22. studenoga 1710. Johann Sebastian Bach – znate li da je slavni skladatelj imao 20-ero djece?

Foto: wikipedia.org

Od ukupno dvadesetero Bachove djece, čak petero su postali i sami znameniti glazbenici. Posljednja kći – Regina Susanna – rodila se kad je Bachu bilo već 57 godina života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1710. slavnom skladatelju Johannu Sebastianu Bachu rodio se prvi sin – Wilhelm Friedemann Bach. Vrlo je zanimljiva činjenica da je Johann Sebastian tijekom života dobio ukupno čak dvadesetero djece.

Bach se oženio Mariom Barbarom Bach 1707. godine, kada je imao 22 godine. Dobili su tijekom 12 godina braka ukupno sedmero djece – pet sinova i dvije kćeri. Ona je, međutim, naglo umrla kad joj je bilo samo 35 godina. Bach je bio upravo na jednom putovanju, a kada se vratio saznao je da mu je supruga preminula i da je već pokopana. Pretpostavlja se da je umrla ili od neke zaraze ili od komplikacija oko još jedne trudnoće.

Bach se ponovno oženio 17 mjeseci nakon smrti prve supruge. Izabranica mu se zvala Anna Magdalena Wilcke i bila je 16 godina mlađa od njega. Rodila mu je još trinaestoro djece, uz to što se brinula za djecu iz njegovog prvog braka. Posljednja kći – Regina Susanna – rodila se Bachu kad mu je bilo već 57 godina života. Druga supruga nadživjela je Bacha koji je umro u dobi od 65 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno dvadesetero Bachove djece, čak petero su postali i sami znameniti glazbenici. Uz spomenutog najstarijeg sina – glazbenika Wilhelma Friedemanna Bacha (koji se rodio na današnji dan), bili su to još: Carl Philipp Emanuel Bach, Gottfried Heinrich Bach, Johann Christoph Friedrich Bach i Johann Christian Bach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.