22. kolovoza 2010. umro Vladimir Devidé – hrvatski matematičar i japanolog

Na današnji dan, 22. kolovoza 2010., umro je u rodnom Zagrebu hrvatski akademik, matematičar, japanolog i književnik Vladimir Devidé.

Bio je profesor na katedrama Elektrotehničkog i Strojarskog fakulteta u Zagrebu, te od 1973. redoviti član HAZU.

Primio je brojne hrvatske i međunarodne nagrade za svoj doprinos na području znanosti, kulture i obrazovanja. Napisao je brojna djela iz područja matematike i japanologije, kao i nekoliko književnih djela.

Boravak u Japanu učinio ga je zaljubljenikom u japansku kulturu i svijet.

Godine 1983. dodijeljeno mu je od japanske vlade carsko odlikovanje “Kun-san-tô Zuihôshô“ (Orden svetoga blaga trećega stupnja) za zasluge u upoznavanju japanske kulture u Hrvatskoj. Godine 2003. primio je državnu nagradu Republike Hrvatske za životno djelo na području prirodnih znanosti (matematika). Godine 2004. primio je Priznanje japanskog Ministarstva prosvjete, kulture, športa, znanosti i tehnologije za istaknuti doprinos i međunarodno promicanje razumijevanja između Japana i Istočne Europe.

Hrvatski veleposlanik u Japanu, i sam pjesnik, dr. Drago Štambuk (2005. – 2010.) u Osaki je pri Konferenciji o azijskoj literaturi Librasia utemeljio nagradu za najbolji haiku na engleskom, koju je nazvao “Vladimir Devidé”. Prvu Devideovu nagradu dr. Štambuk dodijelio je u Osaki u travnju 2011., a dobitnik je bio američki haijin Jim Kacian.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: SpeedyGonsales/wikimedia commons