postoje i važnije stvari, npr. ljudsko dostojanstvo kojeg je posjedovanje sredstava za život samo jedan, iako neophodan dio. Npr. omogućiti ženama koje rade u trgovačkom sektoru da budu sa svojim obiteljima nedjeljom bitan je element poštivanja dostojanstva čovjeka i obitelji.

Možda je najlakše prepoznati totalitatizam uočivši njegovu težnju da obrne prirodni red stvari, da pokušava nametnuti tzv. ropske djelatnosti (artes serviles) ispred tzv. slobodnih djelatnosti (artes liberales). Npr. vlastita povijest i narodna povijest nas čini LJUDIMA, životinje nemaju povijesti, niti se njome bave. Povijest je akt SLOBODE osobe i naroda, djelatnost koja NE SLUŽI ničemu. Koja ne spada u artes SERVILES, nego u artes LIBERALES. Djelatnost koja je sama po sebi brana svakom totalitarizmu i strana svakom totalitarizmu. Zagovaranje totalnog svijeta rada je uvijek bio siguran simptom da političari vode društvo u smjeru totlitarizma. Na tom putu je puno stanica i ne stiže se odmah do terminalnog stanja kojeg je najbolje izrazio zločinac Hitler izjavom da je svaka pasivnost nemoralna, a da je svaka aktivnost moralna, pa radilo se i o zločinu – dakle postoje stanice na tom putu, ali je njegov smjer uvijek u propast i u nesreću. Jesmo li uopće shvatili da nije slučajno da su se komunisti razbacivali “petoljetkama”, a da su nacisti isticali natpis “Arbeit macht frei”?

Ne odlaze mladi iz zemlje primarno zbog novca, već prije svega zato što im se gazi njihovo dostojanstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Snimka zaslona