1. travnja 2009. – Hrvatska postala 27 članica NATO-a

NATO
Foto: Roberta F. (CC BY-SA 3.0)

Hrvatska je točno u 9 sati i 47 minuta po istočnoameričkom vremenu 1. travnja 2009. godine postala 27 članica Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Čestitamo Hrvatskoj na dovršetku ratifikacijskog procesa uoči 60., obljetničkog summita NATO-a na kojemu ćete potkraj tjedna zauzeti svoje mjesto kao nova članica Saveza!”, javio je Večernji list.

Tim je riječima James B. Steinberg, tadašnji zamjenik ondašnje državne tajnice Hillary Clinton, u State Departmentu, na svečanosti uručivanja hrvatskih ratifikacijskih dokumenata, tadašnjoj veleposlanici Kolindi Grabar-Kitarović potvrdio da je Republika Hrvatska i službeno postala punopravnom članicom Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora. Hrvatska je primljena u NATO točno u 9,47 sati po američkom vremenu jer je pozvana prije Albanije da preda instrumente o ratifikaciji.

Steinberg je, čestitajući hrvatskom državnom vrhu i narodu, istaknuo da je naša zemlja zaslužila biti 27. članica NATO-a. Instrumenti o ratifikaciji našeg članstva koje je prihvatio Hrvatski sabor stigli su diplomatskom poštom nekoliko dana ranije u Washington i bili su strogo čuvani do jutra uoči primanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je prvi put kao punopravna članica sudjelovala na NATO-vom sastanku na vrhu 3. i 4. travnja 2009. u Strasbourgu i Kehlu.

Svečanim podizanjem zastava Republike Hrvatske i Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu i Zagrebu 7. travnja godine te proslavom u Hrvatskom narodnom kazalištu Hrvatska je svečano obilježila punopravno članstvo u NATO-u.

Spremnost sudjelovanja u kolektivnoj obrani

HDZ je bio za ulazak u NATO bez referenduma, tvrdeći da je „nepotreban jer Hrvatska ulaskom u NATO ne gubi dio svog suvereniteta”. Koalicija liberala i HSS-a je izvorno zahtijevala neka se organizira referendum na kojem bi se građani izjasnili jesu li „za” ili „protiv” ulaska u NATO. Početkom siječnja 2008. potpisala je sporazum u kojem je odustala od toga zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je 3. travnja 2008. primila pozivnicu za punopravno članstvo u NATO-u, a 21. travnja 2008. završila je prvi krug pregovora o pristupanju NATO-vom savezu. Time je dokazala svoju spremnost sudjelovanja u kolektivnoj obrani te spremnost na doprinos miru i sigurnosti u euroatlantskoj zajednici.

Hrvatska je 9. srpnja 2008. u Bruxellesu potpisala Protokol o pristupanju Sjevernoatlanskom savezu.

Na dan kada je Hrvatska vlada Saboru poslala prijedlog ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora, 18. ožujka 2009., tadašnji premijer Ivo Sanader izjavio je o pitanje referenduma: „Zaboravit ću pritom da su neki htjeli referendum. Da smo išli u tu avanturu, ne bismo ovo ostvarili.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od trenutka pristupanja Savezu, Hrvatska sudjeluje u svim najvažnijim aktivnostima NATO-a. Posebno se ističu savezničke operacije i misije u Afganistanu, na Kosovu i u Libiji. Dajući svoj doprinos operacijama i misijama NATO-a, Hrvatska ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, razvija sposobnost vlastitih oružanih snaga te prenosi prethodno stečena znanja. Hrvatska se kontinuirano potvrđuje kao predana i pouzdana članica Saveza.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, obavljala je dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

S mjesta veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Kolinda Grabar-Kitarović na dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju imenovana je 2011. i na toj dužnosti ostaje do 2014., kao prva žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika i najviše rangirana žena u NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.