15. lipnja sveti Vid – zaštitnik Rijeke i mnogih hrvatskih krajeva

Foto: www.svantun-rijeka.hr

Sveti Vid zaštitnik je Češke, naše hrvatske Rijeke te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i mnogih hrvatskih krajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetog Vida slavimo 15. lipnja, dječaka-mučenika iz Dioklecijanovog vremena. Rodio se oko 290. na Siciliji, a o njemu ima malo egzaktnih povijesnih podataka, no postoje i mnoge legende. Prema predaji, još dok je bio dječak, vlastiti otac Hylas, poganski sicilijanski senator, tukao ga je i prisiljavao da se odrekne kršćanske vjere. Pobjegao je na talijanski poluotok te je Vid čudesima liječio bolesnike, pa ga je car Dioklecijan zajedno sa skrbnicima pozvao u Rim da mu ozdravi sina od padavice.

> (FOTO, VIDEO) Upoznajmo hrvatske katedrale (4): Znate li legendu o čudotvornom raspelu koje se nalazi na oltaru riječke katedrale?

Vid mu je izliječio sina, ali nije htio žrtvovati poganskim bogovima pa je osuđen na smrt, zajedno sa svojim skrbnicima. Bačen je u kotao vrućeg ulja, iz kojeg je izašao nepovrijeđen, zatim su ga bacili u jamu gladnim lavovima, ali ih je on blagoslovio pa su samo ležali do njegovih nogu. Nakon brojnih mučenja, anđeo ga je izveo iz tamnice i otpratio njega i skrbnike u Lukaniju, gdje su oko 303. umrli od pretrpljenih muka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Vid je zaštitnik Češke, naše hrvatske Rijeke te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva: Zagreb-Petruševec, Hrašća kod Jastrebarskog, Brdovec, Vrbovec, Mraclin kod Velike Gorice, Vrhovčak kod Samobora, Okučani, Predavac kod Rovišća, Pitomača, Vid kod Metkovića, Sevid kod Marine, Petrovca kod Budve u Crnoj Gori i mnogih drugih.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.