16. rujna sveti Ciprijan – tko je bio najznačajnija osoba kršćanstva u III. stoljeću?

Foto: www.commons.wikimedia.org

Svetoga Ciprijana se smatra najznačajnijom osobom Crkve III. stoljeća. Ciprijan je ujedno i prvi biskup koji je u Africi zadobio vijenac mučeništva.

Ciprijan se rodio u Kartagi u bogatoj poganskoj obitelji plemićkih korijena. Obavljao je najprije službu odvjetnika, bio je učenik retorike do 246. godine, to je i godina u kojoj se obratio na kršćanstvo, postao svećenik, a 249. i kartaški biskup. U burnim vremenima veoma je dobro primjerom i spisima upravljao Crkvom. Za Valerijana bio je najprije prognan, a zatim 258. pred licem svoje crkvene zajednice kao mučenik pogubljen odsijecanjem  glave.

On je ujedno i prvi biskup koji je u Africi zadobio vijenac mučeništva.

Sveti Ciprijan je svojim spisima bio veoma značajan učitelj rane Crkve. O njemu piše sv. Jeronim: “Suvišno je govoriti o njegovoj veličini, kad su njegova djela sjajnija od sunca.” Njegova se pisana djela dijele na dogmatska, apologetska, ćudoredna i na pisma. Sva su prigodne naravi, napisana da točno označe neki nauk, da poprave zablude, da promiču krepost, da otklone razdore.

On sam pripovijeda o svome duhovnome putu: “Dok sam još bio kao u nekoj tamnoj noći – piše on nekoliko mjeseci nakon svoga krštenja – činilo mi se krajnje teškim i mučnim učiniti ono na što me pozivalo Božje milosrđe… Bio sam vezan premnogim greškama svoga prethodnog života i nisam vjerovao da bih se od njih mogao osloboditi. Toliko sam slijedio poroke i pogodovao svojim zlim nagnućima… No potom, uz pomoć preporoditeljske vode, oprana je bijeda moga prethodnoga života; nenadmašivo svjetlo raširilo se mojim srcem; drugo rođenje pretvorilo me u sasvim novo biće. Na čudesan način počela je tada nestajati svaka sumnja… Jasno sam shvatio da je ono što je dotad živjelo u meni bilo zemaljsko, u ropstvu porocima i tijelu, a božansko i nebesko bilo je ono što je Duh Sveti u meni već bio porodio” (Ad Donatum, 3-4)  

Njegovo pogubljenje su smatrali primjerom za ostale vjernike. Vjerujući da će pokleknuti i moliti za milost, kaznu su mu pročitali ispred okupljenog mnoštva te ga upitali ima li što reći.

On je odgovorio: ”Bogu hvala”.

Kad je došao krvnik, Ciprijan zapovijedi svojima da mu dadu 25 zlatnika. Nedugo potom mu odrubiše glavu.

Kako je značajan sv. Ciprijan bio doznajemo i iz toga što je od početka veoma ozbiljno shvaćao kršćanski život. Još kao katekumen položio je zavjet čistoće i podijelio siromasima velik dio svojih posjeda. Osim toga, odrekao se navike čitanja poganskih pisaca, posvetivši se isključivo proučavanju Svetoga pisma i čitanju kršćanskih spisa.

Svetoga Ciprijana se smatra najznačajnijom osobom Crkve III. stoljeća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.