10. siječnja sveti papa Agaton – zašto je važan za Katoličku Crkvu, ali i Hrvate?

javno vlasništvo (Menologij Bazilija II)

Na crkvenom saboru u vrijeme pape Agatona osuđena je monoteletska hereza koja je tvrdila da su u Isusu dvije naravi, ali samo jedna volja. Osim toga što je za Hrvate važno i vrijedno, papa Agaton spominje biskupe na području koje su tada nastanjivali Hrvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je prvi spomen da su kršćanstva vezano uz Hrvate.

O životu pape Agatona (577-681) kojega se Crkva u svom kalendaru prisjeća na današnji dan, znamo malo. Agaton je rodom bio Grk sa Sicilije; roditelji su mu bili imućni, ali i pobožni. Nakon njihove smrti Agaton je sve svoje bogatstvo podijelio sirotinji i povukao se u samostan kraj Palerma.

Najvažniji događaj Agatonova pontifikata je Šesti ekumenski sabor u Carigradu, zvan Trulski. Sabor je bio 680. i 681.g., ali mu Papa na žalost nije dočekao kraj. Na tom je Saboru osuđena monoteletska hereza koja je tvrdila da su u Isusu dvije naravi, ali samo jedna volja. S tog crkvenog sabora poslana je poslanica caru Konstantinu IV. u Carigrad. Uz papu, poslanicu je potpisalo svih 125 prisutnih biskupa, među kojima i biskup iz Istre, dok s ostalog hrvatskog područja nema potpisnika. U Papinu pismu među inima piše: “Između barbarskih naroda, kako Langobarda tako i Slavena, također u sredini Franaka i Gala, nalaze se mnogi od mojih sluga (tj. biskupa), koji se s obzirom na apostolsku vjeru ne prestaju revno mučiti…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši povjesničari Marković, Sakač i naročito Mandić, utvrđuju da se toga Papina pisma vidi da su god 680., među nekim slavenskim narodima radili biskupi i da je taj narod još prije te godine već primio kršćanstvo. Taj narod može biti samo hrvatski, jer su ostali slavenski narodi pokrštavani kasnije, tek pod konac 8. i početkom 9. stoljeća

Pokopan je u crkvi svetog Petra, a nad grobom mu je uklesana pjesma napisana na latinskom jeziku, od 12 stihova. Slavi se kao svetac i kod pravoslavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.