16. ožujka sveti Klement Maria Hofbauer – apostol Beča i Varšave

Foto: www.zupajastrebarsko.hr

U moravskom selu Tasovice nad Dyji (danas Češka), prisjećamo se sveca koji se tu rodio 26. prosinca 1751 godine i to kao Jan Dvořák. Bio je deveto od dvanaestero djece Čeha i Njemice. Rano ostaje bez oca, te postaje pekar. Premda je htio biti svećenik, nije se mogao školovati. Prezime će zamijeniti s Hofbauer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo kao pustinjak živio je neko vrijeme. S dvadeset i jednu godinu, počinje uz pomoć dobročinitelja, u Beču studirati bogosloviju, koju će u Rimu završiti 1784. godine. Samo godinu dana (1785. godine) nakon toga postaje redovnik redemptorist primajući ujedno i svećenički red.

Od 1787. godine počinje djelovati među varšavskim Nijemcima kao dušobrižnik, te svladavši poljski, osniva samostane redemptorista po Poljskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Rumunjskoj. U Varšavi će s prijateljem za tristo pedeset siromašnih dječaka osnovati školu, kao i gimnaziju za djevojčice. Djeci s ulice, kao i siročadi, uz misije i brigu posvetio je osobitu pažnju.

Od jutra do mraka, znale su se služiti svete Mise u crkvi svetog Benona, a ujedno se i ispovijedalo i propovijedalo na njemačkom i poljskom. 1808. godine, napušta Varšavu i djeluje u Beču, postavši omiljenim bečkim ispovjednikom i propovjednikom. Svojim temperamentom, ali i humorom, mnoge je privukao. Divni apostol Beča, uz vjernike, družio se i sa studentima i znanstvenicima, te bio prijatelj umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki štovatelj Blažene Djevice Marije, uvijek s krunicom – pokretnom knjižicom, u rukama… pružao je svima primjer, osobito mladima koje je duhovno vodio. Na današnji dan, 1820. godine, odlazi s ovog svijeta. I dok će ga papa Lav XIII. proglasiti 1888. godine blaženim, svetim će ga proglasiti papa Pio X. 1909. godine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.