15. srpnja 1945. „Šaljem vas u krvavu kupelj“ – riječi kojima je Alojzije Stepinac zaredio mladog Franju Kuharića

kardinal Franjo Kuharić
Foto: zg-nadbiskupija.hr

Nakon završetka rata, u vrijeme kada je oružje utihnulo u cijeloj Europi i kada se antifašistička i demokratska Europa radovala miru, Tito i njegovi partizani počeli su svoj krvavi ubilački pir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1945. godine zaredio je u zagrebačkoj katedrali nadbiskup bl. Alojzije Stepinac mladog Franju Kuharića za svećenika. Kuharić je tada imao 22, a bl. Alojzije Stepinac 47 godina. Zanimljivo je da su njih dvojica rođena u istom kraju, oko naselja Krašić. Naime, Stepinac je rođen u Brezariću tik pokraj Krašića, a Kuharić u Gornjem Pribiću s druge strane Krašića. Udaljenost ta dva sela je jedva koji kilometar. Taj kraj naziva se ponekad i „Dolinom kardinala“.

Prilikom zaređivanja svećenika na današnji dan bl. Alojzije Stepinac poručio im je: “Šaljem vas u krvavu kupelj”.

Već 1. studenog iste godine  stupio je Franjo Kuharić u službu kapelana u župi Radoboj u Hrvatskom zagorju. Ondje je ostao deset mjeseci. Nakon toga postavljen je za upravitelja župe Rakov potok i Pavučnjak (između Zagreba i Jastrebarskog). Nažalost, ubrzo je ubijen župnik iz susjedne župe Sveti Martin pod Okićem, velečasni Pavao Bedenik, koji je također bio mlad svećenik. Kuharić je tada postao upraviteljem i te župe. Već 1947. godine izveden je u tom kraju neuspio atentat i na samog Franju Kuharića, čime su se ispunile spomenute riječi bl. Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završetka rata, u vrijeme kada je oružje utihnulo u cijeloj Europi i kada se antifašistička Europa radovala miru, Tito i njegovi partizani počeli su svoj krvavi ubilački pir. Titova vojska ubila je u mirnodopsko vrijeme nekoliko stotina katoličkih svećenika u Hrvatskoj, Sloveniji (ubijeno 220 katoličkih svećenika), Bosni i Hercegovini, te hrvatskim mjestima Bačke i Srijema, a ubojstva su trajala godinama nakon rata. Već za vrijeme rata ubijeno je nekoliko stotina svećenika, tako da broj ubijenih svećenika na području bivše Jugoslavije od strane Titovih zločinačkih horda gotovo tisuću, što je vrlo visoki broj s obzirom da je ukupno bilo nekoliko tisuća svećenika uopće.

Najmlađa žrtva bio je 12-godišnji sjemeništarac Ivan Skender, a najstariji 83-godišnji don Vide Putica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.