20. srpnja 1866. Vis – velika pomorska bitka u kojoj je 5000 hrvatskih mornara spriječilo talijansko osvajanje Visa!

Foto: GettyImages

Iako je habsburška strana bila brojčano slabija, porazila je Talijane; smatra se da je na habsburškim brodovima od 7871 mornara više od 5000 bilo s hrvatskog prostora i hrvatske obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bitka kod Visa važna je i za svjetsku povijest kao prva velika pomorska bitka između oklopljenih parnih brodova.

 

Pobjeda kod Visa donijela je radost Hrvatima diljem Dalmacije i znatno probudila narodni domoljubni pokret u toj hrvatskoj zemlji.

Na današnji dan 1866. dogodila se jedna od najvećih hrvatskih pomorskih pobjeda u povijesti. Hrvatski mornari, koji su činili većinu posade brodova mornarice Habsburške monarhije, strahovito su porazili talijansku mornaricu koja je namjeravala osvojiti hrvatski otok Vis. U ovom vojnom pohodu Talijani su uz Vis planirali zauzeti Lastovo, Cres i neke manje otoke kao početak vraćanja prevlasti na istočnoj obali Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova bitka bila je dio austro-pruskog rata u post napoleonskom periodu gdje je Kraljevina Italija bila saveznik Prusima u borbi za prevlast u Europi. Talijani su time htjeli vratiti bivše venecijanske posjede naseljene Hrvatima na istočnoj obali Jadrana, a koje su izgubili u napoleonskim ratovima krajem 18 st.

Ovo je bila prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon. Jednako tako, bila je jedna od zadnjih, ako ne i zadnja bitka, koja je koristila probijanje broda kljunom kao ratnu taktiku, tehniku koja se koristila još u doba Ilira, u ranom starom vijeku. Upravo tom taktikom austrijska flota je nagnala u bijeg neodlučnu talijansku mornaricu.

Napad Talijana na Vis počeo je 18.VII. 1866., ali je 20. VII. 1866. u pomoć Visu pristigao zapovjednik habsburškoga brodovlja, admiral W. von Tegetthoff, sa snažnom flotom, u sastavu koje je bilo i 7 oklopnjača. Iako je habsburška strana bila brojčano slabija, porazila je Talijane; smatra se da je na habsburškim brodovima od 7871 mornara čak njih 5000 bilo s hrvatskog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija je ovom pobjedom očuvala prevlast na Jadranu, a uspjeh je oduševljeno pozdravilo i hrvatsko stanovništvo u Dalmaciji. Kako gotovo da nije bilo mjesta u Dalmaciji iz kojeg nije bio barem jedan mornar u austrijskoj floti, ljudi su bitku kod Visa smatrali vlastitim bojem s neprijateljem, pa je i pobjeda doživljena kao osobna pobjeda kojom je talijanskom napadaču onemogućeno da zaposjedne dijelove hrvatske zemlje.

Slavu viške pobjede pronijeli su Dalmacijom brojni pjesnici, nadahnjujući narod i osobito hrvatsku mladež.

Pjesnik Stjepan Buzolić je u slavu pobjede nad Talijanima napisao: Talijanci, je l’ vam do inata?/More vam je i polje široko./Al’ u zemlju i prava Hrvata/Ne dirajte ko u svoje oko;/Jer tako nam i vjere i Boga,/Hrvatim je, ko svakom, do svoga./ Hrvat voli izgubiti glavu,/Nego ime i poštenje svoje;/Za svoj narod, za dom i za slavu/Pregorjet će sve, pod nebom što je./To Vis kaže, to i Bog zahtijeva,/To mu vila od postanka pjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.