11. veljače 1993. Bitka za Novigrad – Crne Mambe i Vange iz Pule junaci jedne od najvećih bitaka Domovinskog rata!

Foto: www.crnemambe.hr

Novigrad je obranjen, a ova bitka mora dobiti veliko mjesto u povijesti hrvatskih bitaka – radi se o jednoj od najvećih i najvažnijih bitaka Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Crne Mambe, u ovim bitkama izuzetnu hrabrost pokazalo je mornaričko desantno pješaštvo: Vange iz Pule.

Vange – Pula

Fotografija Vanga-Hrm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: facebook.com

Nakon 26. siječnja 1993. i okončanja bitke za Maslenicu i veliki dio okupiranog zadarskog zaleđa, uslijedio je protunapad pobunjenih srpskih snaga, piše crnemambe.hr

Napad je svakim danom bio sve jači jer su sa prostora cijele tzv. Krajine i bivše Jugoslavije pristizale značajne dobrovoljačke snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po srpskim podacima u zaleđe Zadra pristiglo je više od 4000 boraca, tako i elitnih postrojbi poput Arkanovih Tigrova, Niških specijalaca (JSO), specijalnih postrojbi Knindži i najbolje postrojbe vojske Republike Srpske Vukova s Vučjaka. Pod posebnim udarom bili su selo Kašić i Novigrad.

Slikovni rezultat za gromovi

Photo: hr.wikipedia.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Boj za Novigrad bio je iznimno važan objema stranama

Srpska je strana htjela izlaz na more, povratak na „srpski biser Jadrana“, a uostalom Novigrad je bio grad i samo zauzimanje imalo bi značajnu stratešku, ne samo simboličnu komponentu.

Kako su u teškim bitkama za Kašić pripadnici 4. gardijske i 3. gardijske brigade pokazali veliku hrabrost i imali velike gubitke, sprske snage su protudar usmjerile prema Novigradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su u teškim bitkama Novigrad oslobodili pripadnici 4. gardijske brigade, oni su primili i žestok protuudar. Bitke su trajale danima, gradić su teškom mukom branile i pridružene snage lokalnih postrojbi, specijalnih postrojbi Zrinski i Frankopan te postrojbi desantnog mornaričkog pješaštva, u čemu su se posebnom hrabrošću istaknule Vange iz Pule.

Vange su osnovane kao postrojba Hrvatske ratne mornarice 1991. u Medulinu od dragovoljaca i domoljuba s područja Istre, otoka Cresa i Lošinja. Krajem 1991. godine obnašaju zadaće nasuprot moćnom garnizonu JNA u Puli. Sudjelovali u obrani i oslobađanju Dubrovnika, te u iznimno teškim borbama za Novigrad i Novsko ždrilo tijekom Operacije Maslenica, te Livanjskoog polja i Hercegovine. Ugašeni su u 1994. godine, a njeni ratni veterani su uklopljeni u mornaričke postrojbe HRM-a.

Vange u bitki za Novigrad

Fotografija Vanga-Hrm.

Photo:. facebook.com

Vange iz PuleFacebook stranica sa ekskluzivnim ratnim fotografijama hrabrih junaka Maslenice i drugih bitaka u Dalmaciji

 

Crne mambe i 2. gardijska brigada

S ubacivanjem Crnih Mambi iz Zagreba, sjajnih zvijezda slavne II. brigade (Zagreb-Sisak-Duga Resa), junačkih srca Banovine, u teško ljeto Banijskih ratnih praskozorja 1991. godine, Ante Gotovina je potpuno pogodio. Sjećao se General njihove hrabrosti i vojničke spremnosti u bitkama u Livanjskom polju godinu danas ranije. Zbog siline napada, Novigrad je bio pred samim padom i tada je na zapovijed Ante Gotovine helikopterskim desantom u boj uvedena taktička skupina 2. gardijske brigade – Gromova, sačinjene uglavnom od pripadnika legendarnih Crnih Mambi, koju je vodio pukovnik Boris Jacović.

Slikovni rezultat za bitka ta novigrad

Photo: screenshot

Odmah drugo jutro nakon uvođenja snaga u gradić za koji se nije točno ni znalo u čijim je rukama, Jacović je poslao jednu skupinu u kontranapad ne bi li dobio vremena da osigura položaje za daljnje borbe. Taj sudar bio je obostrano paklen – Gromovima su poginuli zapovjednici Dragutin Naglaš iz Lepoglave o čijoj bi se hrabrosti mogao snimiti film (vidi ovdje), i Vlado Brebrić iz Petrinje, a iz stroja je izbačeno nekoliko najboljih ljudi.

Slikovni rezultat za dragutin naglaš

Photo: udruga2gbr-gromovi.hr

Bio je to uvod u seriju sukoba u okolici Novigrada, odnosno oko samog gradskog groblja. Borbe su bile svakodnevne, dramatične i teške.

Zadnji veliki napad srpske su snage povele 17. veljače, no doživjeli su težak poraz. Poslije toga, uslijedili su uglavnom topnički napadi, no snage za jedan novi veliki pješačko-tenkovski udar, napadači jednostavno više nisu imali.

Novigrad je obranjen, a ova bitka mora dobiti puno veće mjesto u povijesti hrvatskih bitaka – radi se o jednoj od najvećih bitaka Domovinskog rata. Ovom bitkom je definitivno obranjeno Masleničko ždrilo, Zadar i njegovo zaleđe, te potpuno slomljena i demoralizirana srpska vojska zbog gubitaka i poraza njenih najboljih specijalnih i drugih postrojbi.

Gromovi u obrani Novigrada – originalne snimke bitke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.