19. listopada 1959. Aachen (Njemačka) – kako je otvorena prva diskoteka na svijetu?

Foto: GettyImages

Prva diskoteka u povijesti nastala je jer vlasnik jedne plesne dvorane nije želio unajmljivati glazbeni sastav tj. živu glazbu. Mnogo jeftinije rješenje bilo je jednostavno upotrijebiti gramofon i puštati ploče. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1959. godine nastala je prva diskoteka na svijetu. Naime, prije toga, tijekom 1950-ih godina, plesalo se u glazbenim dvoranama u kojima su uživo nastupali sastavi. Na današnji dan otvorena je glazbena dvorana nazvana Scotch-Club u Aachenu u Njemačkoj. Vlasnik nije želio unajmljivati bend, nego je upotrijebio gramofon.

Te večeri u toj se dvorani zatekao novinar Klaus Quirini i bilo mu je dosadno kao i većini posjetitelja. Stoga je preuzeo upravljanje gramofonom. Koristio je stil radijskih voditelja, tako da je najavljivao nadolazeću pjesmu i birao sljedeću. Prva pjesma koju je pustio bila je “Ein Schiff wird kommen” od pjevačice Lale Andersen. Njegov je stil prihvaćen s oduševljenjem, pa je od tada nastavio raditi taj posao kao prvi DJ u povijesti. Prozvao se DJ Heinrich.

Slikovni rezultat za disco

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: wikipedia.org

U 1960-im godinama mnogi vlasnici barova i kafića počeli su tako zapošljavati DJ-e, a diskoteke među mladima postaju sve popularnije. Tokom 1970-ih, vizualne momente u diskotekama upotpunjuju velike ukrasne kugle i svjetla u bojama, a mijenja se i glazbeni pravac. Rok zamjenjuje disko glazba po uzoru na hitove grupe Boney M ili Abba.

Toga desetljeća, najpoznatija diskoteka na svijetu postaje tzv. Studio 54 u New Yorku, simbol legendarnih zabava za američki i svjetski jet-set.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.