11. prosinca 1949. rođen Ivan Buljan – legenda Hajduka i HSV-a

Foto: slika zaslona

Jedna od tri nogometne legende rođene na imotsko-bekijskom polju je Ivan Buljan (druga dvojica su Ivan Gudelj i Zvone Boban). Rođen je na današnji dan 1949. u Runovićima pokraj Imotskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove sjajne igre su mu 1975. donijele nagradu Večernjeg lista za najboljeg nogometaša u Jugoslaviji.

Kad je stekao pravo odlaska u inozemstvo, odnosno kad je navršio 28. godina, otišao je igrati za HSV-a i tamo ostao do 1981. U dresu istog kluba odigrao je slavnu utakmicu protiv matičnog kluba u četvrtzavršnici Kupa europskih prvaka 1979/80. Iste godine je s HSV-om došao do finala Kupa prvaka, gdje su izgubili od Nottingham Foresta.
Poslije je odigrao još jednu sezonu u njujorškom Cosmosu sa slavnim Peleom. Kao igrač je ostvario uspješnu karijeru, čime je izborio mjesto u jugoslavenskoj izabranoj vrsti 36 puta.

Deset godina od 1967-1977 je nastupao za Hajduk u njegovoj najjačoj generaciji u povijesti kluba (Jerković, Buljan, Šurjak, Žungul, Holcer, Peruzović i dr.), a u HSV-u je nastupao u jednoj od najjačih postava kluba svih vremena s čuvenim Kevinom Keeganom od 1977-1981.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.