16. rujna sveti Ciprijan – tko je bio najznačajnija osoba kršćanstva u III. stoljeću?

Foto: www.commons.wikimedia.org

Svetoga Ciprijana se smatra najznačajnijom osobom Crkve III. stoljeća. Ciprijan je ujedno i prvi biskup koji je u Africi zadobio vijenac mučeništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciprijan se rodio u Kartagi u bogatoj poganskoj obitelji plemićkih korijena. Obavljao je najprije službu odvjetnika, bio je učenik retorike do 246. godine, to je i godina u kojoj se obratio na kršćanstvo, postao svećenik, a 249. i kartaški biskup. U burnim vremenima veoma je dobro primjerom i spisima upravljao Crkvom. Za Valerijana bio je najprije prognan, a zatim 258. pred licem svoje crkvene zajednice kao mučenik pogubljen odsijecanjem  glave.

On je ujedno i prvi biskup koji je u Africi zadobio vijenac mučeništva.

Sveti Ciprijan je svojim spisima bio veoma značajan učitelj rane Crkve. O njemu piše sv. Jeronim: “Suvišno je govoriti o njegovoj veličini, kad su njegova djela sjajnija od sunca.” Njegova se pisana djela dijele na dogmatska, apologetska, ćudoredna i na pisma. Sva su prigodne naravi, napisana da točno označe neki nauk, da poprave zablude, da promiču krepost, da otklone razdore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On sam pripovijeda o svome duhovnome putu: “Dok sam još bio kao u nekoj tamnoj noći – piše on nekoliko mjeseci nakon svoga krštenja – činilo mi se krajnje teškim i mučnim učiniti ono na što me pozivalo Božje milosrđe… Bio sam vezan premnogim greškama svoga prethodnog života i nisam vjerovao da bih se od njih mogao osloboditi. Toliko sam slijedio poroke i pogodovao svojim zlim nagnućima… No potom, uz pomoć preporoditeljske vode, oprana je bijeda moga prethodnoga života; nenadmašivo svjetlo raširilo se mojim srcem; drugo rođenje pretvorilo me u sasvim novo biće. Na čudesan način počela je tada nestajati svaka sumnja… Jasno sam shvatio da je ono što je dotad živjelo u meni bilo zemaljsko, u ropstvu porocima i tijelu, a božansko i nebesko bilo je ono što je Duh Sveti u meni već bio porodio” (Ad Donatum, 3-4)  

Njegovo pogubljenje su smatrali primjerom za ostale vjernike. Vjerujući da će pokleknuti i moliti za milost, kaznu su mu pročitali ispred okupljenog mnoštva te ga upitali ima li što reći.

On je odgovorio: ”Bogu hvala”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je došao krvnik, Ciprijan zapovijedi svojima da mu dadu 25 zlatnika. Nedugo potom mu odrubiše glavu.

Kako je značajan sv. Ciprijan bio doznajemo i iz toga što je od početka veoma ozbiljno shvaćao kršćanski život. Još kao katekumen položio je zavjet čistoće i podijelio siromasima velik dio svojih posjeda. Osim toga, odrekao se navike čitanja poganskih pisaca, posvetivši se isključivo proučavanju Svetoga pisma i čitanju kršćanskih spisa.

Svetoga Ciprijana se smatra najznačajnijom osobom Crkve III. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.