2. studenoga Dušni dan – dan vjere i nade katolika u vječni život najbližih i najmilijih

dušni dan
Foto: Fah

Na današnji dan slavi se Dušni dan, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Premda se grobovi pokojnika tradicijski više pohode na blagdan Svih Svetih koji je neradni dan i državni blagdan, upravo je ovaj dan ponajviše posvećen sjećanju i molitvi na naše drage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohodi grobovima i grobljima se stoga nastavljaju i na današnji dan kao znak pažnje i vjere u vječni život.

Tako je Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih (a ne Dan mrtvih!) izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život što liturgija ističe riječima: „Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima“.

Isus nikad ne govori ispraznosti. Danas, kad se sjećamo svih naših pokojnika, prisjetimo se jedne Isusove izreke kad je umro njegov prijatelj Lazar. Veli on Marti, pokojnikovoj sestri: „Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će“ (Evanđelje po Ivanu, 11,25).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato i nama danas poručuje: „Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će!“

Danas, usrdno i pobožno zazivamo milosrđe Božje nad naše pokojnike. Molimo da Bog ne gleda na njihove grijehe, nego na Krista, našeg Spasitelja i na vjeru njegove Crkve. Ali molimo i jedni za druge, da Gospodina ovaj naš ovozemni život ispuni smislom.

Ne tražimo ispraznu nadu, nego samo da se i na nama ostvari Isusovo obećanje: „Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda tijekom cijele godine prisjećamo se i molimo za prijatelje i članove obitelji koji su napustili ovozemaljski život i otišli na nebo, to posebno činimo na Dušni dan i dane koji slijede.

Stara i drevna molitva za pokojnike nalazi se u kompendiju Katoličke crkve, a potječe iz Panachidove službe za mrtve koju slave istočni kršćani. To je jedna lijepa molitva koja oslikava sjajnu sliku neba, traži Božju milost za pokojnika i moli za njegovu dušu da na nebu nađe ono što nije mogla pronaći na zemlji.

Molitva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bože svih duša,
koji si uništio smrt,
uništio đavla i dao život cijelome svijetu
dajete li Vi Gospodine,
dušu svog pokojnog sluge da se
odmori na mjestu svjetla, čistom mjestu,
mjestu svježine gdje ne postoje suze, patnja i bol.

Ti, o dobri milosrdni Bože, oprosti svaki grijeh
koji je duša počinila u riječi, radu, mislima
jer nema čovjeka koji živi, a ne griješi.

Ti si Gospodine, jedini bez grijeha
i tvoja pravda je jedina pravda dovijeka
i Tvoja je riječ istina.

Budući da si ti Kriste,
naš Bog, uskrsnuće i život
dajemo ti dušu tvog preminulog sluge.
Dajemo ti, Kriste, slavu
zajedno s tvojim Ocem i Duhom Svetim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.