22. studenoga 1963. ubijen John Kennedy – atentat koji je ostao obavijen velom tajne

Foto: wikipedia.org

Godišnjica je atentata na Johna F. Kennedyja. Nakon što je predsjednik SAD-a pogođen, Jacqueline Kennedy povikala je:  ‘Ubili su mi supruga!’. U istom otvorenom automobilu s Kennedyjevima vozili su se teksaški guverner John Connally i njegova supruga. Guvernera je također ranio jedan metak i teško je ozlijeđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1963. u 12 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu upucan je američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy u gradu Dallasu u Texasu. Prvi metak ga je pogodio odostraga u vrat, lagano mu oštetio vratnu kralježnicu i izašao van na sredini grla, ispod grkljana, oštetivši lijevu stranu čvora od kravate. Sljedeći je metak pogodio Kennedyja u stražnju stranu glave i izbio van na desnoj strani lubanje, raznijevši po automobilu komade mozga, kosti i krvi. Poprskan je stražnji poklopac auta, prednje staklo, sjenila, susjedno vozilo Tajne službe pa čak i policajci motociklisti koji su se vozili sa strane. Jacqueline Kennedy je povikala “Ubili su mi supruga!” i “Imam njegovog mozga u rukama”. U istom otvorenom automobilu s Kennedyjevima su se vozili teksaški guverner John Connally i njegova supruga. Guvernera je također ranio jedan metak i teško je ozlijeđen, no preživio je.

Sat vremena kasnije uhićen je Lee Harvey Oswald u kino dvorani lokalnog kina. Oswald je također optužen da je ubio policajca J.D. Tippita, koji je ubijen vrlo kratko nakon Kennedyeva umorstva. Dana 24. studenog, kada ga je policija vodila iz gradskog zatvora u okružni zatvor Oswalda je, pred TV kamerama, smrtno ranio Jack Ruby, ugostitelj, i to usred gomile policajaca i novinara. Ruby, vlasnik noćnog kluba u Dallasu, tvrdio je kako je bio izbezumljen predsjednikovim ubojstvom.

Kako bi istražila Kennedyevo ubojstvo osnovana je posebna komisija, predvođena predsjednikom Vrhovnog suda Earl Warrenom. Unatoč mnogobrojnim teorijama zavjere komisija je u svom zaključku 1964. godine ustvrdila da je Oswald djelovao sam. Godine 1979. povjerenstvo američkog Kongresa priznalo je da postoji mogućnost zavjere i izjavilo kako također postoji mogućnosti da je u ubojstvo umiješana još jedna osoba. O ovom atentatu napisano je dosta knjiga, novinskih članaka, a snimljene su i brojne dokumentarne serije. Međutim najveći uspjeh postigao je igrani film JFK (glavna uloga: Kevin Costner).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema anketama više od 80% Amerikanaca vjeruje da je u pozadini postojala neka urota i zataškavanje istine o ubojstvu predsjednika Kennedya.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.