18. listopada 1845. rođen Hermann Bollé – arhitekt koji je dao glavni pečat Zagrebu

Foto: commons.wikimedia.org

Hermann Bollé, makar nije bio rođenjem Hrvat već Nijemac, svim je srcem zavolio Zagreb i Hrvatsku kao svoju domovinu. Jedan je od brojnih stranaca iz „prve male EU“ Austro-Ugarske dali neizbrisiv pečat našoj domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličanstvene arkade, mjesto ukopa hrvatskih velikana, na Mirogoju duge preko 500 metara izgradio je Hermann Bolle. Zanimljivo je znati da je Bollé isprva namjeravao cijeli Mirogoj okružiti arkadama sa svih strana, no za to nije bilo dovoljno novca.

Zagrebačka katedrala duguje upravo Bolléu današnji izgled u neogotičkom stilu.

Na današnji dan 1845. rođen je arhitekt koji je ostavio vjerojatno najveći trag na današnji izgled grada Zagreba – Hermann Bollé. Njemu dugujemo današnji monumentalni izgled zagrebačke katedrale, veličanstvenih arkada na Mirogoju, svetišta u Mariji Bistrici, zgrade HAZU, Muzej za umjetnost i obrt (nasuprot HNK), restauraciju crkve Svetog Marka pred Saborom i mnogih drugih građevina u Zagrebu i ostatku Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je uključen u gradnju Đakovačke katedrale, gimnazije u Osijeku, grobnice obitelji Jelačić, spomeniku hrvatskim vojnicima poginulim u I. svjetskom ratu u Karlovcu i brojnih crkava i građevina diljem cijele Hrvatske.

Rođen je u Njemačkoj, u gradu Kölnu, upravo na današnji dan 1845. godine. Köln je bio značajan katolički grad i sjedište nadbiskupije. Bolléov otac posjedovao je građevinsku tvrtku, a mladi se Hermann školovao za graditelja i odradio praksu u tom očevom poduzeću. S 22 godine postao je član ateljea Heinricha Wiethasea, poznatog arhitekta Kölnske nadbiskupije. U takvom okružju prirodno je da se mladi Bollé orijentirao prema crkvenoj arhitekturi.

Zanimljivo je saznati kako je Bollé došao u dodir s Hrvatskom. Naime, na jednom studijskom putovanju u Italiji Bollé je upoznao znamenitog đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, kao i utjecajnog povjesničara umjetnosti Isu Kršnjavog. U to doba je Strossmayer gradio đakovačku katedralu, pa je Bollé preuzeo vođenje njene gradnje. Zatim je dobio niz poslova u Zagrebu (obnova crkve sv. Marka itd.), pa se s otprilike 33 godine za stalno naselio u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmonumentalniji Bolléovi projekti svakako su groblje Mirogoj i zagrebačka katedrala. Na Mirogoju je izgradio oko 500 metara duge arkade s 20 kupola. Zanimljivo je znati da je Bollé isprva namjeravao cijeli Mirogoj okružiti arkadama sa svih strana, no za to nije bilo dovoljno novca.

Na zagrebačkom Kaptolu Bollé je napravio veliku intervenciju, koji mnogi povjesničari umjetnosti danas kritiziraju. Srušio je zidine i kule koje su nekada bile pred ulazom u katedralu, a samu građevinu katedrale, koja je stradala u potresu 1880. godine, obnovio je u neogotičkom stilu. Time je katedrala izgubila svoj dotadašnji barokni značaj, no Zagreb je dobio prepoznatljive tornjeve visoke preko 100 metara, koji mu daju karakter velegrada.

Bollé je u Zagrebu i umro 1926. u dobi od 80 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.