12. ožujka 1502. umro Franjo Vranjanin – jedan od najvećih kipara hrvatske povijesti

Foto: commons.wikimedia.org

Brat poznatog renesansnog graditelja Lucijana Vranjanina, Franjo Vranjanin, rođen je u Vrani kraj Pakoštana 1430, a umro je u Marseillesu 1502.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Napulju sudjeluje u radu na Trijumfalnom luku Alfonsa I (1452.-1472.) Boravi na Siciliji, gdje mu se pripisuje kapela Mastrantomio crkve Sv. Franje Asiškog u Palermu. Posljednje arhitektonsko djelo radi u Marseillesu – u katedrali radi na kapeli Sv. Lazara (1475.-1481.).

Poznat je po bistama u kojima je razvio vrlo osobit stil.

Najviši umjetnički domet postigao je u mramornim ženskim portretnim poprsjima aragonskih princeza Beatrice, Eleonore i Isabele te u poprsju Battista Sforze, koja se odlikuju nenadmašnom čistoćom volumena i diskretno naglašenim osobnim crtama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaslužan što je u južnu Francusku unio duh talijanske renesanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.