(VIDEO) Ministar Beroš: ‘Treba ispitati zašto djelatnici doma u Splitu nisu reagirali na povećanje temperature kod štićenika’

Foto: Snimka zaslona

Zasad nam nijedan značajniji dio zdravstvenog sustava nije ispao iz funkcioniranja, a za to su zaslužni građani koji poštuju mjere Stožera civilne zaštite, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš u HRT-ovom Dnevniku.

Komentirajući prodor koronavirusa u jedan splitski dom za starije osobe Beroš je rekao da je izvjesno da su takvim domovima smješteni vulnerabilni bolesnici starije dobi te da je Ministarstvo demografije na vrijeme uz pomoć HZJZ-a dalo upute za njihovo postupanje.

Kolika je odgovornost ravnatelja splitskog doma, hoće li biti smijenjen?

“Najveći dio naših uputa u domu je ispoštovan, međutim i sam je izjavio da ima nekih elemenata koji ukazuju na povećanje temperature i ranije. Ako je to bilo tako, a to nije javljeno Ministarstvu demografije, odnosno Ministarstvu zdravstva, to je jedan propust jer nismo reagirali na vrijeme. Vrlo je bitno prepoznati takvu situaciju na vrijeme jer onda epidemiolozi mogu ranije intervenirati i na neki način spriječiti daljnje širenje infekcije”, poručio je Beroš.

“Dobro je da je velikoj većini klinička slika izrazito blaga, samo dva bolesnika imaju nešto težu kliničku sliku, odnosno srednje tešku kliničku sliku i zahtijevaju aplikaciju kisika, oni nisu na respiratoru”, rekao je Beroš.

Demantirao je tvrdnje da je desetero bolesnika iz doma na respiratoru.

“Takve lažne vijesti su doista nešto što bi trebalo izbjegavati i ne znam čime mora biti motiviran onaj koji ih šalje. Riječ je o ljudskim sudbinama i takvo ponašanje nije adekvatno”, rekao je Beroš.

Dodao je da su svi dodatno dijagnostički obrađeni i za sada nema težih znakova bolesti, no da je izvjesno, s obzirom na njihovu životnu dob, da treba biti maksimalno oprezan.

“Zasad je sve manje-više pod kontrolom, taj prostor će se dezinficirati, izoliran je od ostalih katova, međutim, uvijek je pitanje, jednom kad virus uđe, hoće li sve te mjere uroditi plodom. To upravo i je razlog što iz dana u dan razmišljamo o novim mjerama”, rekao je Beroš.

Naveo je da je već napravljen registar svih korisnika domova za starije osobe koji ujedno zahtijevaju hemodijalizu da ih smjeste u bolnice tako da svaki dan ne putuju iz doma i natrag, čime bi se povećala sigurnost ostalih korisnika domova.

Naglasio je da zdravstveni djelatnici, ako osjete određene respiratorne tegobe i određenu temperaturu koja ne mora biti znatna, moraju biti oprezni i posumnjati da se radi o infekciji Covid-19.

Beroš je rekao da sami imamo ključ uspjeha i budućnost u svojim rukama te da možemo usporiti širenje bolesti ako se pridržavamo mjera.

Rekao je i da zdravstvenih djelatnika u ovom trenutku imamo i više nego što je potrebno.

“Dosad smo imali pojedine ispade u nekim bolnicama, u Dubravi, na Rebru, u Vinogradskoj, ali su vrlo brzo promptnim djelovanjem epidemiološke službe ta žarišta ograničena i vraćena u normalno funkcioniranje”, poručio je Beroš.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT