(FOTO) Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije

Foto: Sisačka biskupija

Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije održan je nedjelju 16. listopada u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prigodom svečano misno slavlje, u sisačkoj katedrali, za članove dvadesetak različitih pokreta predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga vlč. Krešimirom Bulićem, predsjednikom biskupijskog Caritasa mons. Franjom Ćukom, vikarom katedralne župe vlč. Robertom Jakicom i dr. sc. Krunoslavom Novakom s Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je prije mise u Velikoj dvorani Pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“ katedralne župe održao predavanje iz komunikologije, grade li naše riječi mostove ili zidove.

U homiliji biskup se spomenuo četiri važne godišnjice povezane s našom nedavnom prošlošću, ali i sa sadašnjošću.

„Na današnji dan 1978. dogodila su se dva sudbonosna događaja – u Rimu je taj dan izabran krakovski nadbiskup Karol Woytila za papu Ivana Pavla II., a isti je dan u Parizu ubijen Bruno Bušić, hrvatski rodoljub, novinar i književnik, ubila ga je komunistička tajna služba, kao i tolike Hrvate koji su smetali ondašnjem režimu – bilo je to dakle, prije 38 godina; a prije 25 godina, tj. 16. listopada 1991. ubijen je legendarni branitelj Vukovara general Blago Zadro, a isti dan je u Glinskom Novom Selu masakrirano 32 Hrvata, civila, od kojih je najstariji imao 83, a najmlađa djevojka 15 godina. Papa, danas sveti Ivan Pavao Drugi, bio je veliki prijatelj nas Hrvata i njemu mi puno dugujemo jer se u teškim i presudnim vremenima zauzeo za nas i pomogao nam da dođemo do slobode i svoje neovisnosti; mučenik Bruno Bušić na neki je način simbol svih ubijenih Hrvata za svoju domovinu, u borbi za istinu i slobodu svoje zemlje; njemu su pridruženi i toliki ubijeni kako u Drugom svjetskom ratu i poslije njega, tako osobito u Domovinskom ratu, kao što su to i naše civilne žrtve iz Glinskog Novog Sela, a i tolike druge ne samo na području Sisačke biskupije, nego i čitave naše Domovine. A Blago Zadro, heroj Domovinskog rata, predstavlja hrabrost naših branitelja, onih koji su bili spremni žrtvovati se za istinu, Domovinu i njezin mir. Zahvaljujemo Bogu za te primjere naše vjere, hrabrosti i domoljublja, za sve žrtve koje su ugrađene u slobodu naše Domovine“ rekao je biskup te poručio okupljenim članovima duhovnih zajednica, udruga i crkvenih pokreta da oni svjedoče kako je neophodna duhovna dimenzija u našoj Crkvi i u našem hrvatskom društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vi također svjedočite da su u Crkvi vjernici laici važni i da je potrebno vaše zauzimanje za život vjere da bi se tako neprestano obnavljala kako Crkva tako i društvo“.

U nastavku biskup je rekao kako nam današnje Evanđelje donosi pouku o molitvi. „I mnogi su laički pokreti i zajednice zapravo molitveni pokreti i zajednice. Mogli bismo reći da je kroz njih posebno, od Drugog vatikanskog sabora, Božji narod otkrio vrijednost i važnost molitve. Zato je dobro poslušati i današnju Gospodinovu pouku o molitvi. Krist Isus uspoređuje Boga sa sucem koji je gluh na potrebe ljudi, ali jednoj udovici ipak izlazi u susret zato što mu dodijava. I zaključuje: ‘Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu.’ (Lk 18,6-8). Bog je neusporedivo bolji od nepravednog suca, ali i on uslišava one koji su ustrajni i koji time pokazuju koliko im je stalo do onoga što od njega traže. Tako nas je Gospodin dakle potaknuo na ustrajnu molitvu“.

Govoreći o Drugoj poslanici svetog Pavla Timoteju biskup je istaknuo kako nas u njoj Apostol upozorava na važnost Svetoga Pisma „Čitati i razmatrati poruku Biblije, osobito Novi zavjet i na prvom mjestu četiri Evanđelja treba biti svakom kršćaninu neprestani i svakodnevni izvor njegovih nadahnuća, susret sa samim Bogom i njegovom Riječju. Članovi crkvenih zajednica, udruga i pokreta je doista se hrane Riječju Božjom i u tome trebaju prednjačiti svim vjernicima. To i jest bitna zadaća crkvenih zajednica da predvode čitavu Crkvu i svim vjernicima dozivaju u pamet ono bez čega Crkva ne bi bila Crkva, a to su: molitva, karitas, ljubav prema bližnjemu, zajedništvo, prijateljstvo. Također te su zajednice pozvane na usku suradnju sa svećenicima i biskupom, jer bez vodstva sami vjernici ne mogu sigurno ići putem Božjim, nego samo u zajedništvu i u međusobnom povjerenju“, rekao je biskup te se na kraju osvrnuo na predavanje prof. Novaka. „Kad bih pokušao parafrazirati predavanje našeg današnjeg gosta prof. Krunoslava Novaka, on je govorio o našoj riječi, gradimo li njome međusobne mostove ili zidove, tj. stvaramo li zajedništvo ili podjele među ljudima. Dakako, pozvani smo na gradnju međusobnih mostova. Naše riječi sposobne su to činiti samo ako su nadahnute Božjom Riječju, ako nam ih daje sam Duh Sveti. Molimo zato Duha Svetoga da nas osposobi za duhovne borbe, da poput naših heroja i mučenika, žrtava rata, ali i svetaca, neprestano u povezanosti s Bogom u molitvi na zemlji izgrađujemo zajedništvo i zadobimo na nebu pobjedu vječne slave“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mise druženje je nastavljeno u Pastoralnom centru katedralne župe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.